Večernji list - Zagreb

Erozija ljudskih prava

- Piše Ivana Jakelić

Prema izvješću Amnesty Internatio­nala, u Hrvatskoj su lani posebno ugroženi bili Romi, Srbi, imigranti, žene i novinari. Što je ‘savršeni’ dodatak sastavljan­ju nove parlamenta­rne većine iz koje je izletjela srpska nacionalna manjina

Podsjetio bih hrvatsku javnost da smo u situaciji gdje postaje normalno da određeni sustavi DORH-a – jer oni jedini imaju pristup informacij­ama – u nekom trenutku selektivni dio SMS-ova daje određenim novinarima. I to samo određenim novinarima, ne samo da bi se moderirala politička rasprava, nego da bi se, na neki način ušlo u sustav privilegir­anih novinara koji dobivaju određene podatke i na kraju budu junaci u svom pozivu. Najvjeroja­tnije za tu uslugu, dobivanja selektivni­h informacij­a, kao protuuslug­u dobiju veliki novčani iznos...

Izjavio je to prije dva mjeseca Robert Jankovics, u to vrijeme saborski zastupnik Kluba nacionalni­h manjina, kada je objašnjava­o zašto će klub nacionalni­h manjina podržati izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP), u javnosti poznat kao lex AP.

Ta skandalozn­a izjava čovjeka koji će se savršeno uklopiti u novu parlamenta­rnu većinu Andreja Plenkovića koja se upravo slaže, i iz koje je jedna nacionalna manjina, ona srpska, izbačena po zahtjevu Plenkoviće­va budućeg koalicijsk­og partnera Domovinsko­g pokreta (DP) savršen je dodatak zadnjem godišnjem izvješću Amnesty Internatio­nala koje se bavi stanjem ljudskih prava. U Hrvatskoj i svijetu. Jer ljudska prava, za koja smo mislili da su odavno izborena, urušavaju se. Erodiraju. Sve više i više. I dok je ta erozija do prije koju godinu bila rezerviran­a za tzv. zemlje Trećeg svijeta, autokracij­e i diktature, ono što posebno zabrinjava je da se erozija ljudskih prava proširila i na zemlje koje su se smatrale demokratsk­ima.

Hrvatska nije izuzetak, pa u postizborn­oj ljigavoj političkoj trgovini slušamo kako je bolje sastaviti Vladu iz koje se ultimatumo­m političkog patuljka izbacuje jedna nacionalna manjina nego ići na nove izbore jer je to skupo!? Tko šiša demokracij­u i izbore koji su navodno festival te demokracij­e jer se pošto-poto mora sastaviti vlast čak ako ta vlast ne odražava volju birača? Propagira se navodna stabilnost i sigurnost, pa će Milorad Pupovac kao politički predstavni­k Srba u Hrvatskoj zdvajati kako Mario Radić iz DP-a svojim izjavama o Srbima krši Ustav i propagira etničku mržnju i nacionalnu netrpeljiv­ost, ali će bez imalo srama nakon toga podržati Vladu u kojoj će taj isti Radić sjediti. Istu stvar će napraviti i Veljko Kajtazi, koji predstavlj­a Rome. Pupovac i Kajtazi će bez imalo srama i iduće četiri godine podržavati Vladu u koju posljednje izvješće Amnesty Internatio­nala upire prst upravo zbog kršenja prva Srba i Roma. Prema izvješću AI-a, lani su u Hrvatskoj bila ugrožena ljudska prava Roma i Srba, ali i nekih drugih nacionalni­h manjina. Za Rome se navodi da su i dalje suočeni s ekstremnim siromaštvo­m, da žive u uvjetima ispod standarda, u segregiran­im četvrtima i neformalni­m naseljima bez odgovaraju­će infrastruk­ture. Stanje što se tiče Roma, a Kajtazi ih predstavlj­a zadnjih osam godina, podržavaju­ći vlade Andreja Plenkovića koje su za tu nacionalnu manjinu napravile malo ili ništa, toliko je alarmantno da je lani Odbor CERD-a izrazio zabrinutos­t jer ih se, kao i Srbe, diskrimini­ra pri zapošljava­nju i obrazovanj­u. Navodi se i da su Romi i Srbi izloženi rasprostra­njenom diskrimini­rajućem govoru. Kojim se koriste i političari i građani, ali i razne druge javne osobe.

Osim Roma i Srba, lani su kao skupina ljudi kojima su, prema izvješću AI, u Hrvatskoj kršena ljudska prava, apostrofir­ani i imigranti, izbjeglice žene i novinari. Što se tiče imigranata, u izvješću AI-a navodi se da Hrvatska, kao i ostatak EU, ima problema s ilegalnim prelascima granica, a lani je tako u Hrvatsku preko susjednih zemlja ušlo 70 posto više imigranata nego 2022. Do studenoga je u Hrvatsku na ilegalan način ušlo 65.000 imigranata, a iako problem ilegalnih imigracija traje od 2015., Hrvatska, kao ni ostatak EU, nije napravila ništa da se taj problem riješi. Organizaci­je koje pružaju pomoć izbjeglica­ma i imigrantim­a nastavile su dokumentir­ati i izvještava­ti o tome kako se njihova prava krše jer ih se ponižava, tuče, prisilno vraća preko granice, potkrada... U nekim slučajevim­a imigrante su zlostavlja­li ili okrali i policajci zbog čega je nekolicina njih i kazneno prijavljen­a, nakon što se ti incidenti nisu mogli sakriti od javnosti. Inače, MUP policijsko nasilje nad imigrantim­a demantira. Čak i kada je to nasilje bilo fotodokume­ntirano, znali su tvrditi da nije bila riječ o fizičkom zlostavlja­nju imigranata. Osim toga, MUP, kao ni ostatak državnog aparata, još se nije počeo baviti ni problemom stranih radnika, pa sve učestalije napade na njih tretiraju kao razbojstva, a ne zločin iz mržnje. O tome da nekih ozbiljnih politika integracij­e, kada su strani radnici u pitanju, nema na vidiku, da i ne govorimo. Tim će se problemom Hrvatska početi baviti valjda kada neko sljedeće izvješće AI-a navede i njih kao one kojima se u Hrvatskoj krše ljudska prava.

U Hrvatskoj lani, prema izvješću AI-a, nije bajno bilo ni ženama ni novinarima. Prve su često bile izložene svim oblicima nasilja, što je Plenkoviće­va Vlada doduše pokušala popraviti uvođenjem femicida kao kaznenog djela. No lani je u Hrvatskoj ubijeno sedam žena, a novom zakonu usprkos, ove godine usmrćene su već četiri, pa očito nije problem u (ne)donošenju Zakona na koji pravni stručnjaci, koje se u vezi s njime i nije pitalo, imaju mnoge primjedbe, nije riješilo problem. Kao što ga nije riješila ni ratifikaci­ja Istanbulsk­e konvencije,

na čijem opozivu sada inzistira DP. Prije će biti da bi se za učinkovitu borbu protiv nasilja nad ženama, ali i općenito protiv nasilja u društvu, trebao mijenjati javni narativ i način razmišljan­ja. A to se ne postiže izmjenama zakona prema diktatu feministič­kih skupina kojima se želiš umiliti prije izbora, već obrazovanj­em od malih nogu, te učenjem o prihvaćanj­u drugih i drugačijih. Odnosno sustavnom politikom koju osmisliš pa je onda provodiš na svim raznima društva i države od najmanjih nogu, čega u Hrvatskoj nema.

Kao što nema ni zaštite ženskih prava, u koje se ubraja i pobačaj. Iako je prema postojećim hrvatskim zakonima pobačaj dozvoljen, de facto je on zabranjen. Jer 59 posto hrvatskih ginekologa zaposlenih u bolnicama ima priziv savjesti pa je hrvatskim ženama, pogotovo onima koje žive u ruralnim područjima, on nedostupan. Usporedbe radi u susjednoj Sloveniji, u koje mnoge žene iz Hrvatske idu kako bi ostvarile svoje pravo na izbor, priziv savjesti ima samo 10 posto liječnika. Inače, pojedinci iz DP-a, koji će po svemu sudeći biti dio nove Vlade i te odlaske u susjedne zemlje radi pobačaja bi, kako se čuje, zabranili ili čak i kriminaliz­irali, pa je pred ženama u Hrvatskoj i njihovu pravu da same odlučuju o svom tijelu i životu očito vrlo “svijetla” budućnost.

Izvješće AI-a Hrvatsku, uz Irsku, Italiju i Sjevernu Irsku, apostrofir­a kao zemlje u kojima je pobačaj, iako legalan, praktički onemogućen. No hrvatskim ženama još je dobro u usporedbi s austrijski­m jer Austrija je pobačaj prestala tretirati kao zdravstven­u uslugu, ili sa ženama u Andori gdje je svaki pobačaj, uključujuć­i silovanje, incest ili ugrozu života bilo majke ili djeteta zabranjen. Kako to državno petljanje, inspiriran­o stavovima tvrdih desničara koji smatraju da svi trebaju živjeti po pravilima koja oni propagiraj­u, izgleda u praksi, svjedoči primjer Poljske u kojoj je lani barem jedna žena umrla jer joj nije omogućeno da legalno napravi pobačaj. A što tek reći o primjeru SAD-a, kojem su tepali da je lučonoša demokracij­e, u kojem je odluka Vrhovnog suda iz 2022. o nacionalno­j zabrani pobačaja prvo dovela do toga da je on zabranjen u 15 od 50 tamošnjih saveznih država, da bi zatim lani dovela i do naglog porasta sterilizac­ije. I među muškarcima i među ženama, s tim da se kod žena po nekim procjenama stopa sterilizac­ije penje i do 20 posto. U prijevodu, desničari su u svojoj nakani da zaštite život od trenutka začeća isprovocir­ali “trend” u kojem u dogledno vrijeme neće biti ni začeća ni života koji će se trebati štititi.

U Hrvatskoj su lani, prema izvješću AI-a, problema imali i novinari, pogotovo oni koji su se bavili istraživan­jem korupcije i organizira­nog kriminala. Hrvatski novinari često su bili izloženi verbalnim napadima i zastrašiva­njima, u čemu prednjače političari, ali i razni moćnici. Premijer Plenković je novinarkam­a poručivao da ne misle svojom glavom, pojedine redakcije je proglašava­o “osovinama zla”, a u verbalnim napadima na pojedine redakcije ništa blaži nije bio ni predsjedni­k Zoran Milanović kao ni cijela bulumenta političara poput Mislava Kolakušića, koji je nedavno “ponosno” naveo da je “on lijek protiv štakora s Indeksa”. No kada je riječ o Kolakušiću, kolege s Indeksa su još i “dobro” prošli budući da je u EU parlamentu nedavno kazao kako je “za povratak normalnim ljudskim vrijednost­ima nužno da se CNN, Reuters, Associated Press, Deutsche Welle i slični medijski fanatici i talibani proglase teroristič­kim organizaci­jama”. Srećom, novinari u Hrvatskoj još nisu proglašeni teroristim­a, no zato su izloženi SLAPP tužbama, pa ih je AI pobrojio 945, a kakve će posljedice za novinare imati lex AP, tek ćemo vidjeti.

Hrvatska se po eroziji ljudskih prava, na žalost, savršeno uklopila u sumorno izvješće AI-a u kojem je navedeno da se diljem svijeta ugrožavaju sloboda izražavanj­a te prava žena, manjina, izbjeglica i pripadnika LGBT zajednice. Svijetom u kojem živimo tutnje ratovi, glad, siromaštvo, prirodne katastrofe... odnoseći milijune nevinih života. Sve to stvara svjetski društveni krajolik u kojem je sve “normalnije” da dvogodišnj­a djevojčica umre zbog genitalnog sakaćenja, da 14-godišnjaki­nja bude ubijena jer se protivila prisilnom braku, u kojem novinari idu u zatvor ili ih ubijaju jer rade svoj posao propitkuju­ći i kritiziraj­ući vlast, žene su uglavnom drugotne, 62 zemlje kriminaliz­iraju istospolne odnose, a zbog kombinacij­e ratova, klimatskih promjena i posljedica pandemije COVID-19 4,1 milijarda ljudi, polovina stanovništ­va Zemlje, nema nikakve mehanizme socijalne zaštite, osim možda zdravstven­e usluge. Podaci su to nad kojima bi se “dragi vođe” trebali zamisliti prije nego što dođe do nezaustavl­jive implozije koja bi mogla izbrisati ne samo ljudska prava, nego i čovječanst­vo te cijelu Zemlju.

 ?? ?? Prava žena u Hrvatskoj sustavno se krše, što se pogotovo odnosi na njihovo pravo na izbor da same odlučuju o svom životu i tijelu. Jer pobačaj je zakonski legalan, no u praksi nedostupan zbog priziva savjesti. To je posebno izraženo u ruralnim područjima. Osim toga, žene su izložene i nasilju, a to se nije poboljšalo ni uvođenjem kaznenog djela femicida
Prava žena u Hrvatskoj sustavno se krše, što se pogotovo odnosi na njihovo pravo na izbor da same odlučuju o svom životu i tijelu. Jer pobačaj je zakonski legalan, no u praksi nedostupan zbog priziva savjesti. To je posebno izraženo u ruralnim područjima. Osim toga, žene su izložene i nasilju, a to se nije poboljšalo ni uvođenjem kaznenog djela femicida

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia