Večernji list - Hrvatska

Ili Ivan Jakovčić ulazi u Vladu ili novog ministra turizma bira premijer

oštra poruka ids-u Želim političkog ministra koji nešto zna o poslu. A o ovom poslu predsjedni­k IDS-a sigurno nešto zna. Budemo li tražili ministra iz redova stručnjaka, ja ću ga tražiti, kaže Milanović

- Vanja Moskaljov/VLM, Marko špoljar/VLM

Ili će upražnjeno mjesto ministra turizma popuniti šef IDS-a Ivan Jakovčić ili će o tome odlučivati premijer Zoran Milanović jer, kako je jučer rekao, nije važno što šefovi koalicijsk­ih stranaka žele, već što im dužnost nalaže. Premijer je aludirao na Jakovčićev­u više puta izraženu želju da postane europarlam­entarac. – A tko mene pita što ja želim, ja sam odgovoran da izvučem ovu zemlju iz krize. Zato smo i Jakovčića pozvali u Vladu. Želim političkog ministra koji nešto zna o poslu. A o ovom poslu predsjedni­k IDS-a sigurno nešto zna. Ako ćemo tražiti ministra iz redova stručnjaka, ja ću ga tražiti, od IDS-a očekujem političkog ministra – zaključio je Milanović i time otklonio svaku mogućnost da Jakovčić u Vladu pošalje nekog nestranačk­og stručnjaka.

sam se nudio

Milanoviće­v poziv Jakovčiću da uđe u Vladu može se tumačiti dvojako. Ako prihvati ponudu i postane član Vlade, neće više biti toliko kritički nastrojen prema njoj, a ako odbije, onda je velika mogućnost da IDS napusti koaliciju pa će pre- mijer opet imati mir. Izlaz IDS-a iz koalicije mnogim esdepeovci­ma ne bi bio mrzak. Štoviše, neki računaju čak da bi IDS u tom slučaju u samo dva mjeseca mogao postati potpuno marginalna stranka koja više nikad neće imati snage uzdrmati vladu Zorana Milanovića. – Kako stvari sada stoje, IDS u samo dva mjeseca može izgubiti europske izbore, izbore za istarsku Skupštinu, mjesto u Vladi, a možda i mjesto župana. Time bi se pretvorio u patuljka koji ima samo dva zastupnika u Saboru – kaže naš izvor iz SDP-a. Iako je Jakovčić najavio da će na europske izbore iza- ći s nezavisnom listom, u posljednja dva dana preko medija poslao je poruku premijeru da bi rado prihvatio njegov “poguranac” u Europarlam­ent, odnosno poziv na listu SDP-HNSHSU.

Ništa od trgovine

Naš izvor iz SDP-a tvrdi da nikako neće pristati na trgovinu u kojoj bi Jakovčiću osigurali mjesto u Europskom parlamentu, a zauzvrat bi Jakovčić nagovorio Borisa Miletića da mjesto gradonačel­nika Pule prepusti esdepeovcu Peđi Grbinu. Uostalom, upravo takvu vrstu trgovine prvi je javno iznio baš Jakovčić u intervjuu za Globus lani u studenome. Tada je kazao da je Milanoviću rekao kako ne želi mjesto u Vladi, nego u Europarlam­entu na što mu je Milanović, navodno, rekao da može postati europarlam­entarac ako Pulu prepusti SDP-u. – Neću pristati na drugu listu iako bi mi to bio lakši put. Neću reći da nekakvih “ponuda” nije bilo, ali Jakovčića se ne može kupiti – rekao nam je jučer šef IDS-a Ivan Jakovčić.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia