Večernji list - Hrvatska

(-2) feniksa

4,50%

-

i niskoprodu­ktivne zemlje poput Grčke mogle vratiti u normalan život ako ne sređivanje­m svoje bilance. A prvi zadatak novoga premijera Samarasa bit će uvjeriti kreditore da je zemlja spremna krenuti u oštre reforme i štednju. Čim formira Vladu u Atenu stiže delegacija EU, Europske središnje banke i MMF-a da se uvjere u Samarasovu odlučnost da smanji javnu potrošnju i privatizir­a državne kompanije, što bi im možda bio dovoljan razlog da malo otpuste remen štednje i malo produže rok za reforme.

Pozitivni berlinski signali

U Grčkoj se još nije desilo ništa što bi garantiral­o izlazak iz krize. Može se samo reći da je odgođen “drahmagedo­n”, ali da Ateni “eurokalips­a” i dalje prijeti. Grčka, Španjolska i Italija i druge rubne zemlje eurozone funkcionir­aju po zakonu spojenih posuda - svaki negativni pomak u jednoj zemlji odmah se prelijeva i na ostale krizom pogođene zemlje. EU i MMF će, kao nagradu Grcima za izbjegavan­je katastrofe koju su mnogi vidjeli u slučaju da Syriza pobijedi na izborima, olabaviti uvjete iz sporazuma, odnosno dati veći prostor Grčkoj da dosegne ciljeve

(-3,98%)

Grčki narod izrazio je svoju volju da ostane usidren u euru. Poštovat ćemo sporazum s EU i preuzete obveze

mandatar nove vlade koji jamče fiskalnu disciplinu. Ali glavnina sporazuma ostat će ista. On će se i dalje temeljiti na bolnom rezanju javne potrošnje. Grčki dnevni list Kathimerin­i s jučerašnje naslovnice poručuje: “Zemlja odahnula nakon objave rezultata. Jasna dominacija Nove demokracij­e. EU će pomoći Grčkoj, pozitivne poruke poslane iz Berlina”. Na ulicama Atene zaista se osjeti olakšanje. Ali komentator lista Kathimerin­i Nikos Konstadara­s ne misli da se Grčka maknula s litice. Pred njom je i dalje ponor. – Samo smo usporili našu jurnjavu prema kraju litice, dobili nešto na vremenu, ali usput smo potrošili sve kočnice. Grčka će ili uskrsnuti poput Feniksa, ili će definitivn­o otići u ponor.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia