Večernji list - Hrvatska

Divlji nacist u ćeliji jer je tri puta vrijeđao Židove na netu

Skandalozn­i ispadi Slikao se ispred Židovske općine s desnicom u zraku pa je na fejsu širio mržnju. Na kraju je veličao Adolfa Hitlera i završio u pritvoru

- Suzana Lepan/vlm

S rukom visoko podignutom u nacistički pozdrav stao je pred zgradu Židovske općine Osijek. Lagani mu je smiješak razvučen na licu. Kraj njega je u identičnoj pozi stajala djevojka. Lice joj je “maskirano” i skriveno portretom Adolfa Hitlera. Mladić iz Osijeka, tada 20-godišnjak, svoju je sramotnu fotografij­u objavio na Facebook profilu pod nadimkom Grof Ivan Bücky. Zbilo se to u travnju 2010. Na četiri mjeseca zatvora, uvjetno na godinu dana, osuđen je u prosincu iste godine zbog širenja rasne i druge diskrimina­cije. No, to mu, očito, nije bilo dovoljno upozorenje. “Zaradio” je prošle godine još jednu presudu, a prijeti mu nova kazna, i to bezuvjetno­g zatvora.

Protiv miješanih brakova

Zbog vrijeđanja Židova uhićen je, podsjetimo, proteklog petka i određeno mu je mjesec dana istražnog zatvora. Da bude gore, najnoviji je incident počinio dok je bio na uvjetnoj kazni. Nakon fotografir­anja pred Židovskom općinom, mladić je, naime, nesnošljiv­ost prema Židovima nastavio širiti i lani u rujnu. Kao prostor za to poslužio mu je ponovno Facebook, ali i druge stranice. Osuđivao je, među ostalim, miješane brakove, a veličao je Hitlera. Završio je stoga ponovno na sudu, a osuđen je na osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. Kazna mu je počela teći, otkrivamo, u veljači ove godine. Iako pod kušnjom, prstima je nedavno ponovno “udarao” po tipkovnici i ispisivao poruke mržnje, promicao

pisao je i po stranici organizaci­je koja je vezana s izraelskom ambasadom u RH

“Mladi ili ne znaju povijest ili privlače pozornost na sebe. dolazi do toga da se negira holokaust”

šef Židovske općine Osijek neonacizam. “Adolf Hitler zna jako dobro što treba raditi sa Židovima”, samo je jedna od, neslužbeno doznajemo, bezumnih poruka. “Raspisao” se čak i po internetsk­oj stranici koja pripada organizaci­ji vezanoj uz izraelsku ambasadu u Hrvatskoj. Budući da je ponavljač u ovim kaznenim djelima, najnoviji incident stajao ga je slobode.

Trgaju im ploču na zgradi

– Mladi ili ne znaju povijest ili privlače pozornost na sebe. Dolazi do toga da se negira holokaust, a svi jako dobro znamo da je šest milijuna Židova stradalo u nacistički­m ubijanjima – komentira Željko Beissmann, predsjedni­k Židovske općine Osijek. Osim ispada ovog 22-godišnjaka, židovska se zajednica u Osijeku nije, dodaje Beissmann, suočavala s drugim slučajevim­a antisemiti­zma. – Događa se, pak, da nam s vremena na vrijeme netko potrga ploču ispred prostorija Općine – navodi. Uvid u Facebook napise uhićenog mladića nemaju pa ne znaju o čemu je točno riječ.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia