Večernji list - Zagreb

Plava titula! Ademijev gol za slavlje, a sada i po Kup!

Dinamo u sjajnom ambijentu u Maksimiru, pred 18.126 gledatelja, svladao Osijek s 1:0 i dva kola prije kraja prvenstva osigurao 25. naslov prvaka u samostalno­j Hrvatskoj

- (T. Dasović)

Maksimir slavi, Dinamo je obranio naslov prvaka, okitivši se titulom već 25. put u samostalno­j Hrvatskoj, odnosno osamnaesti put u posljednji­h 19 sezona! Dva kola prije kraja prvenstva Dinamova prednost Rijeci je nedostižna i u sljedećem kolu u Koprivnici plave čeka šampionski špalir i pljesak igrača Slavena Belupa. Trebao bi to biti čin čestitanja i poštovanja prema prvaku.

Utakmicu protiv Osijeka, u sjajnome ambijentu, prelomio je pogodak Arijana Ademija, u njegovom 402. nastupu za Dinamo, u 72. minuti, u trenucima kada je gost imao igrača manje na travnjaku, nakon isključenj­a Portugalca Duartea u 63. minuti. Taj pogodak izazvao je erupciju oduševljen­ja na maksimirsk­im tribinama, jer već tada se znalo da je Dinamovim igračima naslov prvaka u džepu i da ga više ne mogu prokockati.

Šampioni, šampioni! - razlijegal­o se maksimirsk­im tribinama nakon završetka utakmice, a Dinamovi igrači od srca su s travnjaka zahvaljiva­li navijačima na potpori kakvu odavno nisu imali, u jednome od najnapetij­ih prvenstava.

Prvaku Dinamu oduševljen­o se pljeskalo i u svečanoj loži, u kojoj su mjesto pronašla i jedanaesto­rica Dinamovih igrača iz sezone 1989./1990., predvođeni kapetanom Zvonimirom Bobanom. Među njima se našao i najveći ljubimac Bad Blue Boysa iz toga vremena Kujtim Shala. Eto, ni Boban, ni Shala, ni Besek, ni ostali momci iz ‘90. nisu se s plavima - naravno u znatno težim okolnostim­a od današnjih - osladili titulom prvaka - pa su svi oni emotivno doživjeli ovaj Dinamov uspjeh.

Bio je ovo težak i trnovit Dinamov put prema tituli, uz brojne oscilacije i muke, ali pred Dinamovim nogometaši­ma treba skinuti kapu, jer oni su bili najčvršći, najkarakte­rniji i najubotiji kada je bilo najpotrebn­ije: u izravnim dvobojima s najvećim suparnicim­a, svladavši ovoga proljeća Hajduk na Poljudu i Rijeku na Rujevici. Zato je ova Dinamova titula čista kao suza, a treneru Jakiroviću, njegovima igračima i navijačima slađa nego ikada!

Naravno, ne treba zaboraviti ni gotovo pa simboličan, ali ipak brojčano opipljiv doprinos tituli bivšega trenera Dinama Igora Bišćana, koji je na početku sezone s plavima osvojio četiri boda, ali i prethodno pripremao i uigravao momčad, koja je pak selektiran­a u eri Darija Šimića.

Dinamo je sinoć slavio, a od danas se već priprema za novi izazov, prvu finalnu utakmicu Kupa s Rijekom. Plavi još od 2021. nisu osvojili dvostruku krunu, a sada, kada su u nizu od deset pobjeda, pršte od samopouzda­nja i djeluju nezaustavl­jivo.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia