Večernji list - Zagreb

Europski prvak Šapina u šoku: To je bio jako loš dan

- Dražen Brajdić

Nakon prvog, vrlo “berićetnog”, dana beogradsko­g Prvenstva Europe i osvojene tri medalje, hrvatskim tekvondaši­ma drugog se dana natjecanja dogodilo nešto što se ovoj reprezenta­ciji iznimno rijetko događa. A dogodilo se to dvjema 17-godišnjaki­njama Miji Tukić (53 kg) i Magdaleni Matić (preko 73 kg), tek nešto starijem Janu Flegaru (58 kg) ali i olimpijcu i europskom prvaku Ivanu Šapini (87 kg). A svi oni, iz natjecanja izletjeli su već u prvom kolu. Doduše, mora se priznati da ih ni ždrijeb nije nimalo mazio i da će pobjednici nad njima, vrlo je moguće, završiti na postolju.

Poraz branitelja naslova

Dakako, najviše je iznenadio poraz branitelja naslova Ivana Šapine (87 kg), koji je u dvije runde (2:4, 11:13) izgubio od nenadanog gosta u kategoriji. Naime, Norvežanin­u Richardu Odermannu se ovaj put nisu skidali kilogrami pa je odustao od nastupa u svojo težinskoj skupini (80 kg) i krenuo u avanturu u višoj u kojoj mu je, također, dobro krenulo.

- Bila je to moja loša predstava. Loš dan. Sve loše se poklopilo. Nemam puno što za reći.

Pitali smo Ivana i je li njegova sportska forma bila pogođena.

- Svi smo spremni, trenirali smo naporno ali mi se dogodio loš dan.

Što bi, da vodi borbu ponovo, radio drugačije?

- O tome ću razmišljat­i tek kada se malo ohladim.

Je li ovo Prvenstvo Europe samo prolazna stanica prema građenju forme za Olimpijske igre.

- Pa jest, mislim da je svima tako. No, Prvenstvo Europe ne mora biti nužan pokazatelj. Bilo je slučajeva da je netko bio dobar na EP a nije na Olimpijski­m igrama i obratno.

U jutarnjim satima, prije početka borbi, izbornik Toni Tomas nam je kazao da bi, ako Mia Tukić i Ivan Šapina prođu prvo kolo mogli imati dvoje finalista. No, to se dogodilo nije jer je Tukić izgubila od izvrsne BiH reprezenta­tivke Ave Avdagić (2:4, 11:13). Vjerovali ili ne, a to je doista rijetko za čuti u trenerskom svijetu, odgovornos­t za taj poraz preuzeo je

Trećeg dana Prvenstva nastupaju naši jaki aduti - Lena Stojković (46 kg), Doris Pole 67 kg), Marko Golubić (68 kg) i Toni Kanaet (80 kg)

njen trener Veljko Laura i zato nam je nekako za vjerovati da će ovaj tandem biti vrlo plodonosan.

Mia i Magdalena još su klinke

Mia je u prosincu, sa samo 16 godina, postala mlađesenio­rska prvakinja Europe baš kao i Magdalena Matić koja je, po dometu suparnice, imala možda i najteži ždrijeb. Naime, Magdale se borila s Britankom Rebeccom McGowan, tekvondaši­com koja u posljednje tri godine ima po dvije svjetske i europske medalje. A njoj se splitska tinejdžeri­ca jako dobro suprotstav­ila (2:3, 2:6).

Bodovno, je najlošije prošao Jan Flegar, koji je izgubio od Rusa (pod neutralnom zastavom) Bagova (0:14, 4:16) no ovom članu zagrebačko­g Jastreba tek je 18 godina pa će mu ovo biti jako dobro iskustvo.

- Imali smo u petak dva realna kandidata za odličje no oni nisu bili na razini kao u nekim prijašnjim nastupima. Nastupilo je i dvoje mlađih sportaša, Magdalena i Jan, koji realno nisu mogli osvojiti medalju. Iz poraza se uvijek najbolje uči i ja se nadam da će ovi porazi ostatak ekipe prodrmati, da vide što se može dogoditi ako nisu spremni preuzeti odgovornos­t i dati sve od sebe kada to treba - kazao je izbornik Toni Tomas uvjeren da reprezenta­cija ni ovom prigodom neće ići ispod svog europskog minimuma a to je pet odličja.

Uostalom, još je pola Prvenstva Europe pred našima a neki jaki aduti tek slijede. Zapravo, u tom smislu, subota će biti vrlo jak dan jer nastupaju dvostruka svjetska prvakinja Lena Stojković (46 kg), svjetski prvak Marko Golubić (68 kg), brončani olimpijac Toni Kanaet (80 kg) te vrlo kvalitetna Doris Pole (67 kg).

 ?? ?? IVAN ŠAPINA protiv odličnog Norvežanin­a Odermanna nije bio pravi. Po riječima njegova trenera Dejana Mesarova, branitelj naslova i aktualni svjetski doprvak nije bio na razini mogućnosti
IVAN ŠAPINA protiv odličnog Norvežanin­a Odermanna nije bio pravi. Po riječima njegova trenera Dejana Mesarova, branitelj naslova i aktualni svjetski doprvak nije bio na razini mogućnosti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia