Večernji list - Zagreb

Europa navija za Baby Lasagnu koji već sada ima najveći hit

MARKO PURIŠIĆ, KOJI JE VELIKI FAVORIT PUBLIKE, VEČERAS ĆE NA EUROVIZIJI NASTUPITI 23. PO REDU

-

Samir Milla

Danas je dan odluke na 68. izboru za Pjesmu Eurovizije, natjecanju na kojem Hrvatska nikad dosad nije bila favorit. Naš Baby Lasagna s pjesmom “Rim Tim Tagi Dim” nastupat će 23. po redu. Podsjetimo, producenti su zadržali pravo da njegovu pjesmu stave po svom odabiru, a s obzirom na to da su ga stavili pred kraj natjecanja, jasno su i oni dali do znanja tko je favorit.

Bez izjava

Inače, glasanje je za ostatak svijeta već otvoreno, dok će zemlje koje se natječu to moći napraviti prije početka prve pjesme i 40 minuta nakon završetka zadnje, 26. po redu pjesme. Iz drugog polufinala u finale su se plasirali predstavni­ci Latvije, Austrije, Nizozemske, Norveške, Izraela, Grčke, Estonije, Švicarske, Gruzije i Armenije.

Nakon drugog polufinala došlo je do promjena na kladionica­ma. Naš Marko Purišić i dalje je prvi, a prvi put došao je na više od 40 posto šanse za pobjedu. No, najveći konkurent više mu nije Švicarac Nemo, nego Izraelka Eden Golan s pjesmom “Hurricane”, koja je u petak ujutro došla na granicu od 20 posto šanse za pobjedu. Treća je Švicarska, četvrta Ukrajina, a peta Irska. Italija i njihova predstavni­ca Angelina Mango koja je bila sve vrijeme Marku za petama, sada je tek na sedmom mjestu.

Izraelska predstavni­ca od početka natjecanja u Malmöu je jedna od glavnih tema među kolegama novinarima, ali i društvenim mrežama. Nitko dosad nije uspio dobiti izjavu od nje jer je cijelo vrijeme zatvorena u hotelskoj sobi. Protiv njezina nastupa u centru grada u srijedu prosvjedov­alo je 5000 ljudi, koji su mahali palestinsk­im zastavama i tražili da se Izrael izbaci s natjecanja, baš kao što je izbačena i Rusija nakon napada na Ukrajinu. Tijekom nastupa Eden Golan u dvorani su se nekoliko puta čuli zvižduci, a gledatelji su čak i optužili tero Cupplic aesediem optemquam noximoru švedsku nacionalnu kuću SVT da je namjerno prigušila zvukove iz publike. Rast Izraela na kladionica­ma možda leži i u gafu koji se dogodio talijansko­j nacionalno­j TV kući RAI. Na snimci koja se proširila tijekom druge polufinaln­e večeri vidi se kako je njihova publika dala čak 39 posto glasova Izraelu i sedam posto Nizozemcim­a.

No, to su samo glasovi za drugo polufinale, a naš Marko je već dokazao da je glavni favorit publike, jer je nagrađen nagradom OGAE za najbolju točku ovogodišnj­e Eurovizije. Radi se o nevladinoj i neprofitno­j međunarodn­oj organizaci­ji koja se sastoji od 42 kluba obožavatel­ja Eurovizije iz cijele Europe i šire. Glasalo je više od 15 tisuća eurovizijs­kih fanova, a o važnosti ove nagrade najbolje govori činjenica da je vrlo često njihov pobjednik i pobjednik Eurovizije. Lani je tako najboljom proglašena Švedska, a druga je bila Finska, baš kao i na natjecanju.

Marko Purišić, odnosno Baby Lasagna, naglasio je da mu nagrada jako puno znači, jer je ta nagrada, nagrada publike.

– To me čini ponosnim jer na kraju dana neće mi žiri dolaziti na koncerte, nego publika – poručio je Marko koji je zaista omiljen među publikom. Ono na što je posebno ponosan je da se njegova priča proširila cijelim svijetom. Fanovi mu po gradu prilaze i često ga pitaju osobna pitanja, baš kao da se radi o dugogodišn­jim prijatelji­ma.

– Pitaju me o mačkama, pokazuju mi onda svoje mačke, pitaju me kako se nosim s trbuhom, jer sam bio dosta glasan u vezi toga, da mi se stres odražava na trbuhu – istaknuo je Marko.

Dobre vijesti o slušanosti Markove pjesme posljednji­h dana stižu jedna za drugom. Objavljeno je i kako je “Rim Tim Tagi Dim” kao najviši novitet ušla na 20. mjesto svjetske top-liste najslušani­jih pjesama na iTunesu, dok je na europskoj listi na 11. mjestu. Iza njega na ovoj top-listi našle su se i svjetske zvijezde poput Bille Eilish, Miley Cyrus, Eda Sheerana i grupe Coldplay, dok su osim njega na listu od eurovizijs­kih pjesama uspjeli ući samo predstavni­ci Velike Britanije i Ukrajine.

Pobjedničk­i ples

Finalna večer 68. izdanja Pjesme Eurovizije u Malmöu počinje u 21 sat, uz prijenos na HTV 1 i komentiran­je neponovolj­ivog Duška Ćurlića.

– Nakon Markova nastupa u polufinalu bila je kratka pauza za reklame. Ja sam nastavio pričati, kad su mi odjednom kolege iz drugih zemalja počeli lupati po kabini i oduševljen­o čestitati na Markovu nastupu, sa smiješkom je pričao popularni Ćurla nakon prvog polufinala. Slično je bilo i u press-sobi, gdje su odjednom novinari iz svih zemalja skočili i zajedno s nama plesali “Rim Tim Tagi Dim”. Ne sumnjamo kako će slično biti i večeras, uz dodatak kako se nadamo da ćemo na kraju i plesati pobjedničk­i ples!

“Rim Tim Tagi Dim” je kao najviši novitet ušla na 20. mjesto svjetske top-liste najslušani­jih pjesama na iTunesima

 ?? ?? FENOMENALA­N NASTUP Marko je već imao trominutni koncert, a jučer je i žiri dao svoje ocjene koje ćemo vidjeti večeras
FENOMENALA­N NASTUP Marko je već imao trominutni koncert, a jučer je i žiri dao svoje ocjene koje ćemo vidjeti večeras

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia