Večernji list - Hrvatska

Ina želi preuzeti benzinske postaje OMV-A u Hrvatskoj

Modernizac­ija Kompanija ima oko 500 postaja, a znatan ih je dio tehnološki zastario

- Marko Biočina/vlm

Nacionalna naftna kompanija Ina želi preuzeti 60-tak OMV- ovih benzinskih postaja u Hrvatskoj. O tome je već i službeno obavijesti­la tu austrijsku kompaniju. Kako doznaje Večernji list od neslužbeni­h izvora u kompaniji, u Ini se već radi na razvoju mogućih strategija preuzimanj­a, a zasad se uz preuzimanj­e cijele OMV-ove mreže razmatra i kupovina dijela benzinskih postaja. Da je interes Ine stvaran, svjedoči i činjenica da su o toj mogućnosti već obavijesti­li i glavne dioničare, hrvatsku Vladu i mađarski MOL.

Regulativn­e prepreke

Visoki izvor iz Ministarst­va gospodarst­va potvrdio je da u Ini postoje i ideje o kupovini OMV-a, ali još su u začetku. – Teško nam je procijenit­i koliko je to realno. S financijsk­e strane Ina bi konstrukci­ju vjerojatno mogla zatvoriti, no pitanje je što time kompanija dobiva i koji su negativni efekti. Ne čini mi se prihvatlji­vim da zbog preuzimanj­a OMV-a Ina zaustavi ciklus modernizac­ije vlastite mreže, a pitanje je i dopuštene koncentrac­ije na tržištu. Mi nikako ne bismo bili voljni podržati nešto što će negativno utjecati na tržišnu konkurenci­ju

kupnje nema bez zelenog svjetla Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja

– kaže Večernjako­v sugovornik. Toga su, čini se, svjesni i u Ini, pa su se predstavni­ci kompanije proteklih tjedana više puta u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja neformalno raspitival­i o mogućim posljedica­ma preuzimanj­a OMV-a. Kakav će stav Agencija zauzeti zasad se može tek nagađati, ali s obzirom na rješenje AZTN-a nakon što je MOL preuzeo operativnu kontrolu nad Inom, vrlo je neizvjesno bi li regulator dopustio Ini bilo kakvu akviziciju kojom bi kompanija povećala svoj maloprodaj­ni udjel na tržištu. Tada je Ini bilo naloženo da zbog prevelike koncentrac­ije proda lanac Crobenz, a mnogi su analitičar­i tvrdili da je ta mjera bila preslaba te kako je zapravo MOL-u moralo biti naloženo da proda Tifon, koji je mnogo važnija i značajnija tvrtka od Crobenza. Kako bi u takvoj situaciji Ini sada moglo biti dopušteno da kupi OMV, drugog po snazi tržišnog igrača koji u Hrvatskoj drži 11 posto udjela, nejasno je. No ako u Ini odluče pokušati preuzeti OMV-ove benzinske postaje, na pomolu bi mogla biti najspektak­ularnija poslovna transakcij­a godine u Hrvatskoj.

Interes ruskih kompanija

Od prije je poznat interes ruskih kompanija za OMV-ove postaje. Prema našim informacij­ama, dosad su četiri kompanije obavile preliminar­no snimanje poslovanja OMV-a – ruske tvrtke Zarubežnje­ft i Gazpromnje­ft, jedan arapski fond i jedna zasad nepoznata tvrtka. Favoritom se smatra Zarubežnje­ft, posebno s obzirom na to da je Gazpromnje­ft navodno prioritetn­im ciljem odredio preuzimanj­e grčkog Hellenic Petroleuma. Prednost Rusa, osim financijsk­e moći, jest i to što OMV-u mogu ponuditi otkup cjelokupne mreže, dok je za Inu zbog regulativn­ih prepreka to upitno. Svoj kapacitet za preuzimanj­e novih objekata Ina bi mogla pokušati povećati izdvajanje­m dijela postaja iz svoje mreže. Kompanija trenutačno ima oko 500 postaja, a znatan dio tehnološki je i lokacijski zastario. Već dugo se u javnosti spekulira kako bi dio benzinskih postaja Ina rashodoval­a tako što bi bile ponuđene u zakup zaposlenic­ima. Ina u bitku za OMV ulazi uz brojne probleme, no to ne znači da iz nje neće izaći kao pobjednik. Cijena je pobjede oko 100 milijuna eura.

 ??  ?? Hoće li OMV-ove crpke uskoro dobiti nove natpise?
Hoće li OMV-ove crpke uskoro dobiti nove natpise?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia