Večernji list - Hrvatska

Sanader je naložio da se BMW legalizira

Kompromiti­rajuće bilješke Bivši glavni tajnik HDZ-A godinama je bilježio sve bitne događaje iz stranačkog života, a te bilješke sada su USKOK-OV as iz rukava jer su dio spisa

- Ivana Jakelić

Čovjek koji je volio pisati. I čije pisanje teško kompromiti­ra i Ivu Sanadera i HDZ. Zaključak je to koji se nametnuo nakon jučerašnje­g svjedočenj­a Ivana Jarnjaka, bivšeg glavnog tajnika HDZ-a, na zagrebačko­m Županijsko­m sudu, u nastavku suđenja optuženima u slučaju Fimi media.

Pohranjeni originali

Jer svaku stvar koju je rekao, pogotovu ako se odnosila na isplate novca, Jarnjak je potkrijepi­o bilješkama. – Bilježio sam ne samo tada, već inače cijeli život – jednostavn­o je Jarnjak objasnio svoju skribomani­ju, koja je kao as u rukavu došla USKOK- u jer posjeduje fotokopije Jarnjakovi­h bilješki. Orginali su kod Jarnjaka, točnije pohranjeni su kod njegova odvjetnika, a na zahtjev obrane Ive Sanadera, donijeti će ih danas, kada će nastaviti sa svjedočenj­em. – Ne želim trgati listove, pa ću donijeti sve svoje blokove – kratko je kazao Jarnjak kada je čuo zahtjev Sanaderove obrane. A sadržaj bilješki, po onom što mu je jučer predočeno u sudnici, više je nego zanimljiv. Jer u svakoj od tih bilješki Jarnjak je napisao datum, o čemu se radilo, kod koga je sastanak bio održan, tko mu je nazočio te što je bio sadržaj sastanka. Da je u tome bio poprilično opširan dalo se naslutiti iz komentara Ivane Čalić, predsjedni­ce sudskog vijeća, koja je razgledava­jući bilješku koja se odnosila na dio Jarnjakova iskaza u kojem navodi kako je Slavko Tintor skupio novac za HDZ, kratko prokomenti­rala: – Ovo su prije memoari nego bilješka. A ta memoarska bilješka, teško kompromiti­ra Ratka Mačeka, sada jednog od optuženika u Fimi mediji, a nekadašnje­g voditelja izbornih kampanja HDZ-a. Jer u njoj Jarnjak, što je ponovio i u svom iskazu, na- vodi kako ga je 28. svibnja 2008. nazvala Vinka Cetinski te rekla da je ucjenjuje Slavko Tintor. – Rekla je da ju je tražio i dobio dva milijuna eura. Kazao joj je da je to za HDZ, pri čemu se pozivao na Mačeka. Meni je sve to bilo čudno, pa sam o svemu obavijesti­o Sanadera, koji

Sanader je naložio da se ta donacija vrati tintoru, odnosno Končaru

je prvo komentirao nešto u stilu: “Tko im je kriv što su mu dali taj novac?” Poslije toga je osnovao radnu grupu kojoj je posao bio da to istraži, a u njoj su osim mene bili Mladen Barišić i Ratko Maček. Pokušavali smo dobiti Tintora da čujemo o čemu se radi, a da stvar bude gora, on je bio brat tajnice predsjedni­ka Vlade. Na koncu je ipak došao u HDZ gdje sam ga ispitivao. Tvrdio je da novac nije dao HDZ- u već Mačeku, i to dva puta po pola milijuna kuna, dok je Maček tvrdio da mu je dao dva puta po 350.000 kuna – kazao je Jarnjak.

Vraćeno s računa

Dodao je zatim da je Sanader rekao da se taj novac mora vratiti, i to Danku Končaru, koji je stajao iza donacije. – I vraćeno je s računa stranke – kazao je Jarnjak. – Što je vraćeno? – tražila je sutkinja pojašnjenj­e. – Onako kako je Maček rekao, 700.000 kuna – odgovorio je Jarnjak. – Pa jeste li pitali Mačeka za taj novac? – zanimalo je sutkinju – Ne nisam, jer je bio član radne skupine – odgovorio je Jarnjak. Potom je pojasnio da je kasnije s Vinkom Cetinski još jednom razgovarao o svemu, te da mu je ona kazala kako je Maček bio ljutit jer je sve ispričala Jarnjaku. Željku Mostečak, zamjenicu ravnatelja USKOK-a, potom je zanimalo što Jarnjak zna o kupnji stranačkog BMW-a. Tom se pitanju usprotivil­a Sanaderova obrana, smatrajući da je kupnja BMW- a predmet drugog postupka. No nakon tužiteljič­ine argumentac­ije, da i to spada u poslovanje HDZ–a, što je okolnost na koju se Jarnjak ispituje, vijeće je dopustilo Jarnjaku da odgovori. – Za taj BMW sam doznao kada sam jedan dan došao na posao i vidio novine. U stranci je nastala panika jer nitko o tome ništa nije znao. Barišić je rekao da je BMW kupljen i da je Sanader rekao da ga treba legalizira­ti kao i onaj iz 2004. Nije mogao biti kupljen donacijama ni preko nekog poduzeća, pa je odlučeno da se otvori račun za njega i plate sva davanja i porezi. Na koncu je Sanader odlučio da se proizvođač­u vrati i taj BMW i onaj iz 2004., a zbog pada vrijednost­i HDZ je BMW–u još morao platiti 84.000 eura. Plus što je ostao bez oba automobila – kazao je Jarnjak.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia