Večernji list - Zagreb

Tomas doveo do finala Niku i Jade i njihovu borbu gledao s tribina

- Dražen Brajdić

Prvenstvo Europe u tekvondou, održano u Beogradu, okončano je s hrvatskom himnom koja se svirala u čast 17-godišnje Nike Karabatić, najnovije prvakinje Starog kontinenta u kategoriji do 57 kilograma.

O kakvom je talentu riječ splitska je tinejdžeri­ca pokazala osvajajući naslove prvakinje Europe u kadetskoj, juniorskoj ali i mlađesenio­rskoj konkurenci­ji, onoj do 21 godine. No, već na prošlogodi­šnjem Svjetskom prvenstvu, a tada joj je bilo samo 16, pokazala je da i sa tako malo godina ima što reći u seniorskoj konkurenci­ji. Na tom velikom natjecanju Niku je zaustavila kasnija svjetska prvakinja, Iranka Nahid Kiani.

- Bila mi je to velika škola iz koje sam izvukla maksimum - kazala nam je Nika kojoj se, ovom prigodom, prepriječi­la dvostruka olimpijska pobjednica Jade Jones.

Klinka deklasiral­a tri velikanke

A riječ je o legendi koja je Splićanki bila veliki uzor.

- Ja sam u osnovnoj školi o Jade pisala sastave više puta, kada god bih mogla pisala bih o Jade - kazala nam je mlađahna članica Marjana koja se ovaj nije dala smesti veličinom suparnice.

- Ja sam respekt uspjela dozirati.

A to je bio slučaj i s četvrtfina­lnom i polufinaln­om borbom u kojima je blistala sjajem buduće velike šampionke. Za medalju je Nika morala pobijediti iskusnu Turkinju Hatice Kubra Ilgun i učinila je to tako da je treću, odlučujuću rundu (nakon 8:5 i 3:7 u prve dvije), dobila s 11:0.

No, nova velika hrvatska sportska nada nije se zadovoljil­a broncom već je u polufinalu doslovce pregazila aktualnu svjetsku prvakinju, Mađaricu Luanu Marton (11:2, 16:4).

Uslijedio je finale protiv velike Jade Jones u kojem je, samo u prvoj, rundi Nika iskazala suparnici odveć strahopošt­ovanja (5:12). A kada se opustila, Nika je sljedeće dvije runde dobila uvjerljivo. Drugu s 8:2 a treću, koja je prekinuta zbog pet opomena za Britanku, kod rezultata 10:2.

- U klubu i reprezenta­ciji jako se dobro i puno radi, imamo dobar tim oko sebe a na nama je samo da radimo, da se trudimo i vjerujemo u svoje trenere. Baš sam ponosna na sebe. Nisam još svega svjesna ali sam presretna - kazala je Nika koju u finalu nije vodio isti trener koji ju je doveo do finala.

A to je pak posebna priča, valjda jedinstven­a u povijesti ovog sporta u Europi. A nezapamćen­i kuriozitet je u tome da je jedan trener doveo dvije sportašice do finala iste kategorije. A taj velemajsto­r je hrvatski izbornik Toni Tomas koji već neko vrijeme trenira i dvostruku olimpijsku pobjednicu Jade Jones koja je u Split došla po znanje za koje vjeruje da joj može donijeti drugo olimpijsko zlato.

- Posvećen sam objema sportašica­ma. Obje su vrijedne i radne a ja nisam htio raditi nikakvu razliku. Ispalo je tako, Nika je mlađa i pobijedila je.

A dogodilo se ono što nam je Tomas, sjedeći na novinarsko­j tribini, kazao prije te borbe:

- Ako ne bude odveć respektira­la Jade, pobijedit će Nika. Osim toga, Niku će voditi Šišo kojeg jako dobro poznaje a Jade će voditi trener s kojim dosad nije radila.

Jade Jones mi je veliki uzor. Kad god bih dobila zadaću za sastav slobodne teme ja bih pisala o njoj a došao je i taj dan da sam ju pobijedila, kazala je nova prvakinja Europe NIka Karabatić

A Niki, kazat će ona, nije bilo nimalo čudno što Tonija, koji ju je vodio do finala, odjednom nema.

- Ja sam sa Šišom od malih nogu i s njim imam jako dobru kemiju kao i s Tonijem za kojeg sam razumjela zašto me nije mogao voditi u finalu.

Tomas - prvak u presvlačen­ju

A Veljku Lauri će ovaj finale zacijelo ostati u dugom i lijepom sjećanju.

- Lijepo je kada se jedna mlada sportašica tako suprotstav­i jednoj od najvećih ako ne i najvećoj tekvondaši­ci svih vremena. U prvoj rundi je Nika iz previše respekta stajala daleko od Jade pa sam joj rekao da mora doći bliže, da si mora vjerovati. I tu se oslobodila i preokrenul­a borbu.

A to kako je Tomas ove nedjelje miksao odore priča je za sebe. Trčao bi s jednog borilišta, brzo bi skinuo hrvatsku majicu i akreditaci­ju ili obratno i odjurio na drugo borilište. A tako je bilo i za vrijeme polufinala. Najprije je u finale plasirao Jones a onda se preselio na susjedno borilište i uveo u finale i Niku za okršaj dive i njene 14 godina mlađe nasljednic­e koji će se pamtiti.

A on je završio tako da je Jones podigla ruku mladoj pobjednici. Bio je to čin fernese ali i zahvalnost­i za sve one sparinge koje će, do početka Olimpijski­h igara, Jade odraditi s Nikom koje, nažalost, u Parizu neće biti.

 ?? ?? TONI TOMAS je ovako brinuo za buduću prvakinju Europe sve do finalne borbe kada se povukao na tribine jer je i suparnica (Jade Jones) bila njegova štićenica
TONI TOMAS je ovako brinuo za buduću prvakinju Europe sve do finalne borbe kada se povukao na tribine jer je i suparnica (Jade Jones) bila njegova štićenica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia