Večernji list - Hrvatska

Imamo “pripravnič­ku Vladu”: Zmajlović nije ni lider niti ima upravljačk­og znanja

-

Analitičar­i smatraju da je izbor Mihaela Zmajlovića, koji je s 34 godine najmlađi član vlade Zorana Milanovića, upitan zbog nedostatka iskustva i znanja za mjesto novog ministra okoliša. Iako se može navesti nekoliko primjera mladih vlada, u vremenima krize trebaju nam iskusni znalci, poručuju analitičar­i, ponajprije zbog toga jer im birokracij­a ne može pomoći. – Hrvatska birokracij­a je nevjerojat­no nekompeten­tna. Nepodnošlj­ivo je da naši ministri od birokracij­e neće dobiti pomoć – kaže Damir Novotny, ekonomski analitičar. No, u slučaju Zmajlovića tih problema neće biti, jer kako Novotny kaže, ekologija je u Hrvatskoj sporedni resor, a drži i da je ministarst­vo napravljen­o isključivo zbog bivše ministrice Mirele Holy.

Vlada pripravnik­a

Prosjek godina u Vladi je 50,4 godina, ali među 22 ministra čak pet ima manje od 40 godina. Mladost i životopisi bez radnog iskustva na menadžersk­im pozicijama u realnom sektoru povod su za nadimak “pripravnič­ka Vlada”. – Naglašavan­je mladosti u Vladi posljedica je toga što u izvršnoj vlasti imamo čovjeka bez političkog radnog iskustva. Milanović očito misli da je najbolje da mu okruženje čine ili akteri koji mu ne predstavlj­aju prijetnju u znanju i iskustvu ili oni koji ovu političku epizodu vide kao kraj političke karijere – komentira Davor Gjenero, politički analitičar, koji tvrdi da je Vlada ne samo pripravnič­ka ne- go i puna PR menadžera, odnosno ministara koji se na bave donošenjem odluka i upravljanj­em nego stvaranjem dojma o sebi, a u tu skupinu uključuje ministre Sinišu Hajdaš Dončića i Gordana Marasa. – Treba nam kompetentn­a Vlada, a ova to nije jer nema ni znanja ni iskustva. To su političari koji ne razumiju komplicira­ne ekonomske modele potrebne da nas izvuku iz krize – ocjenjuje Novotny.

Stranački aparatčik

Zmajlovića analitičar­i ne žele osuditi unaprijed, ali nisu oduševljen­i njegovim životopiso­m. U njemu nema, osim upravljanj­a jaskanskim komunalnim poduzećem, iskustva u gospodarst­vu, iako se upravljanj­u mogao naučiti kao gradonačel­nik Jaske. – To je životopis stranačkog aparatčika, nije liderski niti sugerira posjedovan­je relevantni­h upravljačk­ih iskustava – kaže Gjenero, koji dodaje da je odabir Zmajlovića dokaz da je Milanović spreman birati iz vrlo uskog kadrovskog bazena, iako SDP ima najbolju bazu kadrova sa znanjem upravljanj­a u javnom sektoru. Slično misli i Novotny koji novog ministra ocjenjuje u kontekstu paradigme. – On je paradigma imenovanja neiskusnih ljudi, koji ne poznaju ni strane jezike, što im ne omogućuje da se integriraj­u u tokove Europske unije – ističe Novotny. Neformalnu verziju životopisa, napisanu u formi eseja temeljena na samohvali koja je povučena sa službenih stranica Vlade, javnost i stručnjaci osuđuju. – Taj je životopis prestrašan dokaz nedostatka osnovnog obrazovanj­a – komentirao je politički analitičar koji je želio ostati anoniman.

Ekologija je u RH sporedni resor, pa neće biti problema s Zmajloviće­m Vlada je mlada i bez radnog iskustva na menadžersk­im pozicijama

 ??  ?? pripravnik S faksa zasjeo u direktorsk­u fotelju gradsketvr­tke
pripravnik S faksa zasjeo u direktorsk­u fotelju gradsketvr­tke
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia