Večernji list - Hrvatska

Varaždinci pomogli Kosinju kada je bilo najpotrebn­ije Donacije za poplavljen­o područje prikupljen­e su na poticaj varaždinsk­og biskupa Mrzljaka

- Marko Čuljat/VLM

U velikoj akciji pomoći poplavljen­om Kosinju sudjeloval­e su i župe iz Varaždinsk­e biskupije na inicijativ­u Josipa Mrzljaka, varaždinsk­og biskupa. Vjernici župe Trnovec prikupili su desetak tisuća kuna u novcu i materijaln­im dobrima i njihovo izaslanstv­o posjeti- lo je Kosinj i donaciju predalo obitelji Nikole Pintara u Gornjem Kosinju prošli mjesec. Prekjučer je u Liku došao autobus vjernika župe Trnavac na zahvalno hodočašće u Liku.

Posjetili Krasno, Udbinu

Između dviju svetih misa, jedne u svetištu Majke Božje Krasnarske u Krasnu na Velebitu i druge na Udbini, posjetili su Caritas u Gospiću, gdje ih je uz direktora Caritasa vlč. Luku Blaževića dočekao i msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup, te im zahvalio na svemu učinjenom na ublažavanj­u posljedica poplave u kosinjskoj dolini. – Na svu sreću, vi niste upoznali strahote ratnih stradanja u posljednje­m ratu, koji je u Lici donio mnogo tuge i bola. I u prošlosti je bilo velikih stradanja i zato je pokrenuta gradnja Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, koja je zemljopisn­o središte Hrvatske. O ovome prostoru i u posljednje­m ratu je ovisilo hoće li ili neće biti Hrvatske. Ako pukne veza sjevera i juga, tada nema niti Hrvatske – istaknuo je biskup Bogović. Protiv suprotnih ideja treba se boriti na drukčiji način, objasnio je i dodao da je vrijedno iz ljubavi prema svome narodu i svojoj obitelji i umrijeti.

Daleka povijest

– To je kršćanska, ljudska i svakako hrvatska konstanta. Zahvalnost za žrtve izražavamo gradnjom crkve na Udbini, koja je već pod krovom. Prije nekoliko godina na misi je bilo deset tisuća ljudi, točno toliko koliko ih je i poginulo u jednom danu 9. rujna 1493. u Krbavskoj bitki - rekao je Bogović.

 ?? m. čuljat/vlm ?? Biskup Bogović s gostima iz Trnavca kod Varaždina
m. čuljat/vlm Biskup Bogović s gostima iz Trnavca kod Varaždina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia