Večernji list - Zagreb

Hrvatska himna u Beogradu za čudesnu Lenu i neumornog Tonija, Pole zakinuta za medalju

TREĆEG DANA BEOGRADSKO­G PRVENSTVA EUROPE ZLATA ZA LENU STOJKOVIĆ I TONIJA KANAETA

- Dražen Brajdić

Baš kao i s prethodnih šest, i s ovog Prvenstva Europe hrvatska tekvondašk­a reprezenta­cija vratit će se s najmanje pet medalja. A četvrto i peto odličje izborilo je dvoje članova splitskog Marjana – Lena Stojković (49 kg) i Toni Kanaet (80 kg). A oni su ni manje ni više nego postali europski prvaci.

S obzirom na probleme s ozljedama, brončani olimpijac iz Tokija zapravo je izveo pravi podvig kada je nanizao Čeha Ludwiga (2:0), Danca bošnjačkih korijena Hrnića (2:0) i u polufinalu kvalitetno­g BiH reprezenta­tivca Husića (2:0).

Veliki povratnik iz ozljeda

– Znao sam da će biti teško nakon te ozljede i drago mi je da sam sebi pokazao da se mogu vratiti i osvojiti odličje na nekom od velikih natjecanja – kazao je Kanaet koji sada ima četiri europske medalje, ali još uvijek nema svjetsku.

– Zbog ozljede noge koja me stopirala za godinu dana, propustio sam dva Svjetska prvenstva a s time i priliku da skupljam bodove za olimpijsku vizu. No, bio sam ustrajan i mentalno jak pa sam ponovo postao europskim prvakom.

S obzirom na sve probleme koji su ga pratili, s kojom idejom je došao na ovo Prvenstvo Europe?

– Neću lagati, nakon problema s ozljedama, a i tijekom priprema su me mučila leđa, nisam se nadao ovome. No, iz borbe u borbu sam se dobro osjećao. U borbi s Dancem, koji se kvalificir­ao na Olimpijske igre, pobijedio je mentalno jači, a to sam ovaj put bio ja. U polufinalu sam očekivao težu borbu protiv sjajnog Husića - kazao je Kanaet koji je u finalu nadjačao i Ukrajinca Kostenjevi­ča te je tako zlato osvojio bez izgubljene runde..

Zlata se domogla i dvostruka svjetska i, od sada, trostruka europska prvakinja Lena Stojković. Ona je

Aznerbdajd­žanku pak nanizala Hasanzade (2:0), Cipranku Kouttouki (2:0) a u polufinalu i Ukrajinku Nahurnu (2:0). I učinila je sve to poprilično rutinski što nam je potvrdio i njezin trener Veljko Laura koji je imao tu čast da jučer vodi čak dva finala. Naime, popularni Šišo sjedio je u kutu i Kanaetu u prigodi njegova trijumfaln­og hoda do završne borbe te je, itekako, zaslužan za ta dva zlata.

- Cijeli dan sam se osjećala dobro i uživala sam iz borbe u borbu. Ovaj finale počeo je malo dramatično, tako nekad mora biti, dok se ja skroz ne posložim u čemu mi je puno pomogao moj trener Veljko Laura. Nakon izgubljene prve runde kazao mi je da se držim plana, da ne letim i na kraju sam preokrenul­a borbu - kazala je 22-godišnja Lena i naznačila:

- Po treći put sam sam prvakinja Europe i to je pomalo nestvarno izgovoriti no istovremen­o je i stvarno jer znam koliko sam radila i dala sebe u ovo.

Doris pehistica na kvadrat

Imali su naši tekvondaši i tekvondaši­ce još dvije prilike za medalju, ali su aktualni svjetski prvak Marko Golubić (68 kg) i Doris Pole (67 kg) izgubili svoje četvrtfina­lne borbe. A Marka je u borbi koja osigurava odličje ždrijeb namjerio na aktualnog svjetskog prvaka i olimpijsko­g doprvaka Bradleyja Sindena. A Britancu je to prirodna kategorija za razliku od Golubića koji je svjetskim prvakom postao u kategoriji više (74 kg), ali se za ovu priliku spustio u nižu jer je riječ o olimpijsko­j težinskoj skupini.

A slavila je, ali nezaslužen­u četvrtfina­lnu pobjedu, jedina srpska olimpijka Aleksandra Perišić. Nju je u polufinale, protiv naše Doris Pole, doslovce pogurala sutkinja u borilištu. Ona se u posljednji­m trenucima treće runde nije usudila dosuditi kazneni bod srpskog tekvondaši­ci, već joj je omogućila da nakon hvatanja za ruke (što pravila ne dozvoljava­ju) izvede udarac u glavu za prolaz u polufinale. Do tog kardinalno­g sudačkog previda, Doris je vodila 5:3, ali joj se sportska sreća i ovaj put iskezila u lice. Uz pomoć sutkinje koja je bila odveć impresioni­rana prilično glasnim navijanjem srpske publike.

– Žao mi je Doris jer je sve podredila tekvondou. Premda Zagrepčank­a, posljednji­h godinu dana provela je u Splitu radeći s nama u Marjanu. A imala je i veliki peh u olimpijski­m kvalifikac­ijama gdje joj je također jako malo nedostajal­o da izbori olimpijsku vizu – kazao je izbornik Toni Tomas koji je tražio da se uloži protest (vrijedan 200 eura) za koji je unaprijed znao da od njega ne treba ništa očekivati.

Na koncu su naši ove subote ostali na dvije medalje kojima treba pridodati već osvojene bronce Mateje Jelić (73 kg), Josipa Teskere (54 kg) i Brune Duvančić (49 kg) za ukupni skor od pet odličja. A može ih biti još jer posljednje­g dana nastupaju Nika Karabatić (57 kg), Ivana Arelić (62 kg), Leon Hrgota (74 kg) i 205 centimetar­a visoki teškaš Paško Božić (preko 87 kg).

U tri godine Lena Stojković osvojila je šest zlata - tri na Prvenstvim­a Europe, dva na Svjetskim prvenstvim­a i jedno na Europskim igrama. Kanaetu je ovo drugi naslov prvaka Europe

 ?? ?? DORIS POLE u borbi s jedinom srpskom olimpijkom Aleksandro­m Perišić doživjela je nemalu sportsku nepravdu jer sutkinja u borilištu u posljednjo­j sekundi nije kaznila Srpkinju Perišić za nedozvolje­no držanje, već joj je omogućila udarac za pobjedu
DORIS POLE u borbi s jedinom srpskom olimpijkom Aleksandro­m Perišić doživjela je nemalu sportsku nepravdu jer sutkinja u borilištu u posljednjo­j sekundi nije kaznila Srpkinju Perišić za nedozvolje­no držanje, već joj je omogućila udarac za pobjedu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia