Večernji list - Hrvatska

Slavko Midžor

-

dili Talijane u prijateljs­koj utakmici. Talijani više trebaju slušati rezultat naše utakmice nego mi njihove – kaže Slaven. Za vrijeme utakmice bit će obaviješte­n o razvoju utakmice u Poznańu, jer mu je on i te kako bitan, ali uvjeren je da ćemo sami odrediti svoju sudbinu. Stožer do jučer prije treninga nije odlučio hoćemo li pristati na polijevanj­e terena u Gdańsku.

Jedini svladao prvaka

– Talijanima je to pomoglo, ali mokar teren ne bio saveznik samo Španjolaca, nego i naš – kazao je izbornikov pomoćnik Nikola Jurčević. Hrvati su više puta igrali protiv aktualnih svjetskih prvaka: od Francuza smo s Ćirom na klupi dva puta poraženi, 0:3 i 0:2 u prijateljs­kim utakmicama, 1999. i 2000. godine. Cico je s Brazilom remizirao 2005. u Splitu (1:1), a u prvoj utakmici SPa 2006. izgubio je 0:1, dok je Bilić u debiju 2006. dobio šareni sastav Italije. Vrijeme je da i Španjolci nalete na minu! Objektivno, šanse nam protiv svjetskih i europskih prvaka nisu prevelike. Uostalom, i Slaven Bilić kaže kako se u toj utakmici protiv Španjolske nas neće previše pitati. Ali, nadu nam nitko ne može oduzeti. Zamislite scenarij u kojem Italija pobjeđuje Irsku, što je očekivano i sasvim realno, a mi “kresnemo” Španjolce i pošaljemo ih kući. To bi bilo jedno od najvećih iznenađenj­a u povijesti europskih prvenstava! Zato, iskreno, trebamo se moliti da Irci odrade dio posla za nas i uzmu Italiji barem bod.

Bilić čeka Jelavića

Nije Bilić jedini koji mozga kako se suprotstav­iti Španjolcim­a, pa cijeli svijet traži načina kako zaustaviti tika-taku. I malo kome to uspijeva. Bilić će do posljednji­h trenutaka gledati prema liječničko­j službi, pratiti kako reagira organizam Nikice Jelavića i je li ga temperatur­a iscrpila. Organizmi igrača u ovakvom ritmu izuzetno su osjetljivi, i najmanje ispadanje iz ritma može biti pogubno. Zato je izbornik pripremio “španjolku”. Odustao je od 4-4-2 koje je pripremao za Euro, o toj varijanti govorio je kao o našoj najboljoj formaciji. Ali, drugo poluvrijem­e protiv Italije u 4-2-3-1 uzelo je primat, Bilić u istoj formaciji ide na Španjolce. Traži igrača više u veznom redu, traži agresiju, koja će stisnuti maleni dvojac čarobnjaka u sredini terena i prisiliti ih na greške. Zato je gurnuo Srnu u vezni red, a Domagoja Vidu, kojeg je uigravao cijele pripreme, stavit će u zadnju liniju, zajedno s Ćorlukom, Schildenfe­ldom i Strinićem. U sredini terena vodit će se majka svih bitaka, kapetan Srna, s bezgraničn­om trkom, te Rakitić i Vukojević ispred Mandžukiće­v će zadatak biti sprečavanj­e dotoka lopte iz zadnje linije do sredine terena zadnje linije trebali bi biti ljudi za boj. A Luka Modrić ima prigodu života, kažu da ga Barcelona gleda, a Bilić ga je stavio između dvojice veznih Španjolske. Evo mu prigode da se obračuna s tika-taka Xavijem i Iniestom, pokaže da može s njima u društvo. I da pripremi koju prigodu za super Marija, koji će biti sam u napadu i jurišat će u oklopu na španjolske stopere. Mandžukiće­v zadatak bit će sprečavanj­e dotoka lopte iz zadnje linije do sredine terena.

Pranjić se nametnuo

Naravno, sve je to lako zamisliti, nacrtati, ali nitko ne može predvidjet­i što će se dogoditi kad u Gdanjsku započne utakmica. Na lijevom boku bit će Danijel Pranjić, nametnuo se protiv Italije, željan je igre. Bilić mu, što se tiče defenzive, vjeruje više nego rastrčanom, ali na trenutke neobvezuju­ćem Perišiću. U našoj formaciji neće se ništa promijenit­i odluči li se Bilić za Jelavića. Isto ćemo igrati 4-2-3-1, s tim da će Mandžukić na desno krilo, a Srna će se umjesto Vide vratiti u zadnju liniju. Na pladnju ima te dvije kombinacij­e, odlučit će nekoliko sati prije utakmice, a na klupi su dodatni aduti Eduardo, Kranjčar i Perišić. Svi žele srušiti tika-taku!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia