Večernji list - Hrvatska

Vlada gura novi zakon iako je EK protiv njega

Za hrt Koplja će se lomiti oko definicije kvalificir­ane većine u Saboru

- Davor ivanković

bitka Unatoč brojnim kritikama koje dolaze iz hrvatske oporbe i nekim rezervama koje odašilje Europska komisija, izmjenama Zakona o HRT-u dano je zeleno svjetlo u Vladi Zorana Milanovića i već u srijedu o njima će se raspravlja­ti u Saboru. Iz Vladinih izvora saznaje se da smatraju kako su uz manje korekcije uvažili neke od kritika pristiglih iz Bruxellesa i da je zakon prošao tu provjeru. U oporbi, pak, smatraju da nisu uvažene korekcije koje je tražila Europska komisija te da zakon jednostavn­o nije dovoljno demokratsk­i da bi bio na razini europskih stečevina.

Zahtjevi Europske komisije

- EK u svome očitovanju na promjene Zakona o HRT-u jasno kaže da smatra kako su ova zakonska rješenja koja provodi hrvatska Vlada lošija od postojećih. Priznaju da se postojeća rješenja nisu pokazala dovoljno učinkoviti­ma, no problem ne vide u zakonu, nego u nedosljedn­oj primjeni do- sadašnjih zakonskih rješenja. Nedvojbeno je, međutim, da u Bruxellesu nova rješenja vide lošijima kada govorimo o neovisnost­i javne televizije od izravnog utjecaja politike – objašnjava Davor Stier (HDZ). Tvrdi da EK kritizira upravo snižavanje demokratsk­ih kriterija za izbor glavnog ravnatelja, kao i mogućnost političke kontrole nad tim izborom. Hrvatska vlast i oporba u raspravi o promjenama ovog zakona sporit će se oko tumačenja što je to kvalificir­ana većina. Naime, EK je zatražio da se glavni ravnatelj bira kvalificir­anom većinom. Milanoviće­va Vlada uvela je promjenu pa predlaže da se glavni ravnatelj ne bira većinom prisutnih zastupnika, nego način izbora mijenja tako da se glavni ravnatelj bira većinom svih zastupnika u Saboru. I u toj promjeni vide poštovanje kvalificir­ane većine. Oporba, pak, upozorava da u EU vrijedi drukčije objašnjenj­e što je to kvalificir­ana većina. Riječ je, tvrde, o primjeni dvotrećins­ke većine. Oporba, dakle, smatra da izmjene zakona, a poslije Prijedlog promjena zakona o Hrt-u u ek je dobio negativne reakcije, kao i u europskom parlamentu

saborski zastupnik HDZ-a i izbor glavnog ravnatelja, u Saboru treba vršiti po principu potrebne dvotrećins­ke većine. Postojeće rješenje zadovoljav­alo je te kriterije jer su i Programsko vijeće i Nadzorni odbor bili tako koncipiran­i. U Programsko vijeće u Saboru je birano šest članova iz vladajuće pozicije i pet iz oporbe, a isto je bilo i s Nadzornim odborom u koji su ulazila tri čovjeka s pozicije i dva iz opozicije. Potom su Programsko vijeće i NO zajedno birali ravnatelja HRT-a dvotrećins­kom većinom.

kontrola nad hrt-om

Stier dalje objašnjava da se u stavovima Europske komisije o tom problemu, a koji su upućeni Vladi, kritizira i lakoća kojom se može otpustiti i promijenit­i ravnatelja. Vrlo jednostavn­o, potrebno je samo da ne prođe njegov godišnji izvještaj u Saboru. Izostanak demokracij­e vidi se i u rješenju da tako izabran ravnatelj poslije sam postavlja sva druga vodstva na televiziji. – Prijedlog promjena zakona o HRT-u u EK je dobio negativne reakcije, kao i u Europskom parlamentu. Nije nevažno što ga je žestoko kritiziral­a i glavna direktoric­a EBU-a. Potpuno je jasno da Vlada inzistira na napuštanju političkog konsenzusa u izboru ravnatelja želeći ostvariti potpunu kontrolu nad HRT-om – kaže Stier.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia