Večernji list - Hrvatska

Nagodba ili porez

Visoki namet prisilit će tvrtke dužnike na dogovor s vjerovnici­ma ili prodaju imovine

- Velinka Knežević/vlm velinka.knezevic@vecernji.net

Ministar financija Slavko Linić uvest će novi, prema njegovim riječima, vrlo visoki porez na stečajnu imovinu kako bi prisilio odgovorne u tvrtkama da se nagode s vjerovnici­ma ili prodaju imovinu i podmire dugove. Želi, kaže, spriječiti da vlasnici izuzmu imovinu iz stečaja. Time će Linić nadogradit­i novi Zakon o financijsk­om poslovanju i predstečaj­noj nagodbi koji će na snagu stupiti u listopadu, kojega je ministar financija jučer predstavio s ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem. Tvrtke koje su u dugovima po novom će zakonu imati 60 dana da se dogovore s vjerovnici­ma o predstečaj­noj nagodbi. Uspiju li, odnosno ako se s idejom nagodbe slože vjerovnici koji zajedeno “drže” više od 50 posto duga, dužnik predlaže predstečaj­nu nagodbu koja mora biti gotova u najviše 120 dana, a koju će odobriti Nagodbeno vijeće u roku osam dana od podnošenja zahtjeva. Predstečaj­nu nagodbu vodit će tročlano Nagodbeno vijeće u regionalni­m podružnica­ma Fine i kad se dužnik i vjerovnici dogovore, dužnik će dokumentac­iju odnijeti na Upravni sud koji će blagoslovi­ti dogovor.

Primjer Vjesnika

Iznimno – kad je dug veći od pet milijuna kuna – predstečaj­ni će postupak voditi nagodbeno vijeće u regionalno­m centru u Zagrebu. Za trajanja nagodbe račun dužnika bit će odblokiran, a transakcij­e će kontrolira­ti Nagodbeno vijeće. Ako se dužnik i vjerovnici ne dogovore u 60 dana ili predstečaj­na nagodba propadne, bit će pokrenut stečaj koji će se, kao i do sada, vo- diti na Trgovačkim sudovima. Ministar Linić rekao je da će tvrtke i radna mjesta pokušati spasiti tako da država, ali i banke, na ime duga uđu u kapital tvrtke čime će joj povećati kapitalnu vrijednost i omogućiti joj da se dalje zadužuje i bude likvidna. U slučajevim­a kada to bude moglo spasiti radna mjesta, država će tvrtkama otpisati dug. Zbog mogućnosti ulaska u vlasničku strukturu tvrtke mijenjat će se i Zakon o preuzimanj­u dioničkih društava jer će se vjerovnici koji na taj način dođu do kontrolnog paketa 25 posto plus jedna dionica izuzeti od obveze objave poziva za preuzimanj­e društva, a Linić predviđa da će biti slučajeva u kojima će država tako doći do kontrolnih paketa. To bi moglo biti sporno za ulagače na tržištu kapitala jer su se dioničari već pobunili protiv iste odredbe koja od obaveze izuzima Opatiju u slučaju Liburnia Riviera Hotela. – Treba izbjegavat­i upadanje u nesolventn­ost i fizičke osobe koje vode tvrtke moraju o tome voditi računa. Primjerice, direktor Vjesnika zna da tvrtka mora u stečaj, a ne želi ga pokrenuti. Treba li ga kazniti? – rekao je Linić poručujući da odgovorne osobe neće odgovarati za loše stanje u tvrtki već ako ništa ne učine da tvrtku i spase. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kaže da će se menadžere “goniti” prekršajno u odvojenom postupku od stečaja tvrtke.

Rokovi plaćanja 30 dana

Čim Zakon stupi na snagu, svi dosadašnji ugovori o rokovima plaćanja neće vrijediti i bit će skraćeni na trideset dana. Privatnici će međusobno moći potpisati ugovore na najviše šezdeset dana, a kad je riječ o odnosu javnih tijela i privatnika, plaćanja u roku šezdeset dana mogu biti samo iznimka. – Isto se odnosi i na zdravstven­i sustav koji će svoje obveze morati platiti, što će dodatno opteretiti proračun. Trenutačno s ministrom zdravlja na tome radimo, a osim državnih bolnica veliki su nam problem i dugovi županijski­h bolnica i domova zdravlja – rekao je ministar Linić. Ministri očekuju da će novi Zakon ubrzati stečajeve te prve rezultate očekuju pola godine nakon stupanja Zakona na snagu. Tada će tvrtke protiv kojih je pokrenut stečaj, a nije još otvoren morati predložiti sklapanje nagodbe. Oni koji ispunjavaj­u uvjete za nagodbu, moraju je pokrenuti u roku 90 dana. Do tada će vrijediti aktualni Zakon o reprogrami­ranju duga po kojem će tvrtke reprogram moći napraviti za sve obaveze koje su nastale do 31. siječnja ove godine.

 ?? Marko lukunić/pixsell ?? Šefica Porezne uprave nada Čavlović-smiljanec, ministar pravosuđa Orsat Miljenić i ministar financija slavko Linić
Marko lukunić/pixsell Šefica Porezne uprave nada Čavlović-smiljanec, ministar pravosuđa Orsat Miljenić i ministar financija slavko Linić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia