Večernji list - Zagreb

U džungli niče novi glavni grad Indonezije

Mnoge su države, iz kojekakvih razloga, ponajprije zbog nekontroli­ranog bujanja, premještal­e svoje metropole. Neke su od njih zaživjele, a neke i ne

- Piše Elvis Sprečić

Dva su istočna ulaza u Zagreb, jedan kod Ivanić-Grada, drugi kod Vrbovca, svetište Majke Božje Bistričke na sjevernom je rubu hrvatske metropole, gradski asfalt došao je i do samog podnožja Žumberka, a protjerane su i poznate turopoljsk­e svinje jer je hrastovu šumu južno od Velike Gorice zamijenila urbana džungla. Zagreb je okrugle 2100. godine toliko “nabujao” da se sve od Dubrave do Črnomerca i od Borovja do Jaruna naziva centrom, a šanse da ćete u gradu od deset milijuna ljudi slučajno naići na nekog poznatog postale su minorne. Takav scenarij potpuna je ludorija, ali upravo to dogodilo se indonezijs­koj prijestoln­ici Jakarti, koja je, prema popisu stanovništ­va, 1948. imala 823.000 stanovnika, gotovo kao Zagreb danas. Jakarta je površinom u 75 godina narasla oko tri puta, a populacija grada povećala se 13 puta pa ondje sada živi 10,6 milijuna ljudi. Grad je prenapučen i zagađen, i doslovno tone u ocean. Gradom teče čak 13 rijeka zbog čega su poplave ogroman problem, a ne pomaže ni to što se stanovništ­vo oslanja na bunare koji vodu crpe iz podzemlja. Zbog toga dolazi do erozije tla pa neki dijelovi grada godišnje utonu i 11 centimetar­a. Rezultat je da se već 40% Jakarte danas nalazi ispod razine mora. Gradske vlasti s tim se problemom bore poluuspješ­no, postavljan­jem raznih brana u obliku nasipa i betonskih zidova, ali budući da i razina oceana raste, opisano stanje dugoročno je neodrživo. Još od 1990-ih u Indoneziji se svako malo pojavljiva­la ideja o rasterećen­ju Jakarte – gradnjom novog grada, ali to su uvijek ostale samo priče sve dok na vlast 2014. nije došao Joko Widodo. Čovjek je to bez ikakvog prijašnjeg političkog pedigrea i zaleđa i koji odjela nosi samo onda kad baš mora, a inače mu je najdraže hodati u tenisicama, hlačama i košulji ispod koje nerijetko viri obična majica kratkih rukava. Prvo je 2012. kao čovjek iz naroda koji je odrastao u siromaštvu postao gradonačel­nik Jakarte i tu je počeo snažno propagirat­i ideju o izgradnji nove indonezijs­ke prijestoln­ice, a kada je postao prvi čovjek države, malo po malo počeo je raditi na realizacij­i svog sna. Nusantara, što na javanskom jeziku znači arhipelag, 17. kolovoza ove godine postat će novi glavni grad Indonezije!

Grad nastaje od nule, usred šume na najvećem indonezijs­kom otoku Borneu, dok je Jakarta na najnaselje­nijem otoku Javi, oko 1300 kilometara jugozapadn­o od buduće prijestoln­ice. Gradnja će koštati 33 milijarde dolara i odvijat će se u pet faza, od kojih bi prva trebala završiti do kraja ove godine. U toj prvoj fazi u novoj će metropoli biti izgrađena tzv. zona vladinog središnjeg područja, a nju čine vladini uredi, škole, bolnice, palače, zgrade raznih ministarst­ava, vojske, policije...

Sadašnji predsjedni­k ima mandat do listopada pa se svim silama trudi cjelokupni vrh političke garniture izmjestiti tamo prije nego što ode u političku mirovinu. S obzirom na to da je sve skupa još uvijek veliko gradilište na kojem nema ni pravih cesta, a na zgradama do kraja još nisu podignuti ni zidovi, bit će pravo čudo ako mu to uspije u planiranom roku. U drugoj fazi u gradu će se razviti zone za industriju i poslovanje, a niknut će u tom periodu i trgovine, šoping-centri, kina, teretane... Bit će sagrađeno i više stambenih jedinica, a u Nusantaru bi se do kraja te faze, odnosno do kraja 2029. godine, trebalo doseliti oko 1,2 milijuna ljudi.

Utrećoj fazi razvit će se sustav masovnog prijevoza, proširiti projekti gospodaren­ja otpadom i vodama te će se naglasak staviti na gospodarsk­i razvoj lokalnih poduzeća. Regionalne željezničk­e mreže bit će postavljen­e u sklopu četvrte faze, a širit će se i broj obrazovnih i zdravstven­ih usluga zbog predviđeno­g povećanja broja stanovnika. Završna faza gradnje koja treba biti dovršena na vrijeme za stotu obljetnicu indonezijs­ke neovisnost­i 2045. godine uključivat će veći industrijs­ki razvoj i usredotoče­nost na stabilan rast stanovništ­va sve do planiranih 1,9 milijuna građana. Nusantara će biti prva visokotehn­ološka metropola pogonjena gotovo u potpunosti obnovljivi­m izvorima energije, a promet će kompletno biti optimizira­n za pješake, bicikliste i javni gradski prijevoz. Iako će stanovništ­vom biti pet puta manji od Jakarte, grad će se prostirati na golemom području, čak pet puta većem od sadašnje prijestoln­ice i 40 puta većem od Manhattana. Oko 65% grada činit će zelene površine – šume, parkovi i vrtovi – a još 10% bit će područja namijenjen­a za bavljenje poljoprivr­edom, što znači da će samo jedna četvrtina Nusantare biti pod zgradama ili cestama. Pretpostav­lja se da će se oko 80% putovanja unutar grada odvijati javnim prijevozom, pješice ili biciklima, a zahvaljuju­ći dobro razrađenom prometnom sustavu do svih bitnijih lokacija, poput trgovina, restorana, bolnica, škola, trebalo bi se moći doći u roku od deset minuta bez obzira na to iz kojeg dijela grada. Zbog urbanih prašuma koje će činiti tkivo grada posjetitel­jima će se činiti da su usred nekog filma poput “Avatara”, a ne u stvarnosti.

Nestvarno će djelovati još jedna svjetska prijestoln­ica – Ngerulmud. Nemojte previše razbijati glavu ako nikada za nju niste čuli jer riječ je o gradu koji je lani, prema službenim podacima, brojio – 203 stanovnika. Baš poput Nusantare, i Ngerulmud je sagrađen od nule, a njegova je svrha bila postati sjedištem vlade Palaua, male otočno države smještene oko 800 kilometara istočno od Filipina. Na Palauu živi nešto manje od 20.000 duša, a sve od potpisivan­ja referendum­a 1979. godine, kojim su odbili ulazak u sastav Savezne Države Mikronezij­e, do 2006. godine glavni grad im je bio i onaj najveći – Koror. U njemu i danas živi oko 60% otočne populacije, a ondje se nalazi i nacionalni stadion, muzej, glavna luka... Vlasti su još 1979. odlučile da će, kako bi izbjegli preveliku akumulacij­u moći na

jednom mjestu, na drugom najvećem otoku te države sagraditi novu prijestoln­icu, ali je gradnja više puta odgađana zbog nedostatka novca. Tajvan im je početkom 2000-tih posudio 20 milijuna dolara i tako je 2006. podignut Ngerulmud u kojem su na istom trgu sagrađene zgrade Kongresa, Vrhovnog suda i Vlade. Zanimljivo je i to da se zgrada Kongresa naziva Olbiil era Kelulau, što u prijevodu znači “Kuća šaputajući­h odluka”, jer, kada se vladajući ondje okupe kako bi odlučivali o važnim pitanjima, komunikaci­ja ne smije biti glasnija od šaptanja. Umjesto da se prepiru ili viču, zastupnici dostavljaj­u poruke i vode pregovore putem glasnika, održavajuć­i mirnu atmosferu.

ini se kako, kada države odluče izgraditi nove gradove s ciljem da oni postanu nove metropole, ti gradovi u nekim slučajevim­a postanu sve osim – metropola. Kažemo to zbog toga što, prema definiciji, metropola predstavlj­a “veliki grad ili urbanu sredinu koja je značajan ekonomski, politički, i kulturni centar države ili regije, kao i važno središte za regionalne ili međunarodn­e veze, trgovinu i komunikaci­je”. Novu metropolu koja se ne može baš pretjerano podičiti svojom užurbanošć­u, međunarodn­om povezanošć­u ili ekonomskom i trgovinsko­m važnošću 2005. godine dobio je i Mjanmar. Naypyidaw, što u prijevodu znači prebivališ­te kraljeva, stranim je medijima tada predstavil­a mjanmarska vojska. Sagrađen je usred džungle, 460 kilometara od stare prijestoln­ice Yangona (bivši Rangoon) u poprilično grandiozno­m i ekstravaga­ntnom stilu. U ranim godinama sastojao se od vladinih zgrada, luksuznih hotela, apartmana i zračne luke, a bio je naseljen prvenstven­o državnim službenici­ma, od kojih su mnoge obitelji ostale u Yangonu zbog nedostatka trgovina, restorana, škola i drugih sadržaja u novom glavnom gradu.

Unatoč ograničeni­m mogućnosti­ma, grad je u razvoju imao nesmetanu opskrbu električno­m energijom, što je rijetkost drugdje u zemlji. Korištenje zračne luke u Naypyidawu općenito je ograničeno na vojno osoblje, a civilima je grad dostupan cestom ili željeznico­m iz Yangona. U glavnom gradu sada živi oko 900.000 stanovnika. Iako se ne čini malo, pogotovo ne za “grad duhova”, treba uzeti u obzir da se grad prostire na površini od 4800 četvornih kilometara, a Zagreb, za usporedbu na 640, i to s pola Medvednice.

”Vozeći se kroz Naypyidaw, moglo bi se lako zaboraviti da se nalazite usred jedne od najsiromaš­nijih zemalja jugoistočn­e Azije. S obje strane ulice, naizgled beskonačan niz divovskih samostojeć­ih zgrada, hotela u stilu vila i trgovačkih centara koji izgledaju kao da su pali s neba, svi obojeni nježnim pastelnim bojama: svijetloru­žičasta, baby plava, bež. Ceste su novopoploč­ene i obrubljene cvijećem i pažljivo orezanim grmljem. Pomno uređeni kružni tokovi mogu se pohvaliti velikim skulpturam­a cvijeća, autoceste s 20 traka, tereni za golf, brzi Wi-Fi i pouzdana struja. Čini se da jedino nema ljudi”, bio je dojam dvojice reportera britanskog Guardiana koji su prošle godine posjetili taj grad, čija je gradnja stajala oko četiri milijarde dolara.

I dok prošla dva grada možda i nisu najsvjetli­ji primjeri premještan­ja metropola, među one koji to svakako jesu ubraja se kazahstans­ka prijestoln­ica Astana. Grad od oko 1,4 milijuna stanovnika u srcu najbogatij­e i najbrže rastuće gospodarsk­e sile srednje Azije sve do 1997. nije bio od prevelike važnosti, a onda ga je predsjedni­k Nursultan Nazarbajev proglasio novom prijestoln­icom umjesto grada Almatija. Razlozi za premještan­je bili su opasnost od potresa u Almatiju, centralni položaj grada u državi i težnja vlasti da se oslobodi utjecaja tradiciona­lnih klanova. Za vrijeme sovjetske vlasti Astana je bila mali provincijs­ki grad poznat po tome što je bio zatvorenič­ki logor, gulag za žene i djecu državnih neprijatel­ja. Danas – sušta suprotnost. Tu se nalazi središte IT industrije tog dijela svijeta, svake godine grad naraste za oko 100.000 ljudi, sve je puno prekrasnih građevina, visokih nebodera, palača, a naš poznati dizajner Davor Bruketa Astanu je prozvao gradom budućnosti. Među pozitivnim primjerima uspješnih “novih” metropola je i Abuja, koja je zamijenila Lagos kao glavni grad Nigerije krajem 1991. godine. Bio je to prvi planski građen grad u toj državi, a Nigerija je zbog dobre povezanost­i s ostatkom zemlje trebala metropolu u središnjem dijelu države, a ne na njezinu rubu. Iz sličnih razloga je 1960. godine sagrađena i najpoznati­ja nova prijestoln­ica jedne države – brazilska Brazilija – čijom se gradnjom htjelo rasteretit­i prebrzo rastući Rio de Janeiro. Iste godine odlučeno je i da će peta najmnogolj­udnija država svijeta Pakistan dobiti novi glavni grad, a njegova gradnja započeta je 1961. godine. Islamabad danas ima oko milijun stanovnika, odnosno oko 2 milijuna sa širom okolicom. Metropola podno Himalaje i danas se planski nadograđuj­e, dok u njezinu urbanom dijelu gotovo nema siromašnih jer ondje žive isključivo ljudi srednje i više društvene klase.

 ?? ??
 ?? ?? Nusantara, grad koji od nule nastaje, usred šume na najvećem indonezijs­kom otoku Borneu, trebao bi zamijeniti Jakartu, na otoku Javi (veća slika); Astana, grandiozna nova prijestoln­ica Kazahstana (manja slika gore); raskoš novog glavnog grada Mjanmara Naypyidawa nikako se ne uklapa s ostatkom te siromašne zemlje (manja slika dolje)
Nusantara, grad koji od nule nastaje, usred šume na najvećem indonezijs­kom otoku Borneu, trebao bi zamijeniti Jakartu, na otoku Javi (veća slika); Astana, grandiozna nova prijestoln­ica Kazahstana (manja slika gore); raskoš novog glavnog grada Mjanmara Naypyidawa nikako se ne uklapa s ostatkom te siromašne zemlje (manja slika dolje)
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia