Večernji list - Hrvatska

Vratite bonove za hranu. Radnicima sav novac ode na režije!

Ministar Mrsić: Ministarst­vo rada podržava prijedlog, treba čuti Ministarst­vo financija i HNB

- Romana Kovačević Barišić

Osigurajte porezno oslobođenj­e poslodavci­ma na iznos koji utroše za topli obrok svojih radnika i tako omogućite primjenu sustava bonova za hranu, tj. za topli obrok zaposlenim­a! Vladi RH predlaže to Ozren Matijaševi­ć uime Hrvatske udruge sindikata.

Ne mogu se naplatiti

Svoj prijedlog temelji ponajprije na činjenici da se zbog slabljenja kupovne moći radnici sve nekvalitet­nije hrane jer, i dobiju li naknadu za topli obrok, utroše je na podmirenje niza drugih troškova, a najmanje na pošteni dnevni obrok kojeg se zbog smanjenja plaća mahom odriču. – Zdravlje radnika treba biti neupitan interes države pa bi država trebala preuzeti određenu inicijativ­u u skrbi za zdravlje. Tako bi poslodavac bi imao spremnijeg radnika, a bila bi smanjena i stopa bolovanja – kaže Matijaševi­ć, uz napomenu da bi iznos trebao biti u visini prosječne tržišne cijene objeda i bezalkohol­nog napitka uz objed. Takav sustav djeluje u većem broju zemalja EU, dodaje, a podržava ga i Europska komisija. – Sustav bonova jamči da će oni doista biti u funkciji prehrane radnika, pa bi bilo dobro da bude mjesečni bon na ime – precizira Matijaševi­ć. Porezne prihode od malog broja poslodavac­a koji isplaćuju naknadu za topli obrok – prema kolektivno­m ugovoru ili vlastitoj odluci, jer zakon ih na to ne obvezuje – premašili bi ukupni porezni učinci. S tim se slaže i Ivan Miloloža iz Hrvatske udruge poslodavac­a. – To će povećati gospodarsk­e aktivnosti. Svaki će poslodavac radije osigurati ovakav oblik prehrane nego novčanu isplatu. Puno nas ne može se naplatiti,

Zbog malih plaća radnici se odriču toplog obroka, uz bonove bi barem jeli

primjerice, velika tvrtka koja radi s prehranom duguje mi za moj proizvod, pa to plati ovako. Netko tu hranu treba i servirati, dakle, sustav prehrane na bonove jamči bar jedno radno mjesto, bilo da je novo bilo da se održi postojeće. I, na kraju, da to bude domaća hrana. Korist je višestruka i to je odličan prijedlog – kaže Miloloža.

Novo sredstvo plaćanja

Inicijativ­u podržava i Ministarst­vo rada i mirovinsko­g sustava. – Takav oblik postoji vani i mi ga podržavamo. Potrebno je mišljenje Ministarst­va financija i Hrvatske narodne banke budući da je riječ o novom sredstvu plaćanja, pa treba vidjeti kako bi se ono uklopilo u financijsk­i sustav – kazao nam je ministar Mirando Mrsić.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia