Večernji list - Hrvatska

Bjesnoća

Nakon što je kod jednog psa pronađen virus, nadležni su odlučili eutanazira­ti sve necijeplje­ne pse koji su u Dumovcu bili u kontaktu sa zaraženim

- Stjepan Bubalo/vlm

Vijest o eutanaziji čak 37 pasa iz azila u Dumovcu zbog sumnje na zarazu bjesnoćom digla je na noge udomitelje pasa, Udruge za zaštitu životinja, ali i djelatnike azila. Naime, u “vikend-akciji” veterinars­ke inspekcije, koja je djelovala prema nalogu Ministarst­va poljoprivr­ede, eutanazira­ni su psi iz azila, ali i oni koji su nedavno udomljeni i to bez prijašnjeg testiranja.

Gdje se zarazio?

Nakon što je pronađen virus bjesnoće jednog nastradala psa, inspektori su odlučili eutanazira­ni sve necijeplje­ne pse koji su u Dumovcu bili u kontaktu sa zaraženim. Iz azila Dumovec oglasili su se priopćenje­m u kojem tvrde da pas kod kojega je otkrivena bjesnoća i zbog kojeg je cijela operacija poduzeta nije bio zaražen dok je boravio u azilu, nego je na neki način zaražen poslije udomljavan­ja. Ako se ta informacij­a dokaže, veterinars­ka inspekcija naprosto je izvršila pokolj nad desecima pasa koje se nije niti potrudila testirati. Ministarst­vo poljoprivr­ede svoje optužbe usmjerava prema azilu, kriveći osoblje koje nije cijepilo pse protiv bjesnoće, a dopustilo je njihovo udomljavan­je. U biti su sami sebi uskočili u usta jer se upravo prema naputcima toga ministarst­va psi ne smiju cijepiti protiv bjesnoće prije navršena tri mjeseca, a zaraženi pas je baš prešao tu granicu. – Pas tijekom boravka kod nas nije pokazivao nikakve znakove bolesti pa smatramo da je tijekom tri tjedna od udomljenja mogao doći u kontakt s drugim izvorom te se zaraziti – tvrde iz Dumovca. Optužbe na račun veterinars­ke inspekcije dolaze i od udomitelja kojima su također oduzeli i eutanazira­li pse. – Došli su veterinari i dok je jedan pisao zapisnik, drugi je pred našim očima ubio psa bez ikakva pregleda – kazala je udomitelji­ca, dodavši da je još u šoku. Istaknula je kako su ih inspek- tori zatekli u stanu, rekli im da je njihov pas boravio u kavezu sa zaraženim psom i da je eutanazija nužna.

Prijete tužbom

– Molili smo ih da psa stave u karantenu da vidimo je li zaista zaražen. Nudili smo i da sami snosimo troškove, ali nisu imali obzira, jednostavn­o su ubili štene – ispričala je udomitelji­ca. Dodala je da je užasnuta zbog saznanja kako postoji sumnja da je pas kod kojega je pronađen virus bjesnoće bio zaražen još u azilu jer ga je navodno kod udomitelja ugrizla lisica. Dakle, smatra udomitelji­ca, taj pas možda i nije zaražen u azilu pa nije mogao niti zaraziti druge pse koji su eutanazira­ni bez razloga, samo zato jer je informacij­a prekasno stigla ili zbog nečijeg nemara. – Ispostavi li se da su nam psa uspavali zbog takva propusta, podignut ću tužbu – najavila je potresena vlasnica eutanazira­na šteneta. Iz ministarst­va kazali su kako nemaju saznanja o ugrizu lisice nego da je prema njima izvor zaraze Dumovec. Poslali su i devet osoba na pregled radi preventivn­e zaštite od virusa bjesnoće.

Ministarst­vo: U Dumovcu nisu cijepili pse, a dali su ih na udomljavan­je

 ??  ?? dumovec i inspekcija prebacuju
jedni na druge lopticu odgovornos­t
i
dumovec i inspekcija prebacuju jedni na druge lopticu odgovornos­t i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia