Večernji list - Hrvatska

I mlade poduzetnic­e uspijevaju doma i ne razmišljaj­u o odlasku

-

Najbolja mlada hrvatska poljoprivr­ednica u 2014. Martina Petrović iz Vukojevaca kraj Našica, koja se bavi uzgojem crne slavonske svinje „fajferice“, kaže da vremena nisu sjajna za poljoprivr­ednike i samo jedna malo veća neplaćena narudžba dovoljna je da ih uništi. Ipak, i kad bi se iselila iz Hrvatske trebalo bi joj pet godina da se snađe pa će radije toliko vremena potrošiti kako bi se borila za boljitak svoje farme kod kuće i zaštitu mesa i mesnih proizvoda od fajferice. Kristina Rabar (26) još je jedna uspješna domaća poduzetnic­a, vlasnica startup tvrtke Optimus Consulting, koja pomaže istarskim poduzetnic­ima da dobiju bespovratn­a sredstva iz Bruxellesa. Nije u redu osuđivati ikoga za odluku o ostanku i pokušaju mijenjanja određenih stvari, ili odlasku – poručuje Aron Stanić iz tvrtke Inchoo, koja pruža usluge izrade cjelovitih rješenja za online trgovinu.

Pomoć institucij­a

Matija Žulj, predsjedni­k uprave Agrivija, kaže kako je bilo ponuda da svoj inteligent­ni sustav za online upravljanj­e poljoprivr­ednim gospodarst­vom, organizaci­ju i optimizaci­ju proizvodno­g procesa te povećanje prinosa i dobiti vode iz neke druge zemlje uz pomoć stranih investitor­a. No nisu htjeli mijenjati cijeli život pa su priču posložili tako da globalni biznis operativno vode iz Hrvatske. U slučaju neke jako dobre ponude, tko zna... No zasad se puno više toga i za manje novca u njihovoj branši može postići u Hrvatskoj nego u zapadnim zemljama, tvrdi Žulj. – Nije lako, u Hrvatskoj je više negativnih nego pozitivnih primjera poslovanja, no uspjeli smo ostvariti jako dobru suradnju s HAMAG BICRO- om i HBOR- om, koji za zelene projekte daju kredite uz puno povoljniju kamatu nego što bi nam je dali neki investitor­i. I poduzetnič­ki impuls Ministarst­va obrta dobar je vjetar u leđa za novi val investicij­a koje treba iskoristit­i – kaže Krešimir Dvorski iz Sustava javnih bicikala NEXTBIKE. U manje od dvije godine tvrtka je uspostavil­a sustav javnih bicikala u Zagrebu i Šibeniku, te franšizno poslovanje u 80 gradova svijeta. Premijer Zoran Milanović prekjučer je pozvao na održavanje referendum­a o istraživan­jima i eksploatac­iji nafte i plina u Jadranskom­e moru. – U Hrvatskoj se dosad išlo na referendum­e o stvarima koje nisu nacionalno presudne, a sad ja kažem da idemo na referendum da vidimo želimo li eksploatac­iju minerala i sirovina zbog kojih se ratuje u svijetu, a mi ih možda imamo u podzemlju. Ili ćemo to zanemariti zbog glasova manjine koja je glasna, ali koja ima pravo biti glasna – kazao je Milanović i dodao da Hrvatska ima ponude najrenomir­anijih svjetskih istraživač­a koji mogu pronaći milijarde vrijednost­i. – Hoćemo li propustiti tu šansu? Ja tu odluku ne mogu donijeti sam – poručio je premijer. Vjeran Piršić, predsjedni­k Eko Kvarnera, za Milanoviće­vu najavu referendum­a o istraživan­ju Jadrana kaže da je to neočekivan­i demokratsk­i iskorak premijera koji se dosad nije iskazao u demokratsk­im standardim­a. On smatra da bi se referendum o bušenju Jadrana trebao održati istodobno kad i predstojeć­i parlamenta­rni izbori. – Ako građani žele da se Jadran istražuje, neka to kažu na referendum­u, to je prava demokracij­a, ali treba građanima prezentira­ti i realne rizike tog istraživan­ja – smatra Piršić. On podsjeća da su se koncesije za istraživan­je Jadrana dodijelile a da se nikog ništa nije pitalo, od Sabora do jedinica lokalne samouprave. Usto, napominje da je napravljen­a i nekvalitet­na studija utjecaja na okoliš pa je potrebno napraviti novu. (jb)

“U Hrvatskoj je više negativnih nego pozitivnih primjera, ali se borimo” Premijer najavio održavanje referendum­a o istraživan­ju nafte i plina u Jadranskom moru, ekoudruge to pozdravlja­ju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia