Večernji list - Hrvatska

plan bijega ive sanadera: doći do amerike sa 55 mil. Kn Koje je ukrao državi

Prema iskazu Stjepana Fiolića, Sanader je pomno isplanirao svoj odlazak u Austriju

- Ivana Jakelić pixsell

Novac od prijatelja Fiolića tražio je i dobio samo tri mjeseca prije no što je naprasno dao ostavku na mjesto premijera. Drugim riječima, sve zapravo implicira da je Ivo Sanader

odlazak pomno planirao i to mjesecima prije no što je svojom

odlukom šokirao javnost

Afera Planinska, priča o nejasnoj prodaji zgrade u Zagrebu, mogla bi se pretvoriti u jednu od najvećih korupcijsk­ih priča u Hrvatskoj. Veću čak i od Fimi medije, koja je razotkrila koruptivni model prema kojem je Ivo Sanader godinama vladao zemljom i strankom. Kada se uzmu u obzir sve afere, bivši je premijer u džep strpao više od 55 milijuna kuna.

Znao je da ga istražuju

Zaključak je to koji se nameće nakon što je Stjepan Fiolić, turopoljsk­i mesar i nekada najšutljiv­iji saborski zastupnik HDZ-a, odlučio nadopuniti svoju obranu. Točnije, odlučio je USKOK-u detaljno ispričati kod koga je završilo 26,4 milijuna kuna od prodaje spomenute zgrade. Fiolić je, neslužbeno se čuje, prstom upro u Ivu Sanadera, kazavši da je velik dio tog novca završio upravo kod bivšeg premijera. No ono što u toj priči posebno bode u oči, vrijeme je kada je, prema Fiolićevim tvrdnjama. novac završio u Sanaderovi­m džepovima. Naime, dosadašnji tijek istrage u slučaju Planinska, gdje USKOK osim Fiolića još sumnjiči Sanadera te Petra Čobanković­a, prodaju Fiolićeve zgrade po znatno višoj cijeni Ministarst­vu regionalno­g razvoja, smješta pred kraj ožujka, odnosno početak travnja 2009. U skladu s time, isplata Fiolića bila je u travnju 2009. E sad, ako se Fiolićeve optužbe na račun Sanadera, odnosno njegove tvrdnje da je novac od prodaje zgrade predao bivšem premijeru, pokažu točne – a neslužbeno se doznaje da su Fiolićeve tvrdnje potkrijepl­jene isplatnica­ma te svjedocima koji su navodno nazočili primopreda­jama novca – Sanader će se naći u ozbiljnim problemima. Jer sve to zapravo znači da je spomenuti novac od Fiolića tražio i dobio, samo tri mjeseca prije no što je naprasno dao ostavku na mjesto premijera. Drugim riječima, sve gore navedeno zapravo implicira da je Sanader odlazak pomno planirao i to mjesecima prije nego što je svojom odlukom šokirao javnost. Za Sanadera ovakav bi rasplet događaja posebno bio poguban jer bi to zapravo značilo kako je on znao da ga se istražuje zbog korupcije te je jednostavn­o odlučio – pobjeći sa što više državnog novca u svom džepu.

Da je Sanaderovo ponašanje bilo pomno planirano, proizlazi i iz još nekih navoda Fiolićeva iskaza. Fiolić je, prema neslužbeni­m informacij­ama, bio čuvar djela Sanaderovo­g blaga, odnosno osobnog bogatstva kojem istražitel­ji u trag pokušavaju ući još od prosinca 2010. Konkretnij­e, Fiolić je, kako se neslužbeno doznaje, priznao da je na Sanaderov zahtjev skrio pet slika Vlahe Bukovca, vrijednih oko 230.000 eura. I to malo prije no što je ovaj odlučio pobjeći u Austriju, a potom i Ameriku.

Kolekcija satova od 150.000 €

Fiolićev iskaz na taj odlazak u Austriju baca sasvim novo svjetlo, jer proizlazi da je i njega Sanader pomno isplanirao, prije toga na sigurno sklonivši, kako se sumnja, otprilike 4 milijuna kuna osobne imovine. Osim već spomenutih Bukovčevih slika, Sanader je na sigurno pospremio i kolekciju skupocjeni­h satova čija se vrijednost procjenjuj­e na otprilike 150.000 eura. Ako je vjerovati neslužbeni­m informacij­ama, Sanader ju je na čuvanje povjerio svom vjernom prijatelju Jerku Rošinu, koji je, među ostalim, imovinom jamčio i za Sanaderov izlazak iz istražnog zatvora. Kad je riječ o novcu, USKOK Sanadera tereti za znatnu štetu. Konkretnij­e, u slučaju Hypo tereti ga se da je uzeo 3,7 milijuna kuna provizije, u slučaju Ina-MOL, tereti ga se da je uzeo 10 milijuna eura mita, a u slučaju Fimi media na teret mu se stavlja da se osobno okoristio sa 15 milijuna kuna.

 ??  ??
 ??  ?? Papiri Fiolićeve tvrdnje potkrijepl­jene su isplatnica­ma te svjedocima koji su navodno nazočili primopreda­jama novca
Papiri Fiolićeve tvrdnje potkrijepl­jene su isplatnica­ma te svjedocima koji su navodno nazočili primopreda­jama novca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia