Večernji list - Zagreb

Zlato za Anđela i Emu, zlatna senzacija

- Dražen Brajdić

Finalnog dana nastupa u pojedinačn­im kategorija­ma za hrvatski karate iz Zadra su stigle zlatne vijesti. Teškaš Anđelo Kvesić drugi put se pozlatio na Prvenstvim­a Europe, a svoje prve medalje i to zlatne, domogao se i Ivan Martinac (75 kg). A kada se tome pridoda i bronca Ivana Kvesića, imamo povijesni dan za KK Hercegovin­a Zagreb čija su tri člana u istom danu osvojila dva zlata i broncu. Hercegovci, svaka čast. Kapa dolje.

Začin svemu bilo je zlato Eme Sgardelli, 20-godišnje Riječanke, koja je u finalu “na automat” (na tehničku dominaciju zbog koje se borba prekida) pobijedila Makedonku Mišovsku (8:0).

- Željela sam prekinuti to prokletstv­o drugih i trećih mjesta. Stvarno sam jako željela biti prva. Srebro nije bila opcija. Posložila sam si sve u glavi i ničemu nisam dopustila da mi remeti fokus - kazala je energična Ema.

Ovo je posebna emocija

Svoje drugo europsko zlato, Anđelo Kvesić je izborio nadjačavši u finalu Talijana Avanzinija (6:2) pa sada u svojoj kolekciji odličja ima dvije svjetske medalje (dvije bronce), dva odličja s Europskih igara (zlato i srebro) te čak osam kolajni s Prvenstava Europe. Pored dva pojedinačn­a zlata i dvije bronce tu su i momčadska odličja – zlato i tri bronce.

– Znajući da su u publici moji prijatelji i članovi obitelji, to je u meni izazivalo posebnu emociju. Pobijediti i slušati svoju himnu u svojoj zemlji, to je doista nešto posebno – kazao je Anđelo Kvesić koji je u finalu nastupio s ozlijeđeni­m ramenom:

– Rame je, srećom, izdržalo. Bilo je bolno, no uspio sam zahvaljuju­ći adrenalinu, ali i odličnom fizioterap­eutu “Kostolomac”, uspio sam.

Anđela su, s tribina dvorane u Višnjiku, bodrili ne samo kolege iz reprezenta­cije i prijatelji nego i članovi obitelji. A oni su bili silna podrška u osvajanju još jedne medalje za obitelj Kvesić. A nju je izborio negdašnji svjetski prvak Ivan Kvesić koji je, u borbi za broncu, s tatamija prebrisao Španjolca Molinu (7:0).

– Nadam se da sam priuštio odličnu borbu publici i obitelji koja je došla iz Hercegovin­e. Jako sam sretan da sam ih počastio visokom bodovnom razlikom i medaljom.

A htio je odustati od karatea

Prije tri godine, također u Hrvatskoj, Ivan je borbu za broncu izgubio. No, to porečko Prvenstvo Europe održano je usred pandemije koronaviru­sa, bez publike.

– Ova bronca meni znači skoro kao zlato jer je osvojena nakon tri godine izbivanja s natjecanja zbog kojekakvih razloga. Ovaj put došao sam spreman za zlato i jako malo me dijelilo od finala u kojem bih, vjerujem, pobijedio. Ipak, sretan sam i s broncom jer sam tako pokazao da se još dugi niz godina mogu od mene očekivati vrhunski rezultati – kazao je jedini hrvatski karataški olimpijac.

I dok se od Kvesića očekivalo da će biti konkurentn­i za medalje, priličnu senzaciju, najveću na Prvenstvu, priredio je pak njihov klupski kolega Ivan Martinac za kojeg smo znali da je jako dobar timski borac koji čeka svoju pojedinačn­u priliku i na kraju ju je i dočekao. Već sam ulazak u finale bio je top vijest, a finalna pobjeda nad Talijanom De Vivom (4:0) bila je pak ostvarenje najluđih snova jednog skromnog sportaša čiji je izniman trud pravedno pozlaćen.

– Uskoro ću imati 28 godina, a ovo mi je tek drugo Prvenstvo Europe na kojem nastupam u pojedinačn­oj konkurenci­ji. I već sam se dosta puta zapitao hoću li nastaviti ili prestati, no cijelo vrijeme mi je nešto govorilo da ima još nešto u meni. Rekao sam si da mi je ovo prilika života i, hvala Bogu, sve se posložilo – kazao je zlatni Mostarac.

Priliku za još jednu hrvatsku medalju imao je i Boran Berak (67 kg) ali je od Grka Baliotisa izgubio borbu za broncu.

Povijesni dan za hrvatski karate, ali i klub Hercegovin­a Zagreb čija su tri člana u istom danu osvojila dva zlata i broncu

 ?? ?? IVAN MARTINAC je možda i najveća senzacija zadarskog Prvenstva Europe. U 28. godini, kad se već kolegao hoće li nastaviti karijeru, osvojio je europsko zlato
IVAN MARTINAC je možda i najveća senzacija zadarskog Prvenstva Europe. U 28. godini, kad se već kolegao hoće li nastaviti karijeru, osvojio je europsko zlato

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia