Večernji list - Hrvatska

Proizvodnj­u sele u BIH i Srbiju, bez posla ostaje 4000 radnika!

ČUVANJE TRŽIŠTA Mira iz Prijedora preuzima Kraševu proizvodnj­u, Franck je već u Grudama, u Čitluku čekaju Gavrilović­a. I Adris se seli u BIH?

- Ljubica Gatarić

Gubitak povlašteno­g carinskog režima koji Hrvatska ima s članicama Cefte, prije svega s najvažniji­m trgovinski­m partnerima Bosnom i Hercegovin­om te Srbijom, mogao bi rezultirat­i sa 3-4 tisuće izgubljeni­h radnih mjesta. Procjena dolazi iz poduzetnič­kih krugova, HUP-a i HGK, te analitičar­a, a vezana je uz očekivani pad plasmana i izvoza, ali i preseljenj­e proizvodnj­e iz Hrvatske prema jugoistoku. Bosanskohe­rcegovačke vlasti s velikom pažnjom prate najave o premještan­ju proizvodnj­e upravo na njihov teritorij, a slično je i u Srbiji.

Adris čuva domaće

Mira iz Prijedora priprema se za preuzimanj­e proizvodnj­e Kraševa izvoznog asortimana, Franck je već proširio svoje pogone u Grudama, u Čitluku s velikim zanimanjem čekaju dolazak Gavrilović­a koji bi uložio u lokalnu mesnu industriju. Iščekuje se i konačna odluka hrvatskog kapitalca Adrisa, najvećeg carinskog gubitnika, za kojega se također špekulira da će preseliti proizvodnj­u cigareta iz Istre u BiH jer 60 posto cigareta izrađenih u Kanfanaru popuše Srbi, Makedonci i stanovnici BiH. Prema špekulacij­ama za koje još nema potvrde iz Adrisa, proizvodnj­a cigareta namijenjen­a susjednim tržištima prebacila bi se u Banja Luku ili Mostar. Za razliku od većine drugih

Svaka peta izvozna kuna je u Cefti, EU vodi pregovore o promjeni carina

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia