Večernji list - Zagreb

Jurčević: Uvijek navijam za Luku i Real, no ovaj put ću za prijatelja Terzića

Tanko mi je opravdanje da je za lošu izvedbu Dinama i Rijeke u finalu Kupa krivo pravilo o pogotku u gostima, te nema smisla

-

U studiju Večernji TV-a gostovao je Nikola Jurčević koji je s našim novinarom Željkom Jankovićem komentirao neke najaktualn­ije nogometne teme. Počeo je o finalu nogometnog Kupa.

– Prva utakmica nije bila na razini očekivanja. Obje su momčadi bile prazne, bez energetsko­g naboja, s puno kalkulacij­a i usporenog ritma. Bilo je dosta razočarava­juće – počeo je Nikola Jurčević.

Po mnogima je sporno pravilo pogotka u gostima, je li zbog toga izvedba obiju momčadi bila slabašna?

– To mi je tanko opravdanje. Bilo bi puno bolje da se igra po pravilima gotovo svih europskih kupova. No ta se priča banalizira i deplasiran­o je tražiti ključni uzrok u tome. Nitko nije mogao zabraniti igračima da budu bolji. Volio bih da se igra jedna utakmica Kupa i da nema tog pravila. No kada nam rezultat nije zadovoljav­ajući, odmah tražimo razloge u grču ili velikom ulogu.

Europsko prvenstvo je pred vratima.

– Možemo biti optimisti, ali nemamo igračku supstancu kao neke velike momčadi. Imamo problem na bočnim pozicijama, mislim da će Dalić morati improvizir­ati na krilnim pozicijama. Imat će izbornik dileme i za stoperske pozicije. Šutalo je ove sezone imao peh odlaskom u najslabiji Ajax što je dosta utjecalo na njegovu izvedbu... Bit će važno da vrate samopouzda­nje.

Luka Modrić opet je u finalu Lige prvaka, s druge strane ovaj put će mu biti dortmundsk­a Borussija, odnosno, vaš prijatelj Edin Terzić s kojim ste surađivali u Beşiktaşu, West Hamu ali i hrvatskoj reprezenta­ciji.

– On već nekoliko godina zaslužuje velike pohvale. S nama je proveo četiri godine i kao dečko od 32, 33 godine imao je veliku perspektiv­u i energiju. On je veliki radoholiča­r, u to je doba bio posvećen dubinskim analizama na suvremen način. No zadržao je socijalnu inteligenc­iju, njemački pristup i hrvatsko-bosanski kliker te situacijsk­u inteligenc­iju. Pred njim je utakmica života u kojoj nema što izgubiti jer svi očekuju da Real pobijedi. No u nekim je elementima Dortmund moćniji od Reala.

Dakle, učeći od vas i Slavena Bilića, Terzić je započeo svoj put prema finalu Lige prvaka?

– Moglo bi se reći. Iako se mi sada svi više hvalimo kako smo radili s Edinom – smije se Jurčević.

Navodno je ključna bila analiza koju je Terzić napravio za Slavena Bilića?

– Mi smo se tada pripremali za Euro, a Slaven je imao kontakt s ljudima koji su Edina pohvalili. On je napravio analizu koja je bila vrlo zanimljiva. Slaven je htio osvježiti stožer ljudima koji su educiranij­i od nas u tom smislu. Analizirao je utakmicu s Irskom, a s obzirom na to da smo dobili tu utakmicu, sve se poklopilo.

Za koga ćete navijati u finalu Lige prvaka?

– Uvijek navijam za Real zbog Luke Modrića. No ovo je specifična situacija. S Terzićem sam proveo četiri i pol godine, tako da ću se ovaj put opredijeli­ti za Borussiju Dortmund. Neću kazati da mi je svejedno, moram biti iskren, ovo je na osobnoj razini – zaključio je Jurčević. •

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia