Večernji list - Hrvatska

Dani satire

- Vid Babić

Predstava “Moj sin samo malo sporije hoda” pobjednik je 36. dana satire Fadil Hadžić koji su u subotu završili u Satiričkom kazalištu Kerempuh. Predstava zagrebačko­g kazališta mladih osvojila je Zlatni smijeh, veliku nagradu Večernjeg lista za najbolju predstavu u cjelini, Janusz Kica osvojio je Zlatni smijeh za režiju, a Ivor Martinić Zlatni smijeh za najbolji tekst.

“Gumbek” za Rakana

A to je tek polovica liste od šest nagrada za istu predstavu. Ksenija Marinković nagrađena je za glavnu žensku ulogu, Doris Šarić Kukuljica dobila je Nagradu “Ivo Serdar” za ulogu najbolje prihvaćenu od publike, a Krešimir Mikić jednu pod pet ravnopravn­ih glumačkih nagrada. Ostale četiri osvojili su Jelena Miholjević i Dijana Vidušin za uloge u predstavu “Prolazi sve” Dramskog kazališta Gavella, Mario Mirković za “Krletku”, te Olivera Baljak za ulogu Depresije u predstavi “Dabog da te majka rodila” Hrvatske drame HNK-a Rijeka. Zlatni smijeh “Mladen Crnobrnja Gumbek” glavnu nagradu za mušku ulogu osvojio je Rakan Rushaidat za maestralnu monodramu “Ja, Tata!” Teatra Exit, a nagradu “Sabrija Biser” za mladoga glumca Filip Križan za ulogu u “Prolazi sve”.

nagrađen i oliver Frljić

Žiri koji je ove godine radio u sastavu Dora Ruždjak Podolski, redateljic­a, Vili Matula, glumac, i Bojana Radović, urednica kulture Večernjeg lista, dodijelio je i tri posebna priznanja. Dobili su ih Irma Omerzo za koreografi­ji u “Prolazi sve”, Olja Lozica za teatarski eksperimen­t u predstavi “Prasac koji gleda u sunce” dubrovačko­g Teatra Marin Držić, a za hrabro preispitiv­anje identiteta predstava Olivera Frljića “Pismo iz 1920.” Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice i sarajevsko­g festivala Mess. Ovogodišnj­e Dane satire, koji od ove godine nose ime svog osnivača Fadila Hadžića, zatvorila je predstava izvan konkurenci­je “U isto vrijeme na starom mjestu” Scene Gorica. Pamtit ćemo ih po gorkom humoru kojima su bili prožeti, i teškim temama kojima su se bavili; smijehu kroz suze koji tako dobro odražava vrijeme u kojem su ove predstave nastale i osvojile publiku.

 ?? Daniel kasap/pixsell ?? Brojni laureati u kazalištu Kerempuh
Daniel kasap/pixsell Brojni laureati u kazalištu Kerempuh
 ??  ?? novu glumačku nagradu osvojila je i jelena Miholjević
novu glumačku nagradu osvojila je i jelena Miholjević
 ??  ?? vladimir Šeks vjeran satiričkom izričaju i dušku Ljuštini
vladimir Šeks vjeran satiričkom izričaju i dušku Ljuštini

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia