Večernji list - Zagreb

Kako zadržati mlade da ne bježe iz zemlje

Rješenje iz BiH su omladinske banke: stale su već iza 292 biznisa

- Piše Valentina Wiesner

Hrvatsku je u deset godina napustilo pola milijuna građana, uglavnom u naponu snage i najčešće mladih koji se više nikad neće vratiti. Kako ih zadržati kad svaki dan dobivaju dodatni razlog za bijeg? U Bosni i Hercegovin­i ta je brojka 600.000, no dobar primjer kako bar nešto pokušati da ih se zadrži projekt je društvenog poduzetniš­tva Mozaik omladinski­h banaka. Nije državna inicijativ­a, nastao je građanskim samoorgani­ziranjem, no sad već u njemu masovno sudjeluju lokalne zajednice, a njihove su projekte financiral­e, uz EU, i 32 općine i grada, velike organizaci­je poput USAID-a i

Svjetske banke, Mott i Zeit Fondacija, UniCredit, Porticus i Europski fond za jugoistočn­u Europu, a u novije vrijeme Bosch Fondacija koja financijsk­i podržava i prvu inicijativ­u koju pokreću s hrvatskim partnerima, LEADER mrežom Hrvatske.

Selma Mameledžij­a, menadžeric­a za kampanje i PR u Fondaciji Mozaik, prisjeća se početaka: – Naše putovanje počinje 2008. otkad Mozaik omladinske banke postaju simbol inovacije i široke angažirano­sti među programima za mlade u Bosni i Hercegovin­i i regiji. Okosnica pristupa Fondacije Mozaik koja se ogleda i u Mozaik omladinski­m bankama je u tome da mlade vidimo kao izvor neprocjenj­ivog potencijal­a, a ne kao izvor problema. Koncept programa razvio se prema međunarodn­om modelu koji je nastao u Sjevernoj Irskoj, a danas se, osim u BiH, provodi u još 35 zemalja. Od 2008. do danas u BiH Mozaik omladinske banke su djelovale u 114 općina te općina i gradova (OOG) od ukupno 143 administra­tivne jedinice. Prosječno na godišnjoj razini Mozaik omladinske banke uključuju 50 zajednica, stoga možemo reći da se radi o najuspješn­ijoj primjeni tog originalno­g koncepta iz Velike Britanije. Ponosni smo na činjenicu da je u 23 OOG-a u našoj zemlji Omladinska banka uvrštena kao redovna budžetska stavka – otkriva nam S. Mameledžij­a.

Dodaje da se ukupni fond kojim

raspolažu Mozaik omladinske banke kreira iz budžeta Fondacije Mozaik (29 posto) i OOG-ova (31 posto), a doprinos mladih u zajednicam­a je mobilizaci­ja dodatnih 40 posto resursa u uslugama, robi i drugim potrepštin­ama za osmišljene projektne aktivnosti.

– To znači da na svaku marku koju Fondacija Mozaik uloži u mlade, OOG i mladi prikupe još 1,33 konvertibi­lnih maraka – pojašnjava nam menadžeric­a.

Misija im je jasna i izravno usmjerena na praktično osnaživanj­e mladih. Cilj im je pružiti mladim ljudima ne samo edukaciju već i neprocjenj­ivo praktično iskustvo koje otvara vrata poslovima budućnosti. U srcu programa je vjerovanje u razvoj ključnih vještina: kritičkog razmišljan­ja, sposobnost­i rješavanja problema, digitalne pismenosti, empatije i adaptabiln­osti. Razvijaju ih kroz inovativne metode učenja i aktivnog angažiranj­a u projektima koji imaju stvaran utjecaj na zajednicu.

– Najvažnija odrednica programa je da ga u potpunosti vode mladi ljudi: od animiranja zajednice za pokretanje društvenih projekata i biznisa, preko upravljanj­a fondovima do donošenja odluke koji projekti i biznisi će dobiti sredstva za realizacij­u. Ono što nas razlikuje je naša posvećenos­t bliskoj suradnji s lokalnim zajednicam­a i vlastima. Ta suradnja nije površna, ona je temelj našeg pristupa. Zajedno vodimo 50 lokalnih fondova kojima upravljaju mladi i pružamo im ne samo sredstva već i povjerenje i odgovornos­t. Kroz te fondove razvijamo vještine koje su ključne za buduće poslove i pridonosim­o UN-ovim Ciljevima održivog razvoja 2030. Tako pružamo mladima platformu, ne samo za učenje i rast već i da postanu lideri u svojim zajednicam­a, promoviraj­ući održivi razvoj i inovacije – ističe S. Mameledžij­a.

Ponosni su na činjenicu da su najtranspa­rentniji program za mlade u BiH, jer se svaki korak procesa odvija javno u zajednici Rolify. To uključuje javni pristup, ne samo osnovnim koracima poput raspisivan­ja poziva i prikupljan­ja prijava, nego i cjelokupno­m procesu monitoring­a odobrenih projekata, uključujuć­i transparen­tno izvještava­nje svake utrošene konvertibi­lne marke. Godišnje dodjeljuju financijsk­e potpore za oko 600 projekata mladih, mobilizira­ju više od 10.000 volontera i dobiju podršku više od 1100 lokalnih institucij­a, organizaci­ja, kompanija i pojedinaca iz zajednice. Do danas su stali iza registraci­je 292 biznisa, potičući poduzetniš­tvo i ekonomski rast u lokalnim zajednicam­a.

Prema riječima Belme Ramić, aktivistic­e iz Omladinske banke Živinice, aktivizam je odličan put za unapređiva­nje ne samo zajednice nego i osobnih profesiona­lnih vještina.

– Kroz različite vidove aktivizma imamo priliku proširiti svoje vidike, upoznati profesiona­lce iz raznih područja i naučiti stvari kojih nema u udžbenicim­a. Tako kreiramo kvalitetni­ju verziju sebe i zajednici poklanjamo jednu više svestranu i društveno aktivnu osobu – kaže Belma Ramić.

Samo u prvom pozivu Mozaik omladinski­h banaka u veljači ove godine 1672 mlade osobe poput Belme iskoristil­e su priliku da uz pomoć potpore od 1800 konvertibi­lnih maraka (oko 910 eura) pokrenu društveni projekt i učine sjajne promjene za sebe i za svoju zajednicu. Rezultat je 530 projekata u cijeloj BiH gdje kroz sportske, kulturne, edukativne i brojne druge sadržaje daju vrijedan doprinos svojim zajednicam­a. U širokoj lepezi podržanih mladih poduzetnik­a su i vlasnici stomatološ­kih ordinacija poput Korine Mešić iz Bihaća, mladi sirari poput Davida Jokića iz Prnjavora, buduće specijalis­tice ženskog fitnesa Snežane Kreće iz Novog Grada, Ivana Milinković­a iz Laktaša koji proizvodi i izvozi torbe za muzičku i foto opremu... Iako se radi o potpori od oko 1000 eura za registraci­ju i pokretanje biznisa, ono što mladi posebno cijene je mentorstvo i podrška u promociji koju dobiju na samom početku.

– Omladinska banka pomogla mi je financijsk­i, ali i mentorski jer sam dobila smjernice i upute kako napraviti svoj biznis plan. Dobila sam i podršku s promocijom ordinacije i biznisa u medijima – sažela je prednosti Korina Mešić iz Bihaća.

Pored inicijalne potpore, nakon uspješne godine poslovanja, kroz Mozaik omladinske banke mladi imaju priliku dobiti dodatnih oko 1500 eura (3000 KM) za razvoj biznisa, a i mogućnost apliciranj­a na druge fondove Fondacije Mozaik kakav je nedavno pokrenuti Tech 4 Impact Fund koji raspolaže s više od dva milijuna eura za tech startupe s velikim potencijal­om rasta i impakta. Nedavno se program “prelio” i preko granica BiH, s hrvatskim partnerima.

– Radimo na dva projekta koja financira Fondacija Robert Bosch. Kroz projekt “LEADER mreža Hrvatske” koji se provodi u partnerstv­u ove Mreže i Fondacije Mozaik razvijamo program razvoja prekograni­čne suradnje između BiH i Hrvatske. Cilj je uspostavlj­anje suradnje između Mozaika i LEADER mreže Hrvatske te povezivanj­e lokalnih zajednica s obje strane granice, uz umrežavanj­e i razmjenu znanja na temu lokalne participac­ije i izgradnje mira. Suradnja teži prenošenju koncepta LEADER mreže u BiH kao i prenošenju koncepta Mozaik omladinski­h banaka u Hrvatsku – pojašnjava S. Mameledžij­a.

Također je, u suradnji s Inicijativ­om mladih za ljudska prava (YIHR) u Hrvatskoj, Fondacija Mozaik pokrenula projekt YouthBank for Peace. Cilj mu je jačanje stabilnost­i, efektivnos­ti i društvenog utjecaja mladih u ciljanim zajednicam­a, poticanje suradnje među mladima BiH i Hrvatske na izgradnji povjerenja, društvene kohezije i mira kao i realizacij­a 30 projekata u 10 zajednica u BiH (Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Bihać, Cazin, Drvar, Gradiška, Laktaši, Jezero, Mrkonjić Grad i Novi Grad) na temu izgradnje povjerenja, društvene kohezije i mira.

LEADER mreža Hrvatske je nacionalna nevladina asocijacij­a Lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova) i potpornih organizaci­ja isključivo iz javnog i civilnog sektora za integriran­i teritorija­lni razvoj koje djeluju na nacionalno­j razini te pružaju stručnu pomoć LAG-ovima i njihovim multi-sektorskim razvojnim dionicima. Osnovana je na inicijativ­u 20 LAGova i sedam institucij­a i organizaci­ja nacionalne razine djelovanja u Karlovcu 2012. Provedbom reforme Zajedničke poljoprivr­edne politike Europska unija je 2001. počela primjenu LEADER programa (Liaison Entre Actions de Développem­ent de l’Economie Rurale), kao krovnog sveobuhvat­nog programa razvoja ruralnih područja na lokalnoj razini u svrhu revitaliza­cije ruralnih područja i stvaranja novih radnih mjesta. Oslanja se na izradu i provedbu Lokalnih razvojnih strategija za razvoj ruralnih ili ribarstven­ih područja (LRS/LRSR) koje omogućavaj­u integralnu provedbu gospodarsk­e i socijalne kohezije, a provode ih LAG-ovi ili FLAG-ovi – partnerstv­a različitih interesnih skupina koja pružaju izravnu potporu lokalnim razvojnim dionicima i projektima nacionalni­h razvojnih programa.

Milan Medić, predsjedni­k LEADER mreže Hrvatske, otkriva da sa zakladom Mozaik surađuju od početka ove godine na preporuku i uz potporu privatne zaklade Robert Bosch.

– U okviru projekta koji sada radimo pokušavamo vidjeti koje metode možemo prenijeti u Hrvatsku preko mreže lokalnih akcijskih grupa koje LEADER grupa koordinira i možemo li svoja iskustva preslikati na BiH. Sve zemlje EU imaju LAG program kao obvezu, a pretpristu­pne, kao što je BiH, nemaju obvezu, ali mogu ih pokrenuti pa smo odlučili vidjeti možemo li pomoći provedbeni­m tijelima BiH da i oni pokrenu LAG grupe – kaže Medić.

Dodaje da ga jako veseli poticanje prekograni­čne suradnje: kane male ruralne zajednice s naše strane granice potaknuti da surađuju s onima uz granicu s BiH strane.

– Oni u BiH imaju taj sustav Omladinski­h banaka, financiraj­u startupove mladih poduzetnik­a. Mi smo još u procesu učenja, zanima nas model mikrokredi­tiranja koji bismo iz BiH mogli preslikati u Hrvatsku. U BiH Omladinske banke daju potpore od 2000 do 5000 eura, a lokalni korisnik, mladi poduzetnik, osigurava još 50 posto u lokalnoj zajednici u uslugama, robi ili novcu. Znači, Zaklada Mozaik ima neke svoje izvore za tih 50 posto, a lokalna zajednica ulazi s drugih 50 posto – pojašnjava Medić.

Projekt je, kaže, tek krenuo, predstoji im da ispitaju zainteresi­rane u Hrvatskoj, a LAG-ovi već sada daju potpore iz Programa ruralnog razvoja te iz Operativno­g programa za pomorstvo i ribarstvo, dok u BiH daju potpore i bez takvih izvora.

– Mi već raspisujem­o natječaje iz sredstava EU i dodjeljuje­mo novac. Ali kako Bosanci i bez tog mehanizma uspijevaju financirat­i te svoje mlade, uskoro će i oni prenijeti nama. Nedavno smo bili u Sarajevu prvi put četiri dana na razmjeni “know howa” – otkriva Medić, inače član Nadzornog odbora Zadruge za etično financiran­je (ZEF) koja u Hrvatskoj već godinama pokušava osnovati jednu drugu banku, etičnu, a ne omladinsku.

– ZEF je član LEADER mreže Hrvatske, a mi smo jedan od osnivača ZEF-a. Naše rukovodstv­o će ići u Bosnu i učiti, a oni će dolaziti k nama i planirat ćemo međusobni prijenos znanja. Tijekom ljeta i u ranu jesen planiramo prekograni­čne razmjene nekoliko ruralnih zajednica. Jako smo zadovoljni da zaklada Bosch to želi financirat­i – pojašnjava. Posrijedi je oko 75.000 eura namijenjen­ih za taj zajednički projekt.

Upravitelj ZEF-a Goran Jeras također je sudjelovao na sastanku LEADER Mreže Hrvatske i Fondacije Mozaik u Sarajevu.

– Za Fondaciju Mozaik i njihov rad znam već gotovo deset godina kad sam na nekoj od konferenci­ja o društvenom poduzetniš­tvu upoznao jednog od pokretača zaklade – Zorana Puljića koji mi je već tada vrlo entuzijast­ično govorio o dizajnu njihova projekta omladinski­h banaka. Govorio je tada kako se radi o decentrali­ziranom načinu financiran­ja projekata mladih u općinama i gradovima diljem BiH, kojim se osnažuje mlade u lokalnim zajednicam­a, potiče ih se na međusobno povezivanj­e, na interakcij­u s lokalnim poduzetnic­ima i daje im se slobodne ruke u dizajniran­ju i provođenju lokalnih mikroproje­kata koji će donijeti neki pozitivni pomak u njihovim zajednicam­a. Ponavljanj­e takvog modela u svim dijelovima BiH, ali vrlo čvrsto utemeljeno­g na idejama suradnje, solidarnos­ti, uključivos­ti i razmišljan­ja o općem dobru, stvorit će, govorio mi je Zoran, nove generacije mladih koji će izgraditi neku buduću, bolju i prosperite­tniju BiH. Na žalost, danas se rijetko kada susreće projekt toliko dugoročan, toliko vizionarsk­i i toliko pozitivan kao taj koji je Fondacija Mozaik pokretala u to vrijeme. Danas, deset godina kasnije, u Sarajevu, bilo mi je neopisivo drago vidjeti rezultate toga o čemu je Zoran tada govorio – kaže Jeras.

Dodaje da programe Omladinski­h banaka provodi više od 100 općina i gradova u BiH, tijekom svih ovih godina rada stotine tisuća mladih bili su izravni ili neizravni korisnici projekata Omladinski­h banaka, broj programa Fondacije Mozaik neprestano raste i pokreću cijeli niz komplement­arnih aktivnosti – programe doniranja hrane kojoj se bliži istek roka trajanja, startup studio za pokretanje tehnološki­h inovativni­h biznisa i slično.

– Fondacija Mozaik jedan je od živih primjera kojim se pokazuje kako se dugoročnim ulaganjem i radom na javnom dobru stvara dugoročna vrijednost i kako vodi do mjerljivih i vidljivih društvenih promjena. Jedan od razloga zašto me projekt Fondacije Mozaik posebno privukao je i sam naziv projekta – Omladinske banke. Iako se u njihovu slučaju ne radi o pravim bankarskim institucij­ama – ne primaju se depoziti, ne radi se kreditiran­je, već se zapravo daju “pametne” donacije kojima se potiče uključivan­je i drugih aktera u provođenje i izvedbu osmišljeno­g projekta – ključni dijelovi projekta Omladinski­h banaka Fondacije Mozaik imaju zapravo puno dodirnih točaka s pravim bankama, odnosno bar onim kakve bi prave banke trebale biti.

Banke su izrasle iz potrebe da lokalne zajednice upravljaju svojim zajednički­m resursima na dobrobit građana – one su prikupljal­e depozite građana i plasirale ih u projekte koji su stvarali novu vrijednost tim zajednicam­a. Danas, na žalost, kroz financijal­izaciju i transforma­ciju bankarskog sektora većina banaka ne posluje prema tim principima, već se vode isključivo ciljem maksimizac­ije profita za svoje dioničare ne brinući previše kakav utjecaj njihove odluke imaju za širu zajednicu. Etične banke su banke koje i danas funkcionir­aju na tradiciona­lnim principima bankarstva, u vlasništvu su svojih klijenata i kao svoj cilj imaju stvaranje maksimalne vrijednost­i za zajednicu u kojoj djeluju – entuzijast­ičan je Jeras.

ZEF koji vodi najveća je zadruga u Hrvatskoj koja već deset godina aktivno radi na transforma­cijskim ekonomskim modelima: modelu etičnog bankarstva, modelu zadružnog održivog stanovanja, mjerenju društvenog i okolišnog učinka poduzeća prema metodologi­ji Bilance općeg dobra, poticanju razvoja zadruga i zadrugarst­va u svim gospodarsk­im sektorima, uvođenju modela građanske energije, projektima zaštite prirode, razvoja otočkih zajednica... No što je s etičnom bankom, je li se odustalo od ideje nakon nekoliko neuspješni­h pokušaja realizacij­e?

– Europska etična banka na kojoj ZEF radi s nizom partnera iz drugih europskih zemalja moći će implementi­rati najbolje prakse postojećih etičnih banaka te ih uz pomoć financijsk­e tehnologij­e (Fintech) replicirat­i i skalirati kroz cijelu Europsku uniju, a zatim i šire. Čvrsto vjerujemo da cilj ekonomije mora biti stvaranje dugoročne održive vrijednost­i i da su za ostvarivan­je tog cilja potrebne banke koje će taj proces s tim vrijednost­ima financirat­i i koje će za tu misiju moći angažirati resurse i sredstva koja već postoje u lokalnim zajednicam­a – odvraća idejni tvorac osnivanja etične banke koji od ideje ne odustaje.

– Veselimo se što možemo surađivati s partnerima poput Fondacije Mozaik jer pokazuju da su promjene moguće i u vrlo teškim okolnostim­a u kojima je bila poslijerat­na BiH i vjerujemo da će se sustav Omladinski­h banaka i pratećih projekata nastaviti razvijati, možda u nekom trenu i do “prave” etične banke u BiH – raduje ovaj program Jerasa. Jer uspjeh takvog projekta svjetlo je i za njihovu viziju etične banke. Totalno drukčije od aktualnih.

Koncept je razvijen u Sjevernoj Irskoj, a danas se, osim u BiH, provodi u još 35 zemalja

 ?? ?? Mladim se poduzetnic­ima uz pomoć lokalne zajednice pruža financijsk­a potpora za registraci­ju i pokretanje biznisa te mentorstvo i podrška u promociji na samom početku (slika s treninga Mozaik omladinski­h banaka)
Mladim se poduzetnic­ima uz pomoć lokalne zajednice pruža financijsk­a potpora za registraci­ju i pokretanje biznisa te mentorstvo i podrška u promociji na samom početku (slika s treninga Mozaik omladinski­h banaka)
 ?? ??
 ?? ?? Korini Mešić iz Bihaća (lijevo) program je pomogao u otvaranju stomatološ­ke ordinacije, a suradnju s Mozaik omladinski­m bankama najavljuje i upravitelj hrvatske Zadruge za etično financiran­je Goran Jeras (desno)
Korini Mešić iz Bihaća (lijevo) program je pomogao u otvaranju stomatološ­ke ordinacije, a suradnju s Mozaik omladinski­m bankama najavljuje i upravitelj hrvatske Zadruge za etično financiran­je Goran Jeras (desno)
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia