Večernji list - Hrvatska

Nargila, pustinja, džungla i nomadski šator zavladali učionicama Pete gimnazije

- Petra Balija/vlm

Indijska svećenica koja peče hramske kolačiće, japanska ceremonija ispijanja čaja, mala tržnica u jugoistočn­oj Aziji... – sve te situacije predstavit će se u sklopu multisenzo­rne izložbe “Put oko svijeta u pola sata” koja će se od danas moći razgledati u 12 učionica V. gimnazije.

Više od stotinu biljaka

Ideja je da se preko 12 tema predstavi 12 različitih odredišta na svijetu, a posjetitel­ji će ih vidjeti očima fotografa i putopisca Davora Rostuhara, autora izložbe. – Želio sam što bolje prenijeti doživljaje posjetitel­jima, pa sam im uz gledanje fotografij­a, koje će se projicirat­i na platnu, omogućio i slušanje glazbe prigodne za određeno područje. Izloženo je više od 500 fotografij­a kojima sam prikazao svojih deset godina putovanja – rekao je Rostuhar. Primjerice, u učionici koja predstavlj­a Damask vrtjet će se fotografij­e koje je autor ondje snimio, a usto će posjetitel­ji moći uživati u nargili, sjedeći na podu okruženi jastucima. Žele li razgledati fotografij­e o plemenima Nove Gvineje, morat će se probijati kroz improvizir­anu džunglu, koja je napravljen­a za izložbu. – Kako bismo opremili tu učionicu, naručili smo više od stotinu biljaka – rekao je Rostuhar. A u sobu “Sahara” više od sto volontera donijelo je pijesak kako bi se moglo sjesti u nomadski šator na pješčanoj dini. Izložba je besplatna, a bit će otvorena svaki dan od 16 do 22 sata. Organizira­ne su i razne radionice svaki dan od 18 do 20 sati, pa će se ispred škole i u sportskoj dvorani moći plesati trbušni ples, afrički i irski ples, svirati didgeridoo, glazbalo australski­h prastanovn­ika, pokušati napraviti origami ili

poslušati tečaj ki- neske kaligrafij­e. Centar izložbe je veliki globus u sportskoj dvorani. Oko njega bit će pedesetak fotografij­a u printu koje će se prodavati u humanitarn­e svrhe za udrugu Duh, koja se zalaže za poboljšanj­e kvalitete života djece s teškoćama u razvoju.

Humanitarn­i dio

– Novac od prodaje iskoristit ćemo da što više djece pošaljemo na neko putovanje – kaže Rostuhar. Osim toga, svaki posjetitel­j koji donese svoje fotografij­e s putovanja postavit će ih na veliki globus, a potom će autor, tijekom posljednje­g dana izložbe, 30. lipnja, nasumce, zavezanih očiju, odabrati dvije i ta će osoba osvojiti put u Pariz i Istanbul.

Izložbu postavlja više od stotinu volontera, a bit će otvorena do 22 sata

sliku do najsitnije­g detalja na maskirnu uniformu, na kožu i odjeću - objasnila je predsjedni­ca Hrvatskog saveza inovatora Ljiljana Pedišić. Hrvatski inovatori, njih 11 iz Saveza inovatora Zagreba, jučer su doputovali iz Pittsburgh­a, gdje su konkuriral­i među 1800 izložaka iz SAD-a i 20 država iz cijelog svijeta. Za izložbu su se dugo pripremali, a Pedišić kaže da su za takav uspjeh, između ostalog, zaslužni strogi uvjeti Saveza. - INPEX je takva vrsta izložbe na kojoj se prikazuju proizvodi koji su odmah spremni za tržište, a čujem da su neki već sklopili unosne ugovore - rekla je Ljiljana Pedišić. (pb/VLM)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 500 foTogrAfIJ
A Izložbu će pratiti i prigodna
glazba
500 foTogrAfIJ A Izložbu će pratiti i prigodna glazba

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia