Večernji list - Zagreb

Povratak publike važan koliko i titula

- Tomislav Dasović

Uz zasluženo osvajanje trofeja, povratak publike najznačajn­iji je Dinamov dobitak ove sezone. On u brojčanim pokazatelj­ima naravno nije usporediv sa sociološki­m fenomenom koji se primjerice u Zagrebu zbivao 1982. godine, niti sa šampionski­m sezonama iz 90-tih godina, još manje s navijačkim ‘hajpom’ oko Hajduka, ali za Dinamo – koji je ovoga proljeća doživio povijesni upravljačk­i preobražaj - taj je proplamsaj navijačkog­a buđenja jako važan iskorak.

Maksimir je na utakmici s Osijekom odzvanjao od sinergije sjeverne i zapadne tribine u podršci Dinamovim nogometaši­ma, sad već iscrpljeni­m momcima iza kojih je već 55 utakmica sezone, u čak šest natjecanja (do kraja sezone odigrat će rekordnih 59 utakmica!). Na stadionu se skupilo 18.126 gledatelja, što ukupnu brojku posjećenos­ti Maksimira u ovoj sezoni diže na 138.432 gledatelja, ili u prosjeku 8143 po utakmici.

Dinamo tako u Maksimiru ove sezone ima najveću gledanost još od sezone 2005./2006., kada je plave u prosjeku gledalo 9727 gledatelja. Bilo je to vrijeme plave renesanse predvođene trenerom Kužeom, s Modrićem. Ćorlukom,

Velimir Zajec osvojio je naslov prvaka na tri funkcije: 1982. kao igrač, 1996. i 2000. kao sportski direktor, te 2024. kao predsjedni­k Dinama

Eduardom, Z. Mamićem na travnjaku... Odnosno, ovo je danas – s Ristovskim, Petkovićem, Mišićem, Ademijem i ostalim junacima - najgledani­ji Dinamo otkad je Lige 10.

Za imidž Dinama, kluba koji je s godinama izgubio doticaj s pukom – što zbog nepopularn­osti svojega vodstva, što zbog groznoga stadiona – bitan je svaki novi član, svaki novi dječak u dresu iz fan shopa, svaka nova razvijena zastava. Dinamo kao simpatičan, svima prihvatlji­v, distancira­n od politike, uspješan, uljuđen i uređen građanski klub – to mora biti vječiti i nezaustavl­jivi narativ Zajeca i njegovih suradnika. Dinamo, klub iz glavnog grada s više od 800 tisuća stanovnika, s ogromnim navijačkim potencijal­om u zagrebačko­j regiji, pa i u cijeloj sjevernoj Hrvatskoj, više nikada ne bi smio imati manje od deset tisuća gledatelja po utakmici.

Na kraju vratimo se nakratko i na Velimira Zajeca, čije je ime sigurno imalo utjecaja na najnovije maksimirsk­e silnice. Zeko, naime, ulazi među rijetke figure iz bogate Dinamove povijesti koji naslov prvaka osvaja na tri funkcije: 1982. kao igrač/kapetan, 1996. i 2000. kao sportski direktor, te 2024. godine kao predsjedni­k kluba.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia