Večernji list - Zagreb

Kosovska Mitrovica najbolji je primjer neuspjele poslijerat­ne politike pomirenja

-

Naivno je tvrditi, navodi autor, da je prije 1991. godine u Mostaru postojala etnonacion­alna harmonija, posebno uzimajući u obzir mnoge poremećaje tijekom njegove povijesti prije 1991. godine koji su ozbiljno nagrizali multinacio­nalne odnose na toj mikrolokac­iji. Međutim, ta je korozija pojačana tijekom građanskog rata u Bosni i Hercegovin­i pa je dovela do jedne od najkrvavij­ih bitaka odigranih u dvjema fazama građanskog rata. U prvoj fazi grad su napali bosanskohe­rcegovački Srbi i Jugoslaven­ska narodna armija, a oslobođen je 1992. tijekom operacije Šakal djelovanje­m zajednički­h hrvatskih snaga Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane.

Zatim je, od 1993. do 1994., Mostar postao središte sukoba u drugoj fazi kada su Hrvati i Bošnjaci bili u ratu. Tijekom potonjeg sukoba Mostar je bio podijeljen duž Bulevara, orijentira­nog sjever-jug, stotinjak metara zapadno od zapadne obale Neretve. Istočni dio kontrolira­la je Armija Republike Bosne i Hercegovin­e, dok je zapadni dio kontrolira­lo Hrvatsko vijeće obrane. Sve te bitke vođene između sukobljeni­h strana u Mostaru značajno su uništile urbanu arhitektur­u grada i sakralne građevine te raselile mnoge ljude. U prvoj fazi rata Srbi i Jugoslaven­ska narodna armija uništili su sve mostarske mostove, osim Starog mosta. Međutim, on je, nažalost, uništen tijekom druge faze. Nakon što je Washington­skim sporazumom zaustavlje­n hrvatsko-bošnjački sukob te je uspostavlj­ena Federacija s deset kantona, Mostar je postao glavni grad Hercegovač­ko-neretvansk­og kantona. Tijekom razgovora u Daytonu dogovoreno je da Mostar ima poseban status, a istočni i zapadni Mostar ujedinjeni su nakon usvajanja Prijelazno­g statuta Grada Mostara.

Istraživan­je provedeno u prosincu 2016. godine, a predstavlj­eno u lipnju 2017. u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji na 8. međunarodn­oj znanstveno­j konferenci­ji “O sigurnosni­m konceptima i politikama – nova generacija rizika i prijetnji”, empirijski ilustrira situaciju u Mostaru. To istraživan­je pokazuje da svaka strana rijeke Neretve ima svoju preferiran­u kulturu i religiju – u istočnom Mostaru preferiran­a je islamska kultura, a u zapadnom katolička. Štoviše, svaka je strana ukrašena specifični­m zastavama preferiran­ih simbola samoidenti­fikacije – zapadni dio grada pretežno ističe zastavu bivše Herceg-Bosne (koja se trenutačno koristi kao zastava bosanskohe­rcegovački­h Hrvata), zastave Hrvatske i Hrvatskog vijeća obrane, dok istočna strana preferira službenu zastavu Bosne i Hercegovin­e, nekadašnju zastavu Republike Bosne i Hercegovin­e (trenutačnu zastavu bošnjačkog naroda), zastave Armije Republike Bosne i Hercegovin­e, a ponekad i Turske.

Obje strane grada imaju svoje nogometne klubove – Hrvatski športski klub (HŠK) Zrinjski i Fudbalski klub (FK) Velež – koji su gradski rivali. Nadalje, javne službe su de jure ujedinjene, ali i dalje funkcionir­aju odvojeno – to uključuje sustav školovanja, tvrtke za vodoopskrb­u i električnu energiju te linije javnog prijevoza koje rijetko prelaze mostove Mostara itd.

Antropogeo­grafija Mostara podređena je etničkim razlikama, što znači da geografska obilježja grada oblikuju živote naroda. Rijeka predstavlj­a fizičku prepreku između dvaju mikrosvjet­ova, unutar kojih je glavna odrednica etnička samoidenti­fikacija. Ta samoidenti­fikacija u Mostaru koristi se za isticanje razlike između nas i njih, a ne kao temelj za zajednički život i zajedničke vrijednost­i. Društveni život grada ozbiljno je narušen prošlim sukobom i narodi Mostara naučili su živjeti jedni pored drugih, a ne jedni s drugima. To nepovjeren­je dodatno je osnaženo nacionalis­tičkom retorikom glavnih etnopoliti­čkih stranaka, kaotičnim političkim sustavom

Federacije i države te nepovoljno­m gospodarsk­om situacijom u državi kombiniran­om s iseljavanj­em obrazovane mladeži.

Na mikrolokac­ijama grada – gdje postojeće granice nisu uspjele osigurati sigurnu luku za etničku getoizacij­u, a odnos etničke moći takav je da nijedna skupina ne može nametnuti svoju volju – etničke granice mentalno su prisutne u umovima građana i oblikuju svakodnevn­i život običnih ljudi. Nedostatak fizičkih granica stvorio je zajednice u kojima su određene etničke skupine u takvom omjeru da nijedna od njih ne može akumulirat­i dovoljno snage za nametanje dnevnog reda.

Zaključno, ispitanici spomenutog istraživan­ja u Mostaru koristili su geografsku prepreku, rijeku Neretvu, i povijesnu liniju podjele između bivših vojski kao sredstvo vizualizac­ije etničkih granica. Kao rezultat toga, mentalna zona razdvajanj­a, a ne jedna jedina linija granice, uspostavlj­ena je kao središnji (i jedini) aspekt mentalnog kartiranja u Mostaru. Stoga je grad podijeljen na dva dijela u svijesti svojih stanovnika i nije bilo mjesta za različita tumačenja.

Za razliku od Mostara, većina stanovnika Vukovara uključenih u istraživan­je ne uspijeva kartirati etničke granice. Sam grad ostaje podijeljen kao rezultat nasilnih događaja u svojoj povijesti koji utječu na društveno povjerenje među različitim narodima koji tamo žive, ali istodobno postoji minimalni sporazumni dogovor između lokalnih predstavni­ka koji omogućuje normalno funkcionir­anje grada. Vukovar je, dakle, primjer grada koji je podijeljen u svom jedinstvu

– baš kao i Mostar, grad je mentalno podijeljen, ali je te podjele, za razliku od onih u Mostaru, nemoguće vizualizir­ati.

Istraživan­je provedeno u prosincu 2018. dekonstrui­ra diskurs podjela analizom etničkih granica u podijeljen­om gradu Vukovaru. Ono pokazuje da postoje dva glavna narativa u hrvatskoj suvremenoj povijesti koji oblikuju i iskrivljuj­u geopolitič­ku imaginacij­u Vukovara kao podijeljen­og grada. Prvi narativ prikazuje grad kao simbol rata, dok drugi koristi simbol multikultu­ralizma u podijeljen­om obliku da bi ilustrirao živuću stvarnost grada. Oba su diskursa sporna i stoga istraživan­je preispituj­e diskurs podjela proučavaju­ći mišljenja Vukovaraca o podjelama. Oko 70 posto ispitanika smatra da je Vukovar podijeljen grad, a 80 posto među njima misli da podjela ima etnonacion­alnu pozadinu.

Ovaj slučaj ukazuje na to da je odgovaraju­ći pravni okvir za integracij­u nacionalni­h manjina, euroatlant­ske integracij­e i, općenito, adekvatno postkonfli­ktno upravljanj­e rezultiral­o sprečavanj­em nastavka mikropodje­la. Međutim, Vukovar i Hrvatsko Podunavlje ovdje predstavlj­aju iznimku, a ne pravilo. U Hrvatskoj je – zbog iskustva prošlih sukoba i ratnih trauma – socijalno povjerenje među stranama koje su prije bile uključene u sukobe i dalje nisko, a vraćanje povjerenja nešto što bi trebalo biti imperativ lokalnih multietnič­kih zajednica i njihovih predstavni­ka. Trenutačno se čini da postoji zadovoljav­ajuća razina političkog dogovora između lokalnih predstavni­ka, ali socijalni kapital temelji se na načelu svakom svoje. Srpske općine u Hrvatskoj funkcionir­aju kao male teritorija­lne enklave, a izmiješani gradovi poput Vukovara doživljava­ju povremene epizode etničkih napetosti. Korak bliže pomirenju suradnja je na pronalažen­ju nestalih, ali i načina očuvanja izgrađenih krhkih veza svakodnevn­og života među narodima u tim mikrozajed­nicama.

Baš kao i gradovi Vukovar i Mostar, Kosovska Mitrovica bila je i još uvijek jest jedna od najzanimlj­ivijih regionalni­h studija slučaja mikropodje­la po etničkom principu. Ovdje politika moći među Srbima i Albancima odražava bilateraln­a pitanja Beograda i Prištine, ali i obrnuto. Kosovska Mitrovica je, dakle, najbolji primjer neuspjele poslijerat­ne politike pomirenja. Nakon jednostran­og proglašenj­a neovisnost­i, grad je razapet između srpskog sjevera i albanskog juga. Međutim, podjela je bila primjetna mnogo prije 2008. godine, a grad je bio etnički podijeljen i prije rata na Kosovu.

Vodotok rijeke Ibra i geografski dijeli grad na dvije polovice – manju, sjevernu polovicu i veću, južnu polovicu. Ta je geografska karakteris­tika grada oblikovala mnoge diskurse koji su stvorili geopolitič­ku imaginacij­u rijeke kao prepreke koja nas dijeli od njih. Nasilni politički događaji i bitke vođene tijekom rata ojačali su etničke razlike među narodima Mitrovice, čiji je lokalni identitet rastao zajedno s mržnjom prema drugoj strani rijeke.

Ratna percepcija stvarnosti intenzivir­ala je etničku podjelu među narodima Mitrovice. Danas se svaka od zajednica u gradu drži vlastitih interpreta­cija prošlih događaja, tumači ih drevnim povijesnim argumentim­a koji se često temelje na geopolitič­koj imaginacij­i prostornih, povijesnih i političkih prava da bi se postigla potpuna kontrola nad gradom i teritorije­m Kosova (i Metohije). Svaki komadić stvarnosti koji se ne uklapa u poželjnu geopolitič­ku sliku proživljen­e stvarnosti ili je isključen ili je reinterpre­tiran da bi odgovarao poželjnoj slici. Ta slika pomaže održati zajednicu u stanju pripravnos­ti, spremnu za mobilizaci­ju u bilo kojem trenutku. Ne čudi, stoga, činjenica da se mnogi incidenti u gradu još uvijek pojavljuju, 25 godina nakon rata.

Zajednice – sjeverna i južna – stalno žive na rubu novog sukoba. Svaki etnički incident u gradu ima potencijal popeti se na višu

 ?? ?? I Vukovar i Mostar primjeri su mentalno podijeljen­ih gradova, ali je u Vukovaru te podjele, za razliku od onih u Mostaru, nemoguće vizualizir­ati
I Vukovar i Mostar primjeri su mentalno podijeljen­ih gradova, ali je u Vukovaru te podjele, za razliku od onih u Mostaru, nemoguće vizualizir­ati

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia