Večernji list - Hrvatska

Spalili radove jer nisu zadovoljni novim pravilniko­m

Doktorati u plamenu Nisu protiv pooštrenja kriterija, kako im se prigovara, nego protiv njihove neprimjere­nosti

- irena Kustura irena.kustura@vecernji.net

U znak protesta protiv Pravilnika o napredovan­ju u zvanjima, čiji kriteriji nisu ni preteški ni oštri, nego kako se već danima upozorava neprimjere­ni području društvenih i humanistič­kih znanosti, šest mladih znanstveni­ka jučer je zapalilo svoje znanstvene radove, knjige i doktorate. Točno u deset sati pred zgradom Ministarst­va obrazovanj­a u pepeo su pretvorili 5,6 ili 7 godina svog intenzivno­g rada. – Ono što nas posebno boli jest što je, među ostalim, Pravilnik direktno usmjeren protiv publiciran­ja na

“Ako ćemo logikom Vijeća, onda nam ne trebaju sveučilišt­a jer postoje bolji u svijetu

sr. sc. Hrvoje jurić

docent

hrvatskom jeziku i kod hrvatskih izdavača. Maliciozno je reći da je u Hrvatskoj lako objaviti, objavljuje­mo mi vani, nismo protiv oštrijih kriterija, ali jesmo protiv neprimjere­nih – objasnio nam je razlog prosvjeda Hrvoje Jurić, znanstveni­k koji je doktorirao prije šest godina.

prosvjed je nastavak

– Ako nam ne trebaju hrvatski časopisi, onda možemo reći da nam ne trebaju ni sveučilišt­a, fakulteti, instituti jer je toliko dobrih u drugim krajevima svijeta. Toliko je dobrih sveučilišt­a na Šangajskoj listi pa što će nam onda ova naša. Možemo ih ukinuti – ironično komentira docent Jurić. – Mi želimo da se taj pravilnik opozove, postoje mehanizmi da se to napravi jer ga je Nacionalno vijeće napravilo protuproce­duralno. Nacionalno­m vijeću nadređen je Sabor i postoje mehanizmi kako ga mogu opozvati. U njegovoj izradi trebali su sudjelovat­i znanstveni­ci i akademska zajednica – naglašava Jurić. Jučerašnji prosvjed šesteročla­ne skupine mlađih znanstveni­ka samo je nastavak upozorenja koje su prošlog tjedna izrekli njihovi stariji kolege, među njima i dekan zagrebačko­g Filozofsko­g fakulteta Damir Boras i bivša mini- strica znanosti Milena Žic Fuchs, predsjedat­eljica Stalnog odbora za humanistič­ke znanosti Europske komisije. Nacionalno vijeće za znanost Pravilnik je donijelo pred sam kraj svog mandata, koji im istječe sredinom mjeseca. No, članovima Vijeća i predsjedni­ci Maji Vehovec to nije bilo sporno.

može izdržati tri godine

U izjavi za HRT jučer je kazala da novo Nacionalno vijeće može povući u cijelosti novi problemati­čni Pravilnik ili ga izmijeniti. – Trebaju ga u miru proučiti i onda izmijeniti jer ništa nije idealno da bi trajalo 10 godina. Ovo za društvene znanosti može izdržati 3 ili 4 godine, a nakon toga to treba prilagodit­i – kazala je Vehovec i dodala da su mnogi podlegli panici i “vatrenoj stihiji” a da nisu ni proučili o čemu je riječ. Kaže da je ostala većina starih kriterija te da su mladi znanstveni­ci tražili od nje i Vijeća da pooštre kriterije. No, prema riječima znanstveni­ka humanistič­kog i društvenog područja, problem je u tome što kriteriji nisu pooštreni, nego su doneseni neprimjere­ni.

 ??  ?? vatra U metaln
oj kantivatra pepeo jeu nekolipret­vo
rila ko godina rada znanstsvak­og
od venika su sudjelo koji
valiu prosvj
edu
vatra U metaln oj kantivatra pepeo jeu nekolipret­vo rila ko godina rada znanstsvak­og od venika su sudjelo koji valiu prosvj edu
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia