Večernji list - Hrvatska

Isti slučaj, različit stav: sud je zbog zastare odbio izručiti Mustača

ODluka Sud u Velikoj Gorici odlučio i da se Mustaču vrate putovnica i osobna

- Ivana jakelić ivana.jakelic@vecernji.net

Jedan davni zločin, dvije osobe čije izručenje zbog spomenutog zločina traži Njemačka, dva suda i dvije dijametral­no suprotne odluke o istoj stvari. Tako bi se ukratko mogao opisati slučaj ubojstva Stjepana Đurekovića nakon što je jučer izvanraspr­avno vijeće Županijsko­g suda u Velikoj Gorici odbilo izručenje Zdravka Mustača Njemačkoj.

Šef saveznog SDS-a

Kao što je poznato, Njemačka je izručenje Zdravka Mustača, nekadašnje­g šefa jugoslaven­ske Službe državne sigurnosti (SDS) i nadređenog Josipu Perkoviću, tražila zbog sumnje da je pomogao i poticao na ubojstvo Stjepana Đurekovića, bivšeg komercijal­nog direktora Ine, koji je ubijen 1983. u Münchenu. I dok je zagrebački Županijski sud u srijedu odlučio da se Perković, čije izručenje Nijemci traže zbog sumnje da je pomagao u Đurekoviće­vu ubojstvu, izruči Njemačkoj jer nema zapreka za njegovo izručenje te da u tom slučaju nije nastupila zastara, Županijski sud u Velikoj Gorici zauzeo je dijametral­no suprotan stav. Izvanraspr­avno vijeće Županijsko­g suda u Velikoj Gorici, kako je objasnio Ante Zeljko, glasnogovo­rnik suda, zauzelo je stav da je u odnosu na Mustača nastupila zastara te da je to prepreka za izručenje. – Stav ovog vijeća bio je da se bez obzira na članak 10. Zakona o pravosudno­j suradnji u kaznenim stvarima, u kojem se kaže da se ne treba provjerava­ti dvostruka kažnjivost, odnosno je li djelo za koje se izruče-

ante zeljko Stav našeg vijeća bio je da se, bez obzira na dvostruku kažnjivost, treba provjeriti postoje li zapreke zahtjevu za izručenje

glasnogovo­rnik suda

nje traži kažnjivo i u Njemačkoj i u Hrvatskoj, ipak obveza vijeća da se provjeri postoji li zakonska zapreka izručenju. U ovom slučaju, prema zakonu iz 1991., nastupila je relativna zastara, a zastara je zapreka za izručenje – kratko je objasnio sudac Zeljko. Dodao je i da su Mustaču ukinute mjere opreza, određene nakon što mu je ukinut istražni zatvor. Drugim riječima, Mustaču se vraćaju osobna iskaznica i putovnica te može napustiti mjesto prebivališ­ta.

Pravna zavrzlama

Odlukom je očekivano bila zadovoljna Sanja Ormuž, Mustačeva branitelji­ca, dok je Mustač na novinarske upite samo kratko kazao: – Ništa, ništa neću reći. Ova odluka još nije pravomoćna jer stranke na nju imaju pravo žalbe, a ne treba sumnjati da će i ona dodatno zakomplici­rati cijelu pravnu priču u slučaju Đureković. Jer o eventual- nim žalbama odlučivat će Vrhovni sud, koji će se tako suočiti s različitim pravnim tumačenjim­a iste situacije – je li ili nije nastupila zastara za ubojstvo Stjepana Đurekovića te, ako je nastupila, je li to prepreka za izručenje bilo Perkovića, bilo Mustača Njemačkoj. Cijeloj priči zasigurno ne pridonose ni stavovi pravnih stručnjaka koji različito tumače odredbe Zakona o pravosudno­j suradnji u kaznenim stvarima. Kada se tome dodaju već dvije postojeće odluke Vrhovnog suda, koje na različiti način tretiraju zastaru kao razlog (ne)izručenja (slučaj krađe i prijevare), jasno je da je pravna zbrka potpuna te da pravni rasplet slučaja Đureković još ni približno nije blizu.

 ??  ?? Mustač u pratnji odvjetnika Nobila dolazi na sud
Mustač u pratnji odvjetnika Nobila dolazi na sud

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia