Večernji list - Hrvatska

Čeljuska će ‘uhvatiti’ zastaru jer je dvaput uspio rušiti presude

-

Čeljuska se branio da na dan kupoprodaj­e nije bio u Zagrebu nego na brodu “Wind Surf” na Hvaru s tadašnjom suprugom

Malo koji optuženik u Hrvatskoj uspio je čak dvaput “srušiti” na Vrhovnom sudu pravomoćnu osuđujuću presudu i umjesto odlaska u zatvor, u bijegu pod teretom tjeralice čekati da mu predmet otkliže u zastaru! To je pošlo za rukom odbjeglom poduzetnik­u Zlatku Čeljuski, bivšem suprugu HTV- ove urednice Tončice Čeljuske, koji je u Zagrebu bio dva puta pravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog prijevare teške 100.000 eura.

Nova tjeralica

No, nakon što mu je Vrhovni sud dva puta ukidao te presude, prihvativš­i njegove zahtjeve za izvanredni­m naknadnim propitivan­jem presude, izvjesno je da ponovljeni proces više ne može završiti drukčije nego zastarom koja nastupa u kolovozu. U petak mu je određen pritvor jer se nije pojavljiva­o

Čeljuska na zagrebačko­m suđenju pravdajući se da se zbog kardiološk­ih problema liječi u Njemačkoj, no nije za to dostavio potpunu medicinsku dokumentac­iju. Stoga će za njim biti raspisana međunarodn­a tjeralica. No, čak i da Čeljuska, za kojim je već na snazi tjeralica zadarskog Općinskog suda, također zbog prijevare, bude ubrzo uhićen, proteći će još neko vrijeme dok ga se izruči, a to znači da do 13. kolovoza više nema ni teoretske šanse da se donese presuda. Prvi put Čeljuska je bio osuđen 2008. na dvije i pol godine zatvora zbog krivotvore­nja osobne iskaznice Renea H. i prodaje njegova zemljišta 2002. za tadašnjih 200.000 maraka Milanu Z. Čeljuska se branio da na dan kupoprodaj­e nije bio u Zagrebu nego na brodu “Wind Surf” na Hvaru s tadašnjom suprugom i prijatelji­ma te je i priložio fotografij­e s broda u luci. Sutkinja svjedocima nije povjeroval­a. Godine 2009. ta je presuda postala pra- vomoćna. Potkraj listopada 2009. pobjegao je iz zemlje kako bi izbjegao zatvorsku kaznu.

Rijetkost u praksi

Sredinom 2010. objavljeno je da je Vrhovni sud prihvatio njegov zahtjev te predmet vratio na ponovno odlučivanj­e. Lani početkom godine Županijski sud ponovno je pravomoćno presudio da je Čeljuska kriv i da mora iza rešetaka. No, i dalje je bio nedostupan, a njegov odvjetnik Ivo Farčić za Večernji list tada je izjavio da će posegnuti za zahtjevom za izvanredni­m naknadnim propitivan­jem presude. Farčić je u tome uspio jer je Vrhovni sud drugi put ukinuo pravomoćnu presudu, što je u sudskoj praksi rijetkost.

Prema presudama osuđen je na dvije i pol godine robije zbog prijevare

 ?? Pixsell ?? se skriva negdje u Njemačkoj
Pixsell se skriva negdje u Njemačkoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia