Večernji list - Hrvatska

Igrači Bundeslige proglasili ga najlošijim u polusezoni 2010/11.

-

Utakmicu Hrvatske i Španjolske sudit će njemački sudac Wolfgang Stark. Riječ je o bankarskom službeniku, a na njegovo suđenje mnogi su imali pritužbe. 2007. godine sudio je utakmicu SP-a do 20 godina između Čilea i Argentine. Stark se toliko pogubio na utakmici da je Čileancima podijelio sedam žutih i dva crvena kartona zbog čega su ga htjeli tući nakon utakmice. Sve je spriječila policija koja je zadržala bijesne igrače Čilea nekoliko sati na stadionu dok Stark nije otišao. Prije dvije godine na Nijemca žalio se Chelsea poslije ispadanja od Intera u Ligi prvaka. Nezadovolj­ni suđenjem bili su i Realovci nakon što su u polufinalu Lige prvaka 2011. poraženi od Barcelona 2:0. Igrači Bundeslige Starka su na polovici sezone 2010-2011. proglasili najlošijim sucem. – Stark je jedan od sudaca koji ima veliki autoritet u Uefi i koji više od desetljeća sudi najteže i najdelikat­nije utakmice. Još mu veći autorite daje snaga njemačkoga nogometnog saveza – kazao je naš sudački ekspert Alojzije Šupraha. Kvaliteta nije sporna? – Njegov stil možda nije simpatičan, način trčanja i govor tijela ne odaju sigurnost, umjetnički dojam mu nije na visini i sve ti detalji u očima javnosti umanjuju sliku o njegovoj stvarnoj kvaliteti. A vjerujte, ona je iznimno velika. Da nije tako, netko drugi bi bio predstavni­k njemačkog suđenja na velikim natjecanji­ma. Istina, zna ponekad napraviti propuste koji su potpuno nejasni, teško da bi ih napravili i niže rangirani suci od njega. Nadam se da će se pridržavat­i kriterija koji su imali njegovi kolege na dosadašnji­m utakmicama Europskog prvenstva, jer bude li “lak na obaraču,” Španjolci bi mogli imati puno slobodnih udaraca u zoni oko kaznenog prostora – rekao je Šupraha. Stoga, i naši igrači moraju biti oprezni dok ne vide kakav je kriterij postavio Nijemac. (rj) Mnogo je pohvala za svoj rad ovih dana dobio kondicijsk­i trener naše vrste, Miljenko Rak. Hrvatska je izvrsno pripremlje­na i to je svakako veliki adut naše momčadi uoči dvoboja sa Španjolsko­m. A gdje je tajna odlične pripremlje­nosti? – Nema tu neke velike tajne. Koristio sam sve ono što znamo o fiziologij­i i kondicijsk­oj pripremi, a metode i sredstva treninga određivao je Stručni stožer. Naša je filozofija bila nivelirati tri skupine igrača, koji su na pripreme došli u različitim stanjima – kaže Rak i dodaje: - Primjerice, Modrić i Jelavić došli su u izvrsnoj formi, ali su bili umorni. Tu smo imali velik problem kako pronaći model priprema da ih osvježimo, a da im ne ubijemo formu. Pa smo im dali minimalni oporavak i intenzitet treninga da ih osvježimo, a da ipak ostanu u formi.

Stres svaka četiri dana

Koje su preostale dvije skupine igrača? - U drugoj su bili oni koji su malo igrali, recimo Pranjić, Dujmović..., a u trećoj su bili igrači kao Mandžukić, kojima je davno završilo prvenstvo. Okupili smo se kratkotraj­no u Čatežu, tamo je bila samo jedna skupina igrača, a najveća se nivelacija po skupinama radila u Rovinju, kad smo imali čak i neke podskupine igrača. I tada me čak ulovio pomalo i strah da u svemu tome ne odlutamo, to je bio najkomplic­iraniji dio priprema. A kad smo došli u Bad Tatzmannsd­orf, tada je sve bilo lako, svi su radili po istom programu, baš kao i ovdje u Warki. Radili smo u mikrociklu­sima po četiri dana, kako bi se stres od novoga mikro- ciklusa javio kao i U Rovinju sam mislio da ćemo se pogubiti obzirom na to u koliko smo skupina s različitim intenzitet­om radili

o pripremama igrača sad, kad se utakmice igraju svakog četvrtoga dana. Ima li Hrvatska snage istrčati utakmicu protiv Španjolske? Bit će potrebno mnogo pametnog trčanja... - E da, trebat će nam pametno trčanje! Što se tiče fizičke pripremlje­nosti, siguran sam da ćemo biti dobri i da će tu utakmicu dečki odigrati najbolje što mogu.

Čude ga Talijani

Zašto Talijani nisu dobro pripremlje­ni? - To me strašno čudi, zato jer sam ja gotovo sva znanja crpio od talijanski­h kondicijsk­ih stručnjaka! Koja vam se momčad nakon dva kola čini najbolje pripremlje­nom, uz dakako, Hrvatsku? - Francuska! Oni me oduševalja­vaju... - zaključio je Miljenko Rak.

 ??  ??
 ??  ?? Kondicijsk­i trener Miljenko Rak napravio je sjajan posao
Kondicijsk­i trener Miljenko Rak napravio je sjajan posao

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia