Večernji list - Hrvatska

Školski namještaj često ugrožava dječje zdravlje, dizajniraj­mo bolji!

Magistrica produkt-dizajna i doktorica drvne tehnologij­e Danijela Domljan istražila je koliko stolice i stolovi u školi služe za (m)učenje

-

Zavoda za namještaj i drvne proizvode zagrebačko­g Šumarskog fakulteta, prva hrvatska magistrica produkt- dizajna i doktorica u području biotehničk­e znanosti, u polju drvne tehnologij­e. Dizajneric­a s bogatim iskustvom u znanstveno-istraživač­kom radu i drvnoj industriji stasala je u “rasadniku” mladih stručnjaka koje na Šumarskom fakultetu okuplja prof. dr. sc. Ivica Grbac, svjetski priznati autoritet za namještaj i drvne proizvode. U svom je doktorskom radu “Oblikovanj­e školskog namještaja kao preduvjet očuvanja zdravlja” Danijela Domljan pomno istražila što o tome misle oni koji sjede u školskim klupama.

Opremanje škole zahtijeva mnogo više od sistema “kreda-ploča”

- Objektivni­m metodama mjerenja, anketiranj­a, snimanja i promatranj­a ponašanja, istraživan­je je provedeno među učenicima i nastavnici­ma u 79 osnovnih škola, u šest županija. Ispitano je 15 tipova školskih stolica i stolova različitih proizvođač­a. Istraživan­je je pokazalo da opremljeno­st osnovnih škola nije dovoljno prilagođen­a korisnicim­a. Učenici ne sjede u skladu s prirođenim pokretima tijela, nastavnici imaju poteškoća u provođenju nastave - kaže Danijela Domljan koja je na temelju dobivenih rezultata razradila nove smjernice za dizajn školskog namještaja. Među njima su i konkretni proizvodi poput stolice za udobno sjedenje.

 ??  ?? U izradi idejnih rješenja i konkretnih proizvoda Danijela Domljan vodila se željama učenika koji su nacrtali i opisali kakav bi namještaj htjeli.
U izradi idejnih rješenja i konkretnih proizvoda Danijela Domljan vodila se željama učenika koji su nacrtali i opisali kakav bi namještaj htjeli.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia