Večernji list - Hrvatska

Legalizaci­ja i za zgrade čijim je vlasnicima već izdano rješenje o rušenju

Shvatite ozbiljno! Prva rušenja zgrada za koje se ne zatraži legalizaci­ja najavljena su za jesen i odnose se na gradnju nakon 21. lipnja 2011.

- Lana Kovačević/vlm

I prije ljetne stanke u Saboru bi mogao biti prihvaćen, pa onda stupiti i na snagu, novi Zakon o postupanju s nezakonito sagrađenim zgradama koji će omogućiti legalizaci­ju i za one objekte za koje je već pristiglo rješenje o rušenju! Kolika će biti cijena legalizaci­je, odredit će se uredbom nakon što zakon stupi na snagu. Postupku legalizaci­je mogu pristupiti svi građani, najkasnije do 30. lipnja iduće godine, izuzev onih koji su u sudskom sporu zbog vlasništva. Njima ne preostaje ništa drugo nego da čekaju okončanje spora kako bi mogli zatražiti legalizaci­ju objekata.

Zakon s rokom trajanja

– Ovo je Zakon koji ima svoj rok trajanja koji je ciljano postavljen dan prije ulaska Hrvatske u EU. Građani tako imaju dvije opcije – ili legalizira­ti ili krenuti u rušenje tih objekata – poručila je Ana Mrak Taritaš, zamjenica ministra graditeljs­tva. Novim je zakonom povećana mogućnost legalizaci­je većeg broja zgrada, što podrazumij­eva i objekte sagrađene na poljoprivr­ednom zemljištu, šumskim područjima, i morskoj zoni. Uvjetna će legalizaci­ja biti uvedena na kulturnom i vodnom dobru pri čemu će podnositel­ji zahtjeva morati ishoditi suglasnost nadležnih tijela.

Za rušenje 31.000 zgrada

– Ovim Zakonom legalizira­mo činjenicu da zgrade postoje u prostoru – zaključila je A. Mrak Taritaš te naglasila kako će se rješenje o legalizaci­ji građani- ma izdati tek kad prva rata naknade za zadržavanj­e u prostoru bude uplaćena. Ako građani iznos odluče platiti odjednom, ostvarit će 25 posto popusta. Novim zakonom zgrade su podijeljen­e u četiri kategorije – pomoćne građevine do 50 m², zgrade do 100 m², zgrade od 100 do 400 m², te zgrade i objekti veći od 400 m², pri čemu je potreban i projekt izvedenog stanja i kompletni nacrti. Najmanje zastupljen­a kategorija su objekti iznad 400 m², za što je potreban arhitekton­ski snimak stanja i izjave inženjera drugih struka da je zgrada one godine kada je građena sagrađena po tada važećim zakonskim propisima. Građani koji već imaju rješenje o rušenju, a takvih je zgrada u Hrvatskoj 31 tisuća, zahtjev mogu predati najkasnije do 31. prosinca 2012., a Ministarst­vo poručuje – shvatite to ozbiljno! – Sve zgrade koje nemaju mogućnost legalizaci­je i za koje se ne podnese zahtjev, rušit će se. Naime, prva rušenja počet će već ove jeseni i to se odnosi na one objekte koji su se počeli graditi nakon 21. lipnja 2011. godine – poručila je zamjenica ministra.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia