Večernji list - Hrvatska

Štedi i kad mu vozač za štednju nije raspoložen

Neće Piti Koliko god smo se trudili, potrošnju nismo uspjeli natjerati preko 7,8 l/100 km

- Sandra Mikulčić

Volvo S60 isprobali smo u izvedbi DrivE, opremljeno­j turbodizel­skim 1,6-litrenim motorom sa 115 konjskih snaga, start/stop sustavom, punjenjem akumulator­a energijom kočenja i mjenjačem duljih prijenosni­h omjera.

Preglasan motor

Solidne performans­e ipak je uspjela zasjeniti potrošnja. Koliko god smo se trudili, nismo ju uspjeli natjerati preko 7,8 l/100 km. Zamjeramo mu jedino malo preglasan motor, posebno kod kretanja, kad je teškoj limuzini dugoj 463 cm potreban i nešto jači pritisak na papučicu gasa. Dinamičnij­e se može voziti, ali uz veći angažman vozača. Isprobani dizelski motor uparen je s odličnim ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa - uglađen i precizan. Iako može dobro povući, Volvu S60 DrivE prirodnije je lagano krstarenje, uz minimalnu potrošnju goriva. Kad smo odustali od pokušaja da ekologa natjeramo u sprint, potrošnja je u gradskom režimu vožnje pala ispod sedam litara, što je za automobil ovih gabarita i snage izvanredan rezultat.

Samo 4 l/100 km

Dodatno iznenađenj­e uslijedilo je na otvorenoj cesti, gdje je testni S60 bio tek malo iznad četiri litre na stotinu prijeđenih kilometara. Ni u štedljivoj izvedbi Volvo nije štedio kad je o opremi riječ. Kao i u svakom drugom Volvu, model već serijski donosi bitno više od onoga

model u opremi već serijski donosi više od onoga što treba prosječan vozač

što prosječan vozač treba, a takav košta 199.725 kn. Testni je primjerak opremljen i svim sigurnosni­m ‘čudima’ moderne tehnologij­e (automatsko kočenje, otkrivanje pješaka, upozorenje na vozila u mrtvom kutu, budnost vozača), kao i brojnim elementima koji dodatno podižu razinu sigurnosti i komfora. Uz Momentum opremu, sve je to cijenu testnog primjerka podiglo na 274.900 kuna.

bogatija izvedba i dodatna oprema cijenu su podigle na 274.900 kuna

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? sigurnost Donosi sustave
za budnost vozača, otkrivanje pješaka, mrtvi
kut...
sigurnost Donosi sustave za budnost vozača, otkrivanje pješaka, mrtvi kut...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia