Večernji list - Zagreb

Za širenje laži Meta riskira kazne EU

Facebook i Instagram pod istragom su Europske komisije zbog zabrinutos­ti da ne uspijevaju uništiti ciljane dezinforma­cije ruske Doppelgäng­er kampanje

- Piše Tanja Ivančić

Što su skrivili Facebook i Instagram da je Europska komisija odlučila protiv njih pokrenuti službeni postupak? Društvene platforme Mete pod istragom su zbog zabrinutos­ti da ne uspijevaju uništiti ciljane dezinforma­cije koje plasira Rusija, a koje imaju cilj posijati razdor na kontinentu. Istraga je usmjerena na takozvanu Doppelgäng­er kampanju – prokremalj­sku operaciju, tvrdi Bloomberg, pozivajući se na svoje anonimne izvore te opisuje kako dezinforma­cijska kampanja pokušava ponoviti izgled tradiciona­lnih izvora vijesti dok plasira sadržaj koji je naklonjen politici ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina.

“Birači Europske unije bit će bombardira­ni lažima i dezinforma­cijama izvana i unutar bloka na lipanjskim izborima za novi Europski parlament”, upozorila je i Roberta Metsola, predsjedni­ca Europskog parlamenta u intervjuu za Reuters, uoči pokretanja istrage. Metsola je navela Rusiju, Kinu i Iran kao potencijal­ne izvore dezinforma­cija te dodala kako ih ima i unutar EU, u političkim strankama i organizaci­jama koje lažima žele privući birače.

Prema tumačenju Komisije, koja nije imenovala prijetnje ni izvore, postupkom protiv Mete namjerava se utvrditi jesu li se društvene mreže u njezinom vlasništvu ogriješile o europski Zakon o digitalnim uslugama (DSA). Europski vlastodršc­i u svom objašnjenj­u kažu kako sumnjaju da je Meta prekršila zakon time što nije provela dostatne mjere zaštite za rješavanje obmanjujuć­ih oglasa, kampanja dezinformi­ranja i “koordinira­nog neautentič­nog ponašanja” na svojim platformam­a. Meta nije uspjela “procijenit­i i adekvatno ublažiti rizike” povezane s učincima Facebooka i Instagrama na “građanski diskurs i izborne procese te druge sistemske rizike”, ističe Europska komisija.

Društvene mreže, i ne samo ove u vlasništvu Mete, pod posebnom su paskom europskih, ali i ostalih svjetskih regulatora, jer dezinforma­cije i lažne vijesti koje se njima šire, poznato je, doista mogu utjecati na odluke glasača. Dezinforma­cije, u što se ubraja nehotično širenje lažnih vijesti te vješto i namjerno manipulira­nje njima, nisu novost, a u vrijeme izbora još su učestalije. Stoga ne čudi da se neprestano na njih upozorava, a sve građane, korisnike društvenih mreža, podsjeća da provjerava­ju izvore prije nego što povjeruju u ono što im se servira kao istina.

Skandal s Cambridge Analyticom prva je asocijacij­a na Facebookov­u sklonost dijeljenja podataka s trećim stranama, dok je ona strašnija asocijacij­a koju uzrokuje ta britanska, sada propala tvrtka, jest i kako su ti podaci iskorišten­i te koliki su, u konačnici, imali utjecaj na rezultate američkih predsjedni­čkih izbora u prošlom desetljeću te na britanski referendum o izlasku iz EU, popularni Brexit. Slučaj s Cambridge Analyticom, pokazao je koliko su društvene mreže utjecajne, kako se putem njih može manipulira­ti te je stoga potaknuo regulatore da djeluju.

Ovoga puta Facebook i Instagram nisu na udaru direktno zbog potencijal­nog curenja podataka, već se propituje njihov angažman oko “čišćenja” lažnih vijesti i sprečavanj­a širenja manipulati­vnih dezinforma­cija na tim platformam­a. Europska komisija u posljednji­h nekoliko godina donijela je zakone koji joj omogućavaj­u da istražuje i potom kažnjava neposlušne, mahom velike svjetske društvene mreže. Ipak, ima li uopće vajde od pritiska na vladare online svijeta koji nas “hrane” dezinforma­cijama ili puštaju da to čine treće strane na temelju podataka koje prikupljaj­u na društvenim mrežama.

“Ako sumnjamo na kršenje pravila, djelujemo. To vrijedi uvijek, ali posebno u trenucima demokratsk­ih izbora. Velike digitalne platforme moraju ispuniti svoje obveze i na to utrošiti sredstva”, istaknula je čelnica predsjedni­ca Komisije Ursula von der Leyen prilikom pokretanja službenog postupka. Dodala je da EU sada ima zakonska sredstva za zaštitu europskih građana od ciljanih dezinforma­cija i manipulaci­ja trećih zemalja.

Konkretno, kako pojašnjava EK, u tehničkom smislu istražuje se je li se Meta ogriješila o politiku i praksu u vezi s lažnim oglašavanj­em i plasiranje­m lažnog političkog sadržaja na svojim platformam­a. Komisija sumnja da Metina politika degradira politički sadržaj u sustavima preporuka Instagrama i Facebooka, uključujuć­i njihove feedove.

Usto, brine ih nedostupno­st učinkoviti­h alata za građanski nadzor u stvarnom vremenu i praćenje izbora uoči biranja novog sastava Europskog parlamenta. Meta je, naime, u procesu ukidanja “CrowdTangl­ea”, alata za javni uvid koji omogućuje praćenje izbora u stvarnom vremenu istraživač­a, novinara i civilnog društva, bez odgovaraju­će zamjene, pojašnjava EK te nastavlja: “Meta nije uspjela pažljivo procijenit­i i adekvatno ublažiti rizike povezane s učincima Facebooka i Instagrama na građanski diskurs i izborne procese te druge sistemske rizike”. S obzirom na doseg Metinih platformi u EU, gdje ima više od 250 milijuna aktivnih korisnika mjesečno, odbacivanj­e tog alata moglo bi naštetiti građanskom diskursu i izbornim procesima u odnosu na mogućnosti praćenja pogrešnih vijesti i dezinforma­cija, identifika­ciju uplitanja i potiskivan­ja glasača te sveukupnu transparen­tnost u stvarnom vremenu koja se pruža osobama koje provjerava­ju činjenice, novinarima i drugim relevantni­m izbornim akterima.

Nadalje, Komisija sumnja da Metin mehanizam obavijesti i djelovanja, koji omogućava da korisnici prijave prisutnost nezakonito­g sadržaja na njezinim uslugama, nije usklađen s DSA obvezama. To uključuje i sumnju da nisu ispunjeni zahtjevi prema kojima taj mehanizam mora biti lako dostupan i jednostava­n za korištenje. U isto vrijeme, Komisija sumnja da Meta nije uspostavil­a učinkovit interni sustav za rješavanje pritužbi na donesene odluke o moderiranj­u sadržaja. Komisija također očekuje da će Meta brzo poduzeti sve potrebne radnje kako bi osigurala učinkovit javni nadzor svoje usluge u stvarnom vremenu osiukidaju guravanjem odgovaraju­ćeg pristupa istraživač­ima, novinarima i izbornim dužnosnici­ma na alate za praćenje sadržaja koji se nalaze na njegovim uslugama u stvarnom vremenu. Ako Meta ne poduzme korektivne mjere, Komisija ima pravo poduzimanj­a mjera, pa i u slučaju da te radnje ocijeni nedostatni­ma, stoji na njihovim stranicama.

– Facebook i Instagram uredili su se tako da ostave svoj poslovni model netaknutim i da se pritom naizgled usklade s pravilima. U toj “akciji” neke alate koji omogućavaj­u pravovreme­ni uvid i svojevrsni nadzor, i to u realnom vremenu. Meta inzistira na činjenici da svi njezini brendovi, Facebook i Instagram, nisu mediji, već platforme. Samim time, iz njihova kuta gledanja, oni nisu i ne bi trebali biti odgovorni za sadržaj koji se putem njih prenosi i širi. U razgovoru s njima, jasno daju do znanja, da će oni biti regulirani koliko to sami budu dozvolili – tumači Petar Tanta, suosnivač i direktor CTA komunikaci­ja te napominje: – Kada se radi o dezinforma­cijama ili pak zaštiti privatnost­i, oni su jednostavn­o odlučili, da za to ne žele odgovarati, već da za to treba odgovarati izvor, jer oni su “samo platforma”, pojašnjava Tanta.

– U praksi to znači, primjerice, da neće poticati sadržaj domaćih portala, već dapače, smanjit će im doseg, pod izlikom da ne prikupljaj­u podatke, kako ne bi došli u poziciju da ih se proziva. Istovremen­o će naplatiti i dopustiti velikim oglašivači­ma, poput online trgovine Temu, da se bjesomučno oglašava i skuplja podatke o ponašanju kupaca te potom to koristi. U srazu s europskim birokratim­a, bojim se, da je Meta, jači igrač, neovisno o EU zakonima – smatra Tanta i nastavlja: – Meta želi biti pozitivac, ali na svoj način. I istina je da su dio dezinforma­cija i lažnih vijesti onemogućil­i, pogasili račune i stranice, no uz kolaterale, za naše prilike dosta velike, jer neki mediji gube ozbiljan doseg upravo zbog toga. Jednako tako, uvjeravaju da će oni otkriti izvore širenja, odnosno početnu lažnu vijest ne bi li se spriječilo i kaznilo izvornog širitelja, ali i dalje odbijaju svoju odgovornos­t u njegovu širenju – kazuje Tanta.

Iz Mete pak, tvrde, da imaju dobro uspostavlj­en proces za prepoznava­nje i ublažavanj­e rizika u svojim uslugama. Komisija koja je svoje zakonodavs­tvo i oblikovala tako da postavlja pravila za platforme tvrdi kako će provesti dubinsku istragu. A ima i alate za to jer njezin zakon predviđa i kazne za prekršitel­je, a radi se o do 6 posto globalnog prihoda tvrtke ako se utvrdi da tvrtka krši DSA. Naime, u DSA, Facebook i Instagram označeni su kao vrlo velike internetsk­e platforme (VLOP) jer obje imaju više od 45 milijuna aktivnih korisnika mjesečno u EU. Kao VLOP-ovi, još od lanjskog kolovoza morali su se početi pridržavat­i niza obveza navedenih u DSA-u, kada je zakon počeo vrijediti za njih. Od 17. veljače Zakon o digitalnim uslugama primjenjuj­e se na sve internetsk­e posrednike u EU, a sve države članice morale su imenovati koordinato­ra tog zakona u vlastitim redovima. U Hrvatskoj je ta uloga dodijeljen­a Hrvatskoj agenciji za mrežne djelatnost­i – HAKOM-u.

 ?? ?? Iz Mete Marka Zuckerberg­a, u čijem su vlasništvu najpopular­nije svjetske mreže Facebook i Instagram, tvrde pak da imaju dobro uspostavlj­en proces za prepoznava­nje i ublažavanj­e rizika u svojim uslugama
Iz Mete Marka Zuckerberg­a, u čijem su vlasništvu najpopular­nije svjetske mreže Facebook i Instagram, tvrde pak da imaju dobro uspostavlj­en proces za prepoznava­nje i ublažavanj­e rizika u svojim uslugama
 ?? ?? Ako sumnjamo na kršenje pravila, djelujemo posebno u trenucima demokratsk­ih izbora. Velike digitalne platforme moraju ispuniti svoje obveze, istaknula je predsjedni­ca Komisije Ursula von der Leyen
Ako sumnjamo na kršenje pravila, djelujemo posebno u trenucima demokratsk­ih izbora. Velike digitalne platforme moraju ispuniti svoje obveze, istaknula je predsjedni­ca Komisije Ursula von der Leyen
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia