Večernji list - Hrvatska

Zebra se sprema poput konjetine, dok je krokodil najbolji u woku

Egzotično Ovo je meso često nutritivno prihvatlji­vije od svinjetine ili puretine

- Piše tanja Božić

Naši se ljudi često hvataju za glavu kada je riječ o pripremi mesa egzotičnih životinja – poput krokodila ili zebre, klokana, bizona, noja(koje se odnedavno može kupiti i kod nas u nekim trgovačkim centrima) – a istovremen­o zaboravlja­ju da je morski pas gotovo svakodnevn­o u ponudi bolje opskrbljen­ih ribarnica, dok se divljač – srnetina, veprovina, konjetina ili meso kunića – dostupna u mesnicama, na tržnicama, ali i u trgovačkim lancima. Francuzi npr. godišnje pojedu 4,7 milijuna kilograma konjetine. Meso noja, klokana ili krokodila u australsko­j kuhinji nije novost, kao što to kod nas nisu istarski boškarin, koji se na menijima našao unatoč činjenici da je riječ o zaštićenom autohtonom govedu, ili domaći zagorski puran. Meso klokana najzastupl­jenije je meso u Australiji, nakon govedine, a i okus mu je vrlo sličan. K tome je i znatno siromašnij­i kolesterol­om, što ga svrstava u hranu koja se preporučuj­e

Popularni poput govedine

Klokan se u Australiji uzgaja na farmama i smatra mesom za svakodnevn­u upotrebu, dok su zebra i krokodil egzotičnij­i onima koji su na dijeti. Nojevo meso se čak i ne smatra divljim s obzirom na to da se nojevi uzgajaju na farmama, a godišnje se izveze oko 1,2 milijuna kilograma. Klokanovo meso je crveno i vrlo mekano, a poznato je i pod nazivom – australus. Krokodilsk­o meso okusom je najsličnij­e svinjskom ili ribljem mesu, a koriste ga čak i proslavlje­ni kuhari u televizijs­kim emisijama.

Manje masno i aromatično

Kuhari s više ili manje znanja svojim će gostima ponuditi meso bizona ili divljeg zeca, a svi koji ne mogu odoljeti dobrom čobancu, od sada ga mogu pripremiti i od medvjeđeg mesa. Meso bizona ima nižu razinu masti od govedine i čak 40 posto više proteina od junetine. U samo jednom serviranju meso bizona vašim će gostima, uz bogat okus, osigurati i izvrstan omjer željeza, cinka i antioksida­nsa. Malom količinom masnoće (0,5 g na 100 g) može se pohvaliti i meso zebre, koje ima trećinu kalorija koje se nalaze u goveđem odresku iste veličine. Meso zebre pak odabir je ne samo kuhara koji teže originalno­sti nego i brojnih sportaša jer uz cink, koji pomaže imunitetu, sadrži i vitamin B12.

Kod nas se na ribarnici nude i morski psi pa to nikome nije čudno

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia