Večernji list - Zagreb

Jakirović u suzama: Vjerujem da je i mama na nebu ponosna

Nogometaši Dinama pobijedili su Osijek s 1:0 i dva kola prije kraja osvojili 25. naslov prvaka Hrvatske

- Robert Junaci

Dinamo je novi/stari prvak Hrvatske, plavi su u Maksimiru slavili 1:0 pobjedu nad Osijekom i pobjegli Rijeci na nedostižni­h sedam bodova prednosti dva kola prije kraja te su sa svojim navijačima već jučer proslavili taj trofej koji je izuzetno sladak jer je osvojen u turbulentn­oj sezoni, no plavi su nadoknadil­i svoje zaostatke i sjajnom serijom pobjeda na kraju prvi presjekli ciljnu ravninu.

Dinamu je sve bilo otvoreno za osvajanje novog naslova prvaka, prije njegovog susreta s Osijekom u Varaždinu su domaćini pobijedili Rijeku s 3:1 i plavi su u jučerašnjo­j utakmici trebali pobjedu da bi osigurali novi, 25. po redu naslov prvaka u HNL-u.

Stigli Boban, Shala...

Krasan je bio uvod u utakmicu, gosti Maksimira bili su igrači koji su trebali igrati 1990. u onoj neodigrano­j utakmici s Crvenom zvezdom, tribine su bučno pozdravile: Zvonimira Bobana, Dražen Bobana, Dražena Beseka, Vjekoslava Škrinjara, Kujtima Shalu, Muhameda Preljevića, Davora Matića, Slavka Ištvanića, Fabijana Komljenovi­ća, Zdenka Miletića i Mladena Mladenović­a koje je posebno pozdravio današnji predsjedni­k, a tadašnji sportski direktor Velimir Zajec. Bruno Petković je dobio dres s brojem 250, u prošlom kolu na Rujevici odigrao je 250. utakmicu za Dinamo i tu brojku okrunio krasnim pogotkom.

Počelo je zanimljivo, prvo je priliku imao Osijek, Mierez je ostao nečuvan i pucao glavom pod prečku, ali fenomenaln­o je obranio Nevistić i u sedmoj minuti skinuo taj ‘zicer’. Uzvratio je Dinamo, nakon ubačaja Ristovskog u lijepoj je prilici bio Vidović no glavom je tukao pored vratiju. U 34. minuti gosti su tražili isključenj­e Ristovskog koji je srušio Matkovića, no kako igrač Osijeka nije išao prema vratima nego prema kutu, sudac Kolarić igraču Dinama pokazao je žuti karton.

U 42. minuti je Petković tražio jedanaeste­rac nakon starta Bukvića, sudac Kolarić je to išao pogledati, ali nije pokazao na kazneni udarac. U sudačkoj nadoknadi dobru priliku imao je Brodić, ali mu je udarac blokiran, da bi potom Petković iz blizine glavom promašio vrata te se na odmor otišlo bez pogodaka i s ne baš dojmljivom igrom Zagrepčana i Osječana.

U drugom dijelu udarac Baturine nije bio opasan, a onda je 54. Pušić s 18 metara snažno opalio, lopta je uz vratnicu išla u mrežu ali opet je sjajno reagirao Nevistić. Dinamo je u 59. minuti tražio jedanaeste­rac na Hoxhi nakon starta Duartea, nakon pregleda igrač Osijeka dobio je crveni karton jer je bio posljednji čovjek obrane, a plavi su dobili slobodni udarac jer je prekršaj bio izvan šesnaester­ca.

U 72. minuti Dinamo je bio prvak, nakon udarca iz kuta i kratke kombinacij­e ubacio je Mišić, a na drugoj vratnici sjajno je skočio Ademi i glavom matirao Kolića.

- Ovo mi je svakako je jedan od najdražih naslova. Znali smo da nas pobjeda vodi do trofeja, možda smo malo premlako ušli u dvoboj, ali kasnije smo pojačali tempo i zasluženo pobijedili. Nećemo puno slaviti, prva utakmica kupa je blizu, to nam je sad fokus. Ova sezona bila je turbulentn­a, ali nikada nismo prestajali vjerovati, nikad nismo pomislili da je naslov izgubljen. Opet smo pokazali naš šampionski gard. Današnji pogodak mi je jedan od najdražih – rekao je kapetan i strijelac Arijan Ademi.

Zekić nezadovolj­an

Posebno je emotivan bio trener Dinama Sergej Jakirović:

- Bilo je uspona i padova, ali znao sam da je prvenstvo dugo, da ćemo na kraju mi slaviti. Ovo je navijačima jedan od najdražih naslova u Dinamovoj povijesti, siguran sam. Bilo je i za mene jako emotivno, mogao bih tri sata pričati o svemu što se događalo, ali vjerujem da je moja obitelj ponosna, stalno je bila uz mene i njoj posvećujem ovaj naslov, a i mama je gore na nebu ponosna. Ovaj današnji tekst o tome da me smjenjuju sigurno me malo poremetio, ali već sam ‘oguglao’. U ovom proljeću dobili smo Hajduk, Rijeku, Osijek, izbacili Betis, mislim da je to velik uspjeh – rekao je Jakirović suznih očiju i dodao: Trener Osijeka bio je kratak: - Čestitam Dinamu na novom naslovu, bili smo konkurentn­i u ovoj utakmici, čak i nijansu bolji do isključenj­a. Moram spomenuti detalje koji mi se ne sviđaju, molio bih one koji šalju one koji nam sude, da ne šalju ljude da bi se učili na nama, jer više nije jasno kad je, a kad nije crveni karton.

 ?? ?? SNAŽNE EMOCIJE Dinamov trener na kraju nije mogao suspregnut­i suze, sjetio se svoje nedavno preminule majke
SNAŽNE EMOCIJE Dinamov trener na kraju nije mogao suspregnut­i suze, sjetio se svoje nedavno preminule majke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia