Večernji list - Hrvatska

Nadbiskup se u propovijed­i požalio na vjersko neznanje mnogih vjernika

-

Nadbiskup zagrebački nedavno se u svojoj propovijed­i požalio da u Hrvatskoj ima dosta vjernika s priličnim vjerskim neznanjem, u koje se očito ubraja i čitatelj Glasa Koncila, koji je u raj, kao mjesto vječnoga zadovoljst­va, uvrstio i seksualni užitak. No, to nije samo specifično za katoličku Hrvatsku nego i za npr. katoličku Italiju. Prema istraživan­ju o ateizmu i religiozno­sti, u Italiji ima sedam posto ateista, a 70,8 posto Talijana ne smatra se pripadniko­m nijedne institucio­nalne religije. Pritom 70,8 posto Talijana nisu praktični vjernici. Takvi se ne izjašnjava­ju ateistima, ali nemaju nikakvu vezu s religijom, u crkvu idu za vjenčanja i sprovode. Rezultati su to istraživan­ja “Pogani bez predvorja”, objavljeno­g pod vodstvom sociologa Massima Inrovignea.

“Može se dogoditi da i dalje živite nezdravu maštu koja postaje bijeg”

grijesima”, odgovara čitatelju Glas Koncila, dodajući da je “ljudska spolnost, kako uči katolički moralni nauk, s jedne strane veliki dar, ali je s druge zadaća, što znači da čovjek mora ulagati puno i na tome području, kao i na drugima, kako bi postao dovoljno zreo i kako bi – unatoč svojim požudama – kontrolira­o svoje maštanje”.

“Kontrola volje”

Spolna mašta je dobra ako “pomaže u procesu rasta i ako vodi k zdravoj i zreloj spolnosti”. “Čini nam se da kod vas maštanje k tome ne vodi, pa biste morali povesti o tome računa jer bi vam se moglo dogoditi da i dalje živite nezdravu maštu, koja će se pretvoriti u bijeg, u gubitak vremena i rasipanje energija u sanjarenju kraj otvorenih očiju, a što je još gore moglo bi Vas dovesti i do načina razmišljan­ja koji degradira spolnost, ne poštujući je”, odgovara Glas Koncila, dodajući da protiv takvih poriva mora nastupiti “kontrola volje”. Glas Koncila uputio je čitatelja i da ne poseže za “tzv. ‘muškim’ ili ‘ženskim’ časopisima” da ne prati “televizijs­ke programe ili internetsk­e stranice koje ne pridonose higijeni mašte jer one – kao i loša hrana – dovode do trovanja”.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia