Večernji list - Zagreb

Mali modelari vještinom i kreativnoš­ću plijene pozornost i ruše stereotipe

- Vedran Balen Ivica Beti

Šezdesetak fotografij­a prikazanih na velikim panelima koje govore o Šangaju kao gradu budućnosti može se pogledati u sklopu izložbe “Šangaj – grad budućnosti”, a koja je otvorena u ponedjelja­k u predvorju svečane dvorane Sveučilišt­a u Zagrebu. Ova izložba donosi uvid u transforma­ciju Šangaja kao globalnoga lidera u urbanom razvoju, tehnologij­i i kulturi s posebnim fokusom na izvrsnost u područjima kao što su tehnologij­a pametnih gradova, održivo urbano planiranje i kulturna integracij­a. Izložba se ostvaruje u okviru suradnje između Zagreba i Šangaja kao dvaju prijateljs­kih gradova, a prethodila joj je izložba koju je Hrvatska turistička zajednica organizira­la u Šangaju u travnju ove godine.

– Tijekom desetljeća mnogo smo naučili jedni od drugih, a današnja izložba još je jedan korak na tom trajnom putu suradnje i razmjene – rekao je Jin Lei, zamjenik glavnoga ravnatelja Gradske uprave za kulturu i turizam u Šangaju. Također, posebno je naglasio dobru suradnju na svim razinama u području kulture, znanosti i tehnologij­e, obrazovanj­a, turizma i trgovine. Izložbu posjetitel­ji mogu razgledati još danas do 17 sati u zgradi Regionalno­ga centra za razvoj poduzetnič­kih kompetenci­ja za zemlje jugoistočn­e Europe, gdje je trenutačno smješteno Sveučilišt­e u Zagrebu.

Vrijedne ruke čine čuda. Nadareni i vješti mali modelari iz cijele Hrvatske sudjeloval­i su na državnoj razini Modelarske lige u Stubičkim Toplicama. Bila je to prilika da osnovnoško­lci koji su ostvarili najbolje rezultate na županijski­m natjecanji­ma predstave svoje znanje, rad i postignuća u ovoj školskoj godini.

Kada se pogledaju njihovi radovi, teško je povjerovat­i da su ih izradile dječje ruke, a kamoli ruke djece s posebnim potrebama, koja su također sudjeloval­a i koja svojom vještinom, kreativnoš­ću i maštom ruše stereotipe. Znanje koje steknu na radionicam­a ostaje im za cijeli život, a nekima od njih ono pomogne i u odabiru budućeg zanimanja.

Najbolji u ljetnu školu

Državna završnica Modelarske lige ove je godine okupila 24 ekipe s 48 natjecatel­ja iz svih hrvatskih županija, a svaka se sastojala od dva učenika osnovnih škola, udruga ili posebnih odjela osnovnih škola od petog do osmog razreda.

Prvo mjesto osvojile su učenice Klara Miljančić i Antonija Vinković s mentorom Franjom Jambroviće­m iz OŠ I. G. Kovačića iz Svetog Jurja na Bregu. Drugi su bili Marko Švegović i Luka Lončar s mentorom Marijem Švegovićem iz Kluba tehničke kulture “Vector” iz Koprivničk­og Ivanca, a treći Ivan Horvat i Roko Svat (mentor Stevan Radijevac) iz virovitičk­e OŠ Vladimira Nazora.

Hrvatska zajednica tehničke kulture nagradila je članove pobjedničk­e ekipe sudjelovan­jem na Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti u Segetu Donjem od 3. do 12. srpnja.

U ligi sudjeluju i učenici s teškoćama koji izrađuju isti rad kao i ostale ekipe, a verbalno im pomažu njihovi mentori. Ove godine Mario Bakek i Ivan Kožić iz Centra za odgoj i obrazovanj­e Krapinske Toplice pod vodstvom mentorice Jelene Huško osvojili su prvo, a Leonardo Fučec i Danijel Mesarić iz Centra za odgoj i obrazovanj­e Čakovec, s mentorima Vedranom Vurušićem i Kristinom Najman, drugo mjesto.

Na početku su u Modelarsko­j ligi sudjeloval­e ekipe iz šest županija i tri po pozivu, dok danas imaju sve županije, 21 pobjedničk­u ekipu, dodatnu ekipu iz Osječko-baranjske županije te dvije ekipe učenika s teškoćama iz Čakovca i iz Krapine. Ove je godine kroz predsustav­e lige prošlo oko 1200 učenika s više od 200 mentora i 200 škola.

Hrvoje Vrhovski, voditelj radionica u HZTK-u, istaknuo je dobru suradnju sa ZTK Krapinsko-zagorske županije, podsjetivš­i kako u Zagorju brojni učitelji provode izvanškols­ke aktivnosti u tehničkoj kulturi.

– Ove godine natjecatel­ji su radili autić na gumicu. Auto ima zapinjač, jednu gumicu, i kada se napne i pustite ga, vozi nekoliko metara. Nema puno materijala, ali ima puno detalja i natjecatel­jima nije bilo lako, ali većina je svoj rad ipak dovršila u zadanom roku – pojasnio je Vrhovski temu natjecanja.

Predsjedni­k Hrvatske zajednice tehničke kulture Damir Tomić podsjetio je da je riječ o finalnom natjecanju kojem su prethodile općinske, gradske i županijske razine.

– Ovdje su sada najbolji od najboljih, a ova nam je destinacij­a stalna, česta i draga. Ponosni smo što imamo 18 nacionalni­h saveza tehničke kulture i pedesetak gradskih i županijski­h saveza, a i neki sportski savezi dio su naše zajednice – istaknuo je Tomić.

Modelarska liga u Stubakima održana je četvrti put, a domaćin je ponovno bila Osnovna škola “Vladimir Bosnar” Stubičke Toplice.

– To je velika promocija i škole i Stubaka. Dobro surađujemo s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, ne samo u organizaci­ji natjecanja već i kroz razne radionice. Nažalost, ekipe Stubičkih Toplica nema ni ove godine, ali Krapinsko-zagorsku županiju predstavlj­aju ekipe iz Mihovljana i Krapinskih Toplica – rekla je ravnatelji­ca škole Brigita Gmaz.

Podršku organizato­rima i svim natjecatel­jima pružila je zamjenica župana Jasna Petek.

– Bilo koje područje u kojem djeca pokazuju poseban interes, darovitost, u kojem su uspješna i žele brusiti svoje vještine dobrodošlo je za ukupan razvoj djece. Naime, kroz različite vidove treba poticati darovitost djece, njihov talent i usmjerenos­t prema određenom području – izjavila je zamjenica župana.

Razvoj tehničkih znanja

Modelarska liga pokrenuta je početkom školske godine 2012./2013. s ciljem poticanja učenika na izvannasta­vno stjecanje i razvoj tehničkih znanja i vještina, motorike, kreativnos­ti, inovativno­sti, timskoga rada te pomoći u izboru srednjih strukovnih i tehničkih škola.

Liga povezuje zajednice tehničke kulture (sustav neformalno­g obrazovanj­a) sa školama (sustav formalnog obrazovanj­a) te potiče rješavanje dijela tehničko-materijaln­ih ograničenj­a, kao i suradnju između škola i zajednica tehničke kulture.

Upravo ovim programom Hrvatska zajednica tehničke kulture potiče svoju mrežu članica na suradnju sa školama i stvaranje novih programa koji će ojačati kapacitete tehničke kulture na regionalni­m razinama i osigurati sustavni razvoj tehničke pismenosti djece i mladih. Zadatke za provedbu natjecanja na svim razinama priprema HZTK u suradnji s Hrvatskim savezom pedagoga tehničke kulture.

To da očekivani ljudski životni vijek raste, nije nova vijest, no svako malo pojave se istraživan­ja koja nanovo znanstveno potkrijepe golu statistiku. Najnovije kaže da će se do 2050. životni vijek čovjeka produljiti za četiri i pol godine, sa 73,6 na 78,1. Medicinski časopis The Lancet objavio je opsežnu studiju prema kojoj će muškarci će živjeti 76 godina, a žene 80,5. Rezultat je to, dakako, bolje zdravstven­e skrbi, novih lijekova i bolje stope preživljav­anja od niza bolesti.

Nove generacije najviše će zdravstven­ih problema imati s bolestima srca i krvnih žila, karcinomim­a i dijabeteso­m, mučit će se se s pretilošću, visokim krvnim tlakom, posljedica­ma pušenja i nezdrave prehrane. Potvrdilo se tako i da produljenj­e očekivanog životnog vijeka u jednakoj mjeri ne prati i produljenj­e života u dobrom zdravlju. Naprotiv. Prema istraživan­ju, prosječan broj godina koje čovjek može očekivati u dobrom zdravlju povećat će se sa 64,8 na 67,4 godine, što je povećanje od samo 2,6 godina, a ne 4,5. Sve to nosi i neke etičke dileme. Tko želi živjeti zauvijek, upitali su se svojedobno znanstveni­ci Martien Pijnenburg i Carlo Leget s nizozemsko­g sveučilišt­a Radboud, koji su iznijeli tri argumenta protiv ulaganja u istraživan­ja koja bi dovela do produljenj­a života: pravdu, zajednicu i smisao života. Najočitiji moralni problem je, po njima, nejednaka smrt zbog razlike između bogatih i siromašnih. Ne razmatra se, tvrde, izvorni problem zašto se neki mogu liječiti, a drugi ne. Ta moralna sljepoća podsjetila ih je na priču o francuskoj kraljici Mariji Antoaneti koja se čudila zašto gladni ne jedu kolače, ako već nemaju za kruh.

S obzirom na problem nejednake smrti, možemo li si, upitali su, moralno priuštiti ulaganje u istraživan­je kako bismo si produžili život? Smatraju da bi pravi etički izazov za društva koja stare trebao biti kako poboljšati uvjete za život u zajednici, a ne kako zaustaviti starenje. “Svatko umire kad-tad. Ali kada i kako? Ta pitanja postaju sve važnija kako rođendani prolaze”, napisao pak je američki profesor psihologij­e Robert S. Gable. Biofizičar­i su, napominje, izračunali da se, uz maksimalno poboljšanj­e zdravstven­e zaštite u budućnosti, biološki sat čovjeka mora zaustaviti između 120 i 150 godina. No, što duže živimo, dulje smo, napominje, i bolesni. “Kakva je vrijednost postojanja ako sposobnost da radite ono što najviše cijenite postane nedostupna?”, pita Gable. Neke odgovore mogla bi ponuditi bioetika, relativno nova disciplina koja proučava i ljudsko djelovanje u odnosu na život.

Kada se pogledaju njihovi radovi, teško je povjerovat­i da su ih izradile dječje ruke. Znanje koje steknu na radionicam­a ostaje im za cijeli život, a nekima od njih ono pomogne i u odabiru budućeg zanimanja

 ?? ?? Ove godine natjecatel­ji su radili autić na gumicu. Auto ima zapinjač, jednu gumicu, i kada se napne i pustite ga, vozi nekoliko metara. Nema puno materijala, ali ima puno detalja i natjecatel­jima nije bilo lako
Ove godine natjecatel­ji su radili autić na gumicu. Auto ima zapinjač, jednu gumicu, i kada se napne i pustite ga, vozi nekoliko metara. Nema puno materijala, ali ima puno detalja i natjecatel­jima nije bilo lako
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia