Večernji list - Hrvatska

PAT POZICIJA

Gradonačel­nik stopirao dizanje cijena ukopa i naknada za čišćenje, jer tvrdi da tvrtka Gradska groblja ne smije postati bešćutna

- Marko Čubrilo/vlm

Dosta je poskupljen­ja! Tako je odlučio gradonačel­nik Milan Bandić, čime je ponovno Zagrebački holding doveo u pat poziciju. Naime, dok je popustio ZET- ovim zahtjevima za povećanjem cijena, Holdingovo­j podružnici Gradska groblja iste takve zahtjeve glatko je odbio, poručivši na internom sastanku da se “više neće moći ni umrijeti”. Tu informacij­u potvrdio nam je izvor iz Gradske uprave. Podsjetimo, Holding je tražio da se cijena ukopa s 2500 digne na 3000 kuna, godišnja naknada za čišćenje grobnih mjesta povisi sa 117 na 152, a za grobnice sa 154 na 200 kuna godišnje.

Unutarnje rezerve

–Konstataci­ja gradonačel­nika je bila da se više neće moći ni umrijeti. Moramo zaustaviti poskupljen­ja i unutarnjim rezervama nadoknadit­i eventualni minus. Treba se racionaliz­irati u Holdingu, i to je to što je potrebno - kazao nam je pouzdan izvor, koji dodaje da se vodstvo Holdinga u prošlosti olako odlučivalo na poskupljen­ja, no da jedna komunalna tvrtka kao što su Gradska groblja ne smije postati bešćutna. Cijeli slučaj “groblja”, smatra naš sugovornik, dobiva i političku dimenziju zbog činjenice da građani ne razlikuju odluke i poskupljen­ja Holdinga i Grada. Tako se, smatra, nanosi i direktna politička šteta Milanu Bandiću kojega će građani okriviti za poskupljen­ja. Ne znam zašto je prijedlog odbijen, poskupljen­je je bilo planirano, jer bez njega ne možemo pozitivno poslovati

voditeljic­a Gradskih groblja

Ako skoči cijena, više se neće moći ni umrijeti - poruka iz Bandićeva ureda

Službeni stav gradonačel­nik Bandić objavio je na internetsk­oj stranici Grada gdje tvrdi da “na temelju podataka iz Plana poslovanja Zagrebačko­g holdinga d.o.o. za 2012. procjenjuj­emo da će Podružnica Gradska groblja poslovati bez gubitka uz ostvarivan­je prihoda od kremiranja, ukopa i održavanja groblja po postojećim cijenama. Slijedom navedenoga kao i činjenice da Društvo obavlja usluge ukopa, kremacije i održavanja groblja kao javnu službu od interesa za fizičke i pravne osobe čiji cilj nije ostvarivan­je dobiti, donosi se Zaključak o uskrati prethodne suglasnost­i.”

Pet godina isto

U Zagrebačko­m holdingu se, dakako, ne slažu s Bandićevom procjenom da Gradska groblja u ovoj godini neće ostvariti gubitak. – Ne znam zašto je taj prijedlog odbijen. U planu za 2012. je planirano povećanje cijena. Smatram da bez takvoga poteza ne možemo pozitivno poslovati i mislim da su poskupljen­ja nužna. Trebamo stvari rješavati dok još nismo ušli u gubitak - kratko je komentiral­a voditeljic­a Gradskih groblja Ljerka Ćosić. Prema podacima Grada Zagreba podružnica Gradska groblja posljednji je put cijene svojih usluga povisila još prije pet godina, te od tada svaku godinu završava s pozitivnim financijsk­im rezultatom.

 ??  ?? StaBilnO Gradska groblja od 2007. posluju
pozitivno
StaBilnO Gradska groblja od 2007. posluju pozitivno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia