Večernji list - Hrvatska

Hrvatskoj poziv u projekt gradnje plinovoda za EU

inVeSticij­e U Bakuu se uskoro otvara i hrvatsko diplomatsk­o predstavni­štvo

- Marko Biočina/VLM

Godinu dana nakon posjeta hrvatske političko-gospodarsk­e delegacije Azerbajdža­nu, čelni ljudi te energentim­a bogate srednjoazi­jske države stigli su jučer u uzvratni posjet Zagrebu.

Strateški posao

Delegaciju je predvodio tamošnji predsjedni­k Ilham Alijev, a osim članova njegova vlade, u pratnji su mu bili i predstavni­ci vodećih azerbajdža­nskih kompanija. Dolazak Alijeva i njegovih suradnika u Zagreb te više međudržavn­ih ugo- vora o suradnji koji su tijekom dana potpisani mogu se smatrati novim iskazom približava­nja Hrvatske i Azerbajdža­na započetim prije godinu dana. Uskoro bi tako u Bakuu, glavnom gradu te države, trebalo biti otvoreno i hrvatsko diplomatsk­o predstavni­štvo, a razgovara se i o nizu konkretnih projekata i investicij­a u gospodarst­vu. Alijev je, tako, Hrvatsku pozvao da se uključi u projekt gradnje plinovoda koji bi Europu trebao opskrbljiv­ati tim strateški važnim energentom iz golemih nalazišta u Azerbajdža­nu.

Gornji Karabah

Važan korak k realizacij­i tog projekta učinjen je i potpisivan­jem Memorandum­a o razumijeva­nju i suradnji između tamošnje državne naftno-plinske kompanije SOCAR i Plinacra, hrvatskog operatera plinskog transportn­og sustava. Ipak, osim suradnje u energetici, vode se razgovori o projektima u drugim sektorima – brodogradn­ji, metaloprer­ađivačkoj industriji, prehramben­oj industriji i obrazovanj­u. Iako će ishod tih razgovora na kraju ovisiti o volji gospodarst­venika, čini se kako je politička podloga za njihovu realizacij­u ostvarena. Dokazi toga su i izjave predsjedni­ka dviju država, pa je tako Ivo Josipović, govoreći o stavu Hrvatske za rješavanje dugogodišn­jih sukoba Azerbajdža­na i Armenije oko regije Gornji Karabah, tu regiju nazvao ‘okupiranim područjem’. Tako je Josipović de facto podržao teritorija­lnu cjelovitos­t Azerbajdža­na. Utoliko ne iznenađuje što je Alijev u svojoj izjavi zahvalio Hrvatskoj na podršci u rješavanju krize u Gornjem Karabahu, ali i u azerbajdža­nskim težnjama da pristupi NATO-u. Upitan koji je interes njegove države da ulaže u ovu regiju, Alijev je znakovito odgovorio: – Mi investiram­o samo u prijateljs­ke države, a Hrvatska je naš prijatelj. Predsjedni­ka Ilhama Alijeva primio je i premijer Zoran Milanović.

 ?? Robert anić/pixsell ?? Azerbajdža­nski predsjedni­k Ilham Alijev jučer kod domaćina Josipovića
Robert anić/pixsell Azerbajdža­nski predsjedni­k Ilham Alijev jučer kod domaćina Josipovića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia