Večernji list - Zagreb

Osam hrvatskih finala u povijesti velikih europskih natjecanja

Osim Luke Modrića u finalu Lige prvaka, ove godine imat ćemo hrvatski sraz i u finalu Europske lige u Dublinu

- Željko Janković

Osim Luke Modrića u finalu Lige prvaka, Hrvatska će ove godine imati i svoje predstavni­ke u finalu Europske lige. Josip Stanišić će 22. svibnja u Dublinu s Bayerom igrati protiv Marija Pašalića i njegove Atalante. Računamo li dva skorašnja, Hrvatska će na kraju ove sezone imati osam finala nekog europskog natjecanja u kojem su na suprotnim stranama bitl hrvatski nogometaši. Podsjetimo, Kristijan Jakić je 2022. godine ušao u 90. minuti finala EL protiv Glasgow Rangersa za kojeg je Borna Barišić igrao do 117. minute. Završilo je 1:1, a Eintracht je slavio nakon jedanaeste­raca 5:4.

Mandžo na Luku

U sezoni 2016.-2017. Mario Mandžukić je u udarnoj postavi Juventus u Cardiffu uvjerljivo izgubio (1:4) finale Lige prvaka protiv madridskog Reala kojeg je predvodio Luka Modrić.

U sezoni 2017.-2018. Luka Modrić odigrao je cijeli susret finala Lige prvaka, a Mateo Kovačić ostao je na klupi u 3:1 pobjedi madridskog Reala nad Liverpoolo­m za kojeg je cijeli susret odigrao Dejan Lovren.

U finalu Europske lige u sezoni 2008.-2009. susreli su se Darijo Srna i Jurica Vranješ. Kapetan hrvatske reprezenta­cije predvodio je Šahtar do 2:1 pobjede nad Werderom za kojeg Vranješ nije ulazio u igru.

Liga prvaka u sezoni 2002.-2003. vidjela je samo Igora Tudora čiji je Juventus izgubio od Milana 2:3, nakon slabijeg izvođenja jedanaeste­raca. Za Milanovu momčad te godine nije konkurirao Dario Šimić.

Baš kao ni dvije godine kasnije u čuvenom finalu 2005. godine kada je Milan vodio protiv Liverpoola 3:0, a na kraju izgubio nakon jedanaeste­raca 5:6. Bišćan je te godine slavio ali nije ulazio u igru u tom finalu.

Mario Pašalić ove je sezone ubilježio deset nastupa u Europskoj ligi, uglavnom je ulazio s kupe, a cijelu utakmicu odigrao je samo još u fazi skupine, protiv Rakowa. U prvoj utakmici četvrtfina­la zabio je treći pogodak u 3:0 pobjedi nad Liverpoolo­m.

S druge strane, Josip Stanišić u ovoj sezoni Europske lige upisao je 12 nastupa, protiv Rome mu je bio jedini pogodak u ovom natjecanju, a upisao je još i četiri asistencij­e.

Talijani su u polufinaln­oj utakmici imali laganiji posao protiv Olympiquea iz Marseillea i finale izborili ukupnom 4:1 pobjedom. Oba naša reprezenta­tivca u igru su ušla u nastavku, a o posebnom učinku Josipa Stanišića raspisala se nogometna Europa. Roma je do 82. minute imala prednost od 2:0 i u tim je trenucima Bayerov niz nepobjediv­osti ove sezone bio pred zaustavlja­njem. No, preokrenul­o se sve nizom neuobičaje­nih okolnosti. Najprije je, nakon ubačaja iz kornera, Gianlucu Mancinija lopta pogodila u glavu i odbila se u mrežu. A onda je na scenu stupio Stanišić. U igru je ušao u 90. minuti, a sedam minuta kasnije sjajnim solo-prodorom riješio se braniča i pogodio suprotni kut. Bilo je to za konačnih 2:2, a za Bayer Leverkusen značio je nastavak niza bez poraza ove sezone od 49 utakmica. U spektakula­rnoj sezoni to uključuje 40 pobjeda. To znači da je Leverkusen, koji je ispao od Rome u ovoj fazi prošle sezone, bolji od niza bez poraza koji je Benfica predvođena Eusebijom uspjela ostvariti između prosinca 1963. i veljače 1965.

Taj podvig portugalsk­og velikana bio je najduži niz bez poraza od pojave europskog natjecanja, prema Uefi - do ove izvanredne sezone u Leverkusen­u.

Bio je to 17. gol koji je Leverkusen postigao nakon 90. minute u utakmicama u svim natjecanji­ma ove sezone. Leverkusen je postao druga njemačka momčad koja je ovog tjedna stigla do europskog finala, nakon što je Dortmund pobijedio u polufinalu Lige prvaka i osigurao susret s Real Madridom na Wembleyu.

Nemojte nas otpisati

- Nikada nas ne možete otpisati, čak ni na trenutak. Ovo je momčad koja ne odustaje. Svi znaju, padnemo li, primit ćemo pogodak - rekao je branič Jeremie Frimpong.

Nakon Stanišićev­a pogotka, na službenom klupskom profilu na društvenoj mreži X osvanula je poruka: ‘Josipe Stanišiću, jako te volim’.

Nije ovo prvi put da je Stanišić ove sezone zabio važan pogodak u 97. minuti. To je već napravio 21. travnja protiv dortmundsk­e Borussije za 1:1.

- Za mene je neopisivo bilo vidjeti sve te navijače i spoznati da smo u finalu. Nevjerojat­no.

Ovo je bila stvarno jako teška utakmica od prve minute. Znali smo kako snažna momčad nam prijeti i da ništa nije gotovo nakon 2:0 u prvoj utakmici. Mnogi su mislili da je stigao taj dan kada ćemo izgubiti. No, vidjeli ste u očima naših igrača da svi žele u finale i izbjeći poraz. Sada nam je san postao stvarnost, sada smo u finalu - kazao je Stanišić.

U Leverkusen­u polažu nade u prvi europski trofej u 36 godina - i u nastavak niza bez poraza.

- Vidite želju momčadi, nismo htjeli usporiti ni kada nam je jedan pogodak bio dovoljan za prolazak. Htjeli smo zabiti sljedeći pogodak kako bismo ostali neporaženi. Ponosni smo na to - rekao je veznjak Leverkusen­a Granit Xhaka.

Osvojiti veliki trofej bilo koje vrste u sezoni je nevjerojat­no i teško postignuće za bilo koju momčad, a za Leverkusen će sraz u Dublinu biti prvi europski finale nakon poraza u Ligi prvaka 2002. godine kada ih je nadjačao madridski Real. Nakon osvajanja naslova prvaka, Bayer će igrati u finalu domaćeg kupa. Osvajanje trostrukog naslova bez izgubljene utakmice, bio bi nevjerojat­an doseg.

Celtic je u sezoni 2016.-2017. osvojio trostruku pobjedu bez izgubljene utakmice, no izgubili su u Ligi prvaka i ispali u grupnoj fazi. Poznato je da je Ajax bio neporažen u Eredivisie i Ligi prvaka u sezoni 1994.-95., ali je

kupu.• imao jedan poraz domaćem

 ?? ?? NJEMAČKO SLAVLJE Josip Stanišić očuvao je niz nepobjediv­osti svoje momčadi koji se sada produljio na 49 utakmica. Momčad iz Leverkusen­a ove je sezone upisala 40 pobjeda
NJEMAČKO SLAVLJE Josip Stanišić očuvao je niz nepobjediv­osti svoje momčadi koji se sada produljio na 49 utakmica. Momčad iz Leverkusen­a ove je sezone upisala 40 pobjeda
 ?? ?? NJEMAČKO SLAVLJE Josip Stanišić očuvao je niz nepobjediv­osti svoje momčadi koji se sada produljio na 49 utakmica. Momčad iz Leverkusen­a ove je sezone upisala 40 pobjeda
NJEMAČKO SLAVLJE Josip Stanišić očuvao je niz nepobjediv­osti svoje momčadi koji se sada produljio na 49 utakmica. Momčad iz Leverkusen­a ove je sezone upisala 40 pobjeda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia