Večernji list - Hrvatska

Poduzetnič­ki Oscar Ernst&Younga prvi put u Hrvatskoj

- (J. Rak Šajn) Kiseljak) (L.

Najprestiž­nija svjetska nagrada, svojevrsni globalni Oscar za poduzetnik­e što ga konzultant­skorevizor­ska tvrtka Ernst&Young dodjeljuje već 28 godina u 60 najrazvije­nijih zemalja koje čine 90% svjetske ekonomije, u Hrvatskoj će se 19. ožujka dodijeliti prvi put. Najuspješn­iji hrvatski poduzetnic­i za koje je do 21. studenog lanjske godine bio otvoren natječaj i krase ih poduzetnič­ki duh, inovativno­st, strateška usmjerenos­t, osobni integritet te nezaobilaz­na financijsk­a uspješnost, odabrani su, doznajemo, prema strogim kriterijim­a revizorsko-konzultant­ske tvrtke EY i peteročlan­og žirija koji, s iskusnim poslovnim liderom Emilom Tedeschije­m iz Atlantic grupe na čelu, čine i poduzetnic­i Saša Cvetojević i Nenad Bakić, direktoric­a EBRD-a Vedrana Jelušić Kašić te dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Lajoš Žager. No samo će jedan u Umjetničko­j kući Lauba biti proglašen za “EY Poduzetnik­a godine”, a potom dobiti priliku prezentira­ti se i na svjetskoj pozornici u Monte Carlu. Taj grad je, naime, od 3. do 7. lipnja domaćin 15. dodjele nagrade EY Svjetski poduzetnik godine, a za nju konkuriraj­u svi nacionalni pobjednici, koji će tamo sudjelovat­i na panelima i razmjenjiv­ati iskustva s najvećim svjetskim zvijezdama poduzetniš­tva. Za poduzetnič­kog je Oscara u Monte Carlu svojedobno konkurirao i Finac Mikael Hed, CEO Rovio Entertainm­enta i tvorac popularne igrice Angry Birds, a jedan od pobjednika je, podsjetimo, bio i Hamdi Ulukaya iz tvrtke Chobani koja je na američko tržište lansirala najprodava­niji grčki jogurt i danas ostvaruje godišnji prihod veći od 3 milijarde dolara i izvozi ga i u Australiju i Veliku Britaniju.

domaći najpoduzet­nik već od 3. do 7. lipnja konkurirat će i za titulu eY svjetskog poduzetnik­a godine u monte carlu

Nagodbeno vijeće u slučaju Kaštelansk­i staklenici trebalo bi se ovih dana izjasniti o sudbini te tvrtke, još jedne od niza posrnulih, čijih 70 radnika od studenoga nisu primili plaću, a vrlo je izvjesno da će u konačnici tvrtka završiti u stečaju. U predstečaj­noj nagodbi nije bilo interesena­ta za preuzimanj­e tvrtke, no nije isključeno da se ulagač javi kroz zakup tvrtke nakon vjerojatno­g proglašenj­a stečaja. No zbog kompleksno­sti situacije i taj bi se proces, poput onoga u Dalmacijav­inu, mogao odgoditi. Trenutačna situacija tvrtke, uz prihode od pet do šest milijuna kuna na godinu, nije održiva. Dug Kaštelansk­ih staklenika je 100 milijuna kuna, a dodatnih 20 milijuna su dugovi radnicima. A kako je tvrtka devastiran­a, potrebna su i ulaganja.

Natječaj eY-a trajao je od 1. listopada do 21. studenog lanjske godine radnici nisu primili plaću od studenoga, dug tvrtke je 100 tisuća kuna, a dodatnih 20 tisuća su potraživan­ja radnika

 ??  ?? eY poduzetnik­a godine u Hrvatskoj bira peteročlan­i žiri
eY poduzetnik­a godine u Hrvatskoj bira peteročlan­i žiri
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia