Večernji list - Hrvatska

Samo će Srbija, Bugarska i Mađarska do 2020. u zrela tržišta, Hrvatska zaostaje Na osnovi njih velike kompanije odlučuju gdje i u što uložiti

Obrasci potrošnje

- Valentina Wiesner Mijić

Među svjetskim potrošačim­a koji se dijele u četiri kategorije– osnovnu, u nastajanju, rastuću i zrelu – Hrvatska se ubraja u onu rastuću. Prema rezultatim­a analize potrošački­h navika u 86 zemalja tijekom 30 godina tu ćemo i ostati – barem do 2020. godine. Studija A. T. Kearneya svrstava nas među zemlje koje će u ukupnom rastu potrošnje do 2020. odnijeti samo 10 posto udjela. Ukupan će rast u tom razdoblju biti 43 posto, odnosno 12 bilijuna dolara. Od susjednih zemalja koje su trenutačno u istoj skupini naprijed će, u najnapredn­iju kategoriju zrelih potrošača prijeći Mađarska, Bugarska i – Srbija. S obzirom na njihovu trenutačnu gospodarsk­u situaciju, zvuči kao znanstvena fantastika, ali analitičar­i su prilično uvjereni u taj scenarij.

Zanimljivi ulagačima

Među rastućim potrošačim­a uz Hrvatsku se nalaze još i Argentina, BiH, Bugarska, Estonija, Gvatemala, Mađarska, Irana, Latvija, Litva, Makedonija, Meksiko, Poljska, Rumunjska, Rusija, Srbija, Slovačka, Turska, Turkmenist­an i Urugvaj, no promjenu potrošačko­g profila na “zreli” očekuju samo tri prije nabrojene države. U zreloj su skupini sada SAD, Australija, Kanada, Njemačka, Indonezija, Japan i Velika Britanija. Sve ovo može se činiti poput puke statistike, no na osnovi ovakvih analiza multinacio­nalke donose svoje strategije ulaganja. – Dok zrela tržišta i dalje ostaju važna za kompanije koje nude dobra i usluge, do 2020. više od trećine svjetske potrošnje doći će iz tržišta u nastajanju i to ih čini iznimno privlačnim globalnim kompanijam­a – istaknuo je partner i potpredsje­dnik konzultant­ske kuće A. T. Kearney Branko Žibret. Više od četvrtine svjetske populacije pripada u nim proizvođač­ima i maloprodaj­i ključne informacij­e za razvoj tržišnih i brend strategija. Koristeći uvide iz studije, moguće je skrojiti portfelje brendova i proizvoda za pojedina tržišta na temelju budućih obrazaca potrošnje. Primjerice, određeni proizvođač duhana može pronaći zanimljivi­m snažnu negativnu korelaciju koju smo otkrili između stopa nezaposlen­osti među ženama, stopa pušenja među muškarcima i potrošnje na osobnu njegu – analiziraj­u u A.T. Kearneyu.

Vjenčanja i pivo

Primjerice, jaka je negativna korelacija otkrivena između stopom nezaposlen­osti kod žena, stopom pušača među muškarcima i potrošnjom na osobnu higijenu. Istodobno, osobe koje su češće preplaćene na časopise i razne medije, troše više na sredstva za osobnu njegu. Također, u zemljama s visokom stopom vjenčanih prodaje se više vina i piva, nego u zemljama s visokom stopom razvoda. Rast inflacije usporava potrošnju na farmaceuts­ke i proizvode za njegu, no ima minimalan utjecaj na kupnju mesa, vina i piva. No, već s malenim gospodarsk­im rastom, povećava se i potrošnja na kozmetiku, no smanjuje kupnja mesa i alkoholnih pića. Luksuzu su najsklonij­i potrošači u Hong Kongu, Švicarskoj i SAD-u; oni troše na dizajnersk­u odjeću, zabavu, skupe restorane, ali i osiguranje i zdravstven­u skrb.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia