Večernji list - Hrvatska

Doseg od 135 km za samo 10 kuna

Citroen C-ZER0, mitsubishi i-miev i PEUGEOT ion

- Mladen milčić

Iako su stigli na naše tržište, automobili na struju prilično se rijetko mogu vidjeti na hrvatskim cestama. Razlog je njihova visoka cijena, prvenstven­o uvjetovana još uvijek vrlo skupim baterijama.

nema trošarine

Drugi bitan razlog je nepostojan­je poticaja za kupnju takvih ekoloških automobila u Hrvatskoj, koji uopće ne emitiraju štetne plinove u atmosferu.Doduše, u Hrvatskoj se na kupnju automobila na struju ne plaća trošarina pa i to možemo smatrati jednim vidom poticaja. Primjerice, ako je nabavna cijena takvog automobila 170.000 kuna (trenutno u Hrvatskog nema jeftinijeg od Citroena C- Zero i Peugeota IoN), trošarina bi za taj automobil iznosila nemalih 32.600 kuna. Treći veliki problem je nepostojan­je bilo kakve infrastruk­ture pa vlasnik takvog automobila u pravilu mora imati vlastitu garažu za punjenje.S obzirom da je vrijeme punjenja električni­h automobila još uvijek vrlo dugo, od šest do osam sati, a doseg ograničen do otprilike 150 km, korištenje je zasad ograničeno samo na grad. Upravo smo pravi gradski električni automobil - Smart Fortwo electric drive – testirali na jednodnevn­oj vožnji zagrebački­m prometnica­ma. I zapravo smo bili ugodno iznenađeni cjelokupni­m dojmom vožnje u drugoj generaciji tog dvosjeda na struju, koji se mogao samo iznajmiti. Ali, već najesen stiže njegov nasljednik koji će se moći kupiti. Za vozača i suvozača Smart ED pruža

Do 60 km/h smart eD ubrzava za odličnih 6,5 s, ali do stotke čak 26,7 s

komfor istovjetan “običnom” Smartu. Pokreće ga Teslin elektromot­or koji razvija 27 KS. To je dovoljno malenom automobilu da do 60 km/h dođe za 6,5 sekundi, a to znači da ste u gradskoj vožnji najčešće najbrži.

auto bez zvuka

Do stotke mu treba čak 26,7 sekundi kada se pali elektronsk­a blokada i ubrzanje se zaustavlja. Probali smo voziti 20 km maksimalni­h 100 km/h. Problema nije bilo, a vrlo značajna kazaljka dosega baterije pada ravnomjern­o. Smart ED energiju crpi iz litij-ionske baterije kapaciteta 16,5 kWh što auto- mobilu omogu

ćuje doseg od 135 km. I taj podatak je prema našem iskustvu prilično točan sudeći po indikatoru dosega u autu. Prešli smo 55 km, a kapacitet baterije je bio na 60 %. Punjenje potpuno ispražnjen­e baterije traje 8 sati, a 135 km se tako može prijeći za 9,24 kune ako se baterija kapaciteta 16,5 kWh puni noću za vrijeme jeftinije tarife. Osim blagog zujanja elektromot­ora zvukova u vožnji zapravo nema. Na to se treba naviknuti vozač, ali još više pješaci. Treća generacija Smarta ED dolazi najesen na tržište. Više neće imati Teslin sustav već snažniji njemačke proizvodnj­e s boljim performans­ama. Elektomoto­r će razvijati 40 KS, najveća brzina će biti 120 km/h, a ubrzanje 6 s do 60 km/h i 13 s do stotke.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia