Večernji list - Hrvatska

Prijatelji Hrvati, sada možete u Europsku uniju

dOgOVOr Ljubljansk­a banka rješavat će se sukcesijom, a Slovenija će hrvatski ugovor ratificira­ti do kraja ožujka

- Andro Bernardić/vlm

Jučer ujutro uklonjena je vjerojatno posljednja prepreka ulasku Hrvatske u EU. Hrvatski i slovenski premijeri Zoran Milanović i Janez Janša potpisali su u Mokricama memorandum o suglasnost­i kojim je dogovoreno da će se problem Ljubljansk­e banke rješavati u okviru sukcesije.

Više nema prepreka

– Ovaj memorandum rješava posljednje otvoreno pitanje između dviju država koje je stajalo na putu ratifikaci­je hrvatskog pristupnog ugovora s EU. Veselimo se suradnji sa susjednom i prijateljs­kom Hrvatskom u Europskoj uniji – rekao je Janša dodavši da će Slovenija u parlamentu već ovoga tjedna pokrenuti postupak ratifikaci­je koji bi trebao biti gotov do kraja ožujka. Milanović je ista- knuo da napokon imamo dogovor koji zadovoljav­a i jednu i drugu stranu – Dogovor je tražio malo dobre volje, malo kontakata i djelovanja stručnjaka. Dobili smo memorandum koji je kratak i jasan – komentirao je Milanović izrazivši nadu da za dvije i pol godine, kada bi Hrvatska trebala ući u schengensk­i prostor, granice u Bregani više neće biti. Hrvatski premijer izrazio je i žaljenje što Ljubljansk­a banka posljednji­h 20 godina ne posluje u Hrvatskoj: – Bila je to banka od povjerenja u kojoj je i dio moje obitelji držao novac. Da su ovi problemi bili riješeni početkom devedeseti­h, Ljubljansk­a banka mogla je prva ući na hrvatsko tržište i zaraditi milijarde. To se nije dogodilo i zato dugih 20 godina kasnije mi ovako razgovaram­o. Iako Ljubljansk­e banke trenutačno nema na hrvat- skom tržištu, odgovorom na novinarsko pitanje o njenu eventualno­m ulasku Janša je dao naslutiti da to nije nemoguće.

Obje strane popustile

– Hrvatska 1. srpnja postaje dio jedinstven­og europskog tržišta gdje vrijede načela slobodnog kretanja kapitala i ljudi. Pravila koja vrijede za bankarski sektor svake članice vrijedit će i za Hrvatsku – rekao je Janša. U pregovorim­a o Ljubljansk­oj banci popustile su obje strane. Hrvatska je pristala na slovenski zahtjev da se to pitanje rješava u sklopu pregovora u sukcesiji, a Slovenija je odustala od izričitog zahtjeva da Hrvatska povuče tužbe protiv Ljubljansk­e banke na hrvatskim sudovima. Umjesto toga, ti će sudski postupci biti stavljeni u mirovanje pa postoji mogućnost i da se ponovno pokrenu ne postigne li se sporazum.

 ??  ?? Milanović i Janša: označava li memorandum kraj nesuglasic­a?
Milanović i Janša: označava li memorandum kraj nesuglasic­a?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia