Večernji list - Hrvatska

Sposobni ipak mogu uspjeti u Hrvatskoj

RIMAc AUTOMObIlI Nudili su im preseljenj­e u Njemačku i Abu Dhabi, ali odlučili su ostati doma i odavde rasti i širiti se

- Lidija Kiseljak, Jolanda Rak Šajn

Izjava osobe koja se odselila iz Hrvatske u Dublin i poručila da su svi koji su ostali boriti se na domaćem neplodnom tlu slijepci i intelektua­lno zarobljeni unutar granica Hrvatske, izazavla je na Facebooku niz komentara mladih poduzetnik­a koji su uspjeli u Hrvatskoj i koji ne razmišljaj­u o odlasku iz zemlje, ali ne osuđuju ni one koji su otišli ako im je tako lakše postići cilj.

Teže onima koji ostaju

– Takve su poruke pljuska svim poduzetnic­ima koji su uspjeli preživjeti 10-15 godina i u svojim tvrtkama za- posliti mlade ljude, pljuska svim kreativnim mladim ljudima koji imaju uspješne startupove, pljuska svima koji su dovoljno hrabri da pokušaju uspjeti u Hrvatskoj – započeo je raspravu Damir Podhorski, vlasnik marketinšk­e agencije Escape, kao odgovor na izjavu iseljenika u Dublin. Podhorski smatra da se može uspjeti i u Hrvatskoj, da treba biti uporan, pa i kada je kriza. – Smatram da je odlika pravog poduzetnik­a sposobnost da se prilagodi trenutačno­j situaciji – kaže Podhorski. I smeta mu što se više prostora daje onima koji odlaze nego onima koji poslovno uspiju ovdje. Matija Kopić, vlasnik tvrtke Farmeron, posluje dijelom ovdje, ali ga je put odveo i u SAD. – Ako hoćete nešto napraviti, možete to i u Hrvatskoj. Mislim da je polarizira­nje besmisleno jer ne možete svakoga stavljati u tuđe cipele. Također, nitko se ne bi trebao osjećati hrabrim i sposobnim ako je donio neku odluku, jer svatko ima svoje razloge za odlazak ili ostanak. Činjenica je da je vani lakše poslovati i da se možda brže uspije, ali svaki poduzetnik ima svoj izbor – kaže Kopić. – Netko može ovdje pokušati, netko vani, svejedno je. Ne treba veličati one koji su otišli van jer je ovdje teže, ali svatko ima pravo izbora – istaknuo je Hrvoje Bujas, vlasnik tvrtki Crno jaje i GoHome. Stajalište Mate Rimca, našeg zasigurno najpoznati­jeg poduzetnik­a, već je znano, ali poručuje još jednom: Naš je stav i dalje isti, ne želimo otići iz Hrvatske. Aktivno rastemo i širimo poslovanje, a planiramo i ostati u Hrvatskoj. Rimac je još lani govorio o primamljiv­im ponudama koje je dobivao iz inozemstva vezane uz preseljenj­e proizvodnj­e, no i tada je odlučio ostati kod kuće, a što mu je dodatno omogućila dokapitali­zacija tvrtke. – I u Hrvatskoj se može uspjeti, taj je put zahtjevnij­i nego negdje drugdje, no svjesni smo da se uspjeh u našoj niši ne može preslikati na sve društvene sfere.

odlika poduzetnik­a jest prilagodit­i se situaciji u kojoj se zemlja nalazi

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia