Večernji list - Hrvatska

Hranom protiv

Ugljikohid­rati vas čine tromima, riba, povrće i voće daju potrebnu snagu

- Tanja Božić/VLM tanja.bozic@vecernji.net

Toliko željeno proljeće vrlo čest prati i njegov ne tako željeni suputnik – umor. Usporenost, neispavano­st, nizak tlak, sklonost prehladama i infekcijam­a, alergije na bilje i pelud te nečista i blijeda koža tek su neki od simptoma koji prate promjenu godišnjeg doba.

Nije bolest, ali je problem

Proljetni umor, kako medicina naziva ovakvu skupinu simptoma, nije bolest, no može zadati poprilično tegoba u svakodnevn­im obavezama, na poslu, školi, učenju... Nipošto nije riječ o bolesti, već proljetni umor opisuju kao utjecaj dugotrajne zime na bioritam jer smo se za hladnih zimskih mjeseci

Svježe namirnice i samoniklo bilje tretirajte što kraće ili ih jedite sirove

i tamnijeg doba godine lošije hranili, manje kretali, boravili u presuhim grijanim prostorima ... Promjene tlaka koje prate dolazak toplijeg dijela godine i oscilacije u temperatur­ama zraka ne idu na ruku onima s oslabljeni­m imunitetom, sklonima depresiji, a posebno ih teško podnose meteoropat­i kojima će trebati dvostruko više energije da “prehodaju” dan. Uzimanje nadomjesta­ka za hranu, čemu je sklono sve više ljudi, nije pravo rješenje jer nudi privremeno “krpanje” stanja organizma. Prihvatlji­vije rješenje nalazi se u pravilnom i korisnom odabiru namirnica koje će pomoći oživljavan­ju usnulog organizma, ubrzati metaboliza­m, osvježiti, hidratizir­ati i osnažiti tijelo. Za početak “pospremite” organizam i riješite se toksina koji su se nakupili. Prvi korak na putu k tome su namirnice čistači, a riječ je o samoniklom bilju.

Samoniklo bilje – lijek

Šparoge, koje ovo proljeće prati i nepopularn­a mjera naplaćivan­ja 50 lipa po komadu, najbolje su što možete pripremiti jer će očistiti krvotok, bubrege i mjehur, sjajan su diuretik i obiluju aminokisel­inama blagotvorn­im za živčani sustav. Divlja mlada kopriva koju možete ubrati bez naknade odlična je za variva, čajeve, juhe, a možete je priprema- ti kao špinat. Preporučuj­e se svima kojima nedostaje željeza. Pokušajte što manje termički obrađivati proljetne namirnice jer tako gube dragocjene vitamine. Pokušajte pripremati smoothieje s voćem i žitaricama te probiotici­ma, frape ili krem-juhe u blenderima, što će ujedno uštedjeti vrijeme. Ovako će se znatno ublažiti simptomi proljetnog umora uz, dakako, neizbježnu tjelesnu aktivnost. Ako niste pobornik vježbanja, odaberite šetnju, vožnju biciklom ili na posao odite pješice umjesto automobilo­m. Više kretanja, šetnje i disanja neophodno je kako bi kisik neophodan za revitaliza­ciju duha i tijela ušao u organizam. Vratit će vam se i boja u lice te popraviti ten.

 ??  ?? Mrkva narezana na kolutiće može zamijeniti grickalice
Mrkva narezana na kolutiće može zamijeniti grickalice
 ??  ?? Mlada zelena salata neka bude prilog svakom obroku
Mlada zelena salata neka bude prilog svakom obroku
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia